bok

Den magiska hajtanden

Trutviken

Eva Susso

Författare

Anna Höglund

Illustratör

Beskrivning

2010-05-24
Svenska
6-9

Författare

Eva Susso

Illustratör

Anna Höglund

En storasyster, en lillasyster och en grannpojke. En moster, hennes flickvän och ett bageri. Äventyr, starka känslor och en magisk hajtand - allt det här finns i Trutviken.

Moa och Margot är systrar. Varje skollov får de åka till Trutviken. Där bor moster My och Kärran. De har ett litet bageri och när beställningarna blir många får Moa och Margot hjälpa till med leveranserna. I varje bok får syskonen i uppdrag att leverera något från bageriet och det tar dem ut på äventyr som blir både spännande och lite farliga ibland. Och då kan den magiska hajtanden komma till användning.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

6-9

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2010-05-24

Läsordning

0

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129672121

Antal Sidor

96

Ryggbredd (mm)

13

Höjd (mm)

191

Vikt (kg)

0.249

Bredd (mm)

152

Recensioner

”Anna Höglund förstärker bokens klass i sina pregnanta illustrationer” /BT

"På sätt och vis är det en vacker idyll som tecknas. Samtidigt antyds vissa mörka stråk, såsom syskonrivalitet och svartsjuka. Så även om textens grundton är mycket positiv blir helhetsintrycket ändå förhållandevis komplext.Anna Höglund förstärker bokens klass i sina pregnanta illustrationer. Hon ger liv åt en rad nyckelsituationer, ibland med en förvånansvärt humoristisk touche."

meny.nu

”Och den här boken gör mig riktigt glad.”

"Läs högt i sommar med något barn du känner, titta på bilderna och njut. Och längta till ett blåmålat tornrum med fönster mot hav och solnedgång, precis som det som Moa och Margit har."

”Om syskonkärlek i alla dess former” /BLT

"Den här boken handlar om att vara lillasyster och känna sig utanför. För vem tror på attman har en magisk hajtand när man är så liten.Men det handlar också om syskonkärlek i alla dess former. Om att se upp till och att bry sig om varandra."Anna Lundholm, BLT

”Perfekt sommarlovsläsning”/Katrineholms-Kuriren

En bok som avslutas med ett tårtrecept är svår att motstå. Det är resten av Den magiska hajtanden också./.../Perfekt sommarlovsläsning för bokslukaren som har knäckt läskoden för några år sedan." Carina Wising, Katrineholms-Kuriren

”En klassiker i beskowstil” /UNT

"Tillsammans bygger bild och text en klassiker i beskowstil medmoderna detaljer. Bygget är stabilt och håller för flera våningar."Marit Jonson, UNT

”Kan gärna få ligga i badkassen eller på sängbordet den här sommaren” /Bohuslänningen

"Illustrationerna smälter fint in i texten, arbetar med både perspektiv – en ödslighet sedd uppifrån med Margot så ensam på filten, med Moa och Jan-Torvald på långt avstånd till exempel – och med linjer som lockar fram kroppsspråket.Den magiska hajtanden kan gärna få ligga i badkassen eller på sängbordet den här sommaren."Marita Adamsson, Bohuslänningen

www.svd.se

”Sommarkänsla för de nybakade läsarna”

"Sommarkänsla för de nybakade läsarna blir det när systrarna Moa och Margot spenderar sommarlovet hos moster My vid havet i Trutviken." Åsa Warnqvist

boktokig.blogspot.com

”Det här är en skön och mysig sommarboksläsning!”

 

Din första bok

Om boken

Välkommen till världen! Här kommer en tjock och fin samlingsvolym med det allra bästa för alla efterlängtade knytt - en bok att växa med, där kärleken till det lilla barnet står i centrum. Noga utvalda berättelser som passar de minsta varvas med rim och ramsor, fina dikter och roliga sånger. Du hittar älskade barnbokskaraktärer som Pippi, Max och Kotten men även nyare favoriter av stjärnor som Emma AdBåge och Lena Sjöberg, och dessutom flera helt nyskrivna och nyillustrerade verk. En riktig barnboksskatt i en enda bok och den perfekta presenten till alla små nykomlingar.

Jujja Wieslander, Astrid Lindgren, Emma AdBåge, Barbro Lindgren, Lena Anderson, Arne Norlin, Lennart Hellsing, Antologi , Carl Johanson, Lena Sjöberg, Ester Roxberg, Ulf Stark, Siri Ahmed Backström, Eva Susso, Lena Olsson, Emma AdBåge, Cecilia Heikkilä, Charlotte Ramel, Nathalie Ruejas Jonson, Ilon Wikland, Ingrid Vang Nyman, Eva Eriksson, Lena Anderson, Ellen Ekman, Lena Sjöberg, Jonas Burman, Marit Törnqvist, Carl Johanson, Catarina Kruusval, Laura Di Francesco, Benjamin Chaud, Marika Maijala, Siri Ahmed Backström

Din första bok

 

Månen blev rädd

Om boken

Läs denna överjordiskt vackra allegori!
Månen kände att ingenting var roligt längre. Han var rädd. På natten ville han gråta, men kunde inte.

Solen sa att det fanns en plats långt borta där stjärnor kunde lära andra att gråta. Månen gick i dagar och nätter, för han ville dit.
Stjärnorna såg konstiga ut. En hade ett sår, en var trasig och en hade bara ett öga. De lyste men ganska svagt. Månen frågade om de kunde lära honom att gråta. En stjärna sa att de kunde försöka. Men månen måste själv vilja.
Det ville månen. En lång stund satt de tillsammans. Då såg han ett djupt mörker nedanför. Han kunde inte lysa upp där och han vågade inte gå dit. Stjärnan sa: "Det är inte farligt att vara rädd." Och de gick mot det mörka. Nu grät han. Det gjorde inget att han var rädd. Det blev varmt och tungt inne i månen och han såg att han lyste, inte starkt, men han kunde. Och månen gick över himlarna och han var glad och ledsen på samma gång. Det var skönt.

Oerhört sällan kommer en bilderbokstext med en djupare lyster, en sådan text som ger oss känslan att allt förändrats med läsningen. Så är det med Joar Tibergs vackra, kristallklara berättelse. Han gör det obegripliga enkelt och det är lätt att identifiera sig med månen. Redan små barn kan förnimma det namnlösa mörker vi alla har inom oss. Men barn som känner mörkret inom sig kan inte berätta om det, för de har inga ord att beskriva det med.
Månen blev rädd visar att i mörkret, i rädslan, finns också tröst, ibland oväntad. Joar Tibergs svindlande vackra skildring ger den insikten.
Anna Höglunds poetiska bilder möter där texten lämnar över. Med skimrande ljusa och mörka dagrar, återger hon månens känslostämningar så att han blir den lilla personen som håller barnen i handen under färden.

Månen blev rädd nominerades till Slangbellan 2010.

Joar Tiberg, Anna Höglund

Månen blev rädd

Amos och Soma

Om boken

Kan apor bli kära? Ja, så är det. Tycker apor om att lyssna på sagor? Ja, så är det också.
De älskar att höra de gamla sagorna och allra mest tycker de om sagan om Amos och Soma, den vackraste sagan i världen.

Den handlar inte om skatter, sjörövare eller dinosaurier utan om den stora, stora kärleken, och om hur roligt det är att ge, och om lusten att göra den man älskar glad. Om att sätta en fantastisk plan i verket men plötsligt - och oförutsett - tvingas möta den största av faror och bli tillfångatagen.
Amos vill ge Soma ett ljuvligt härligt äpple. I sagorna sägs det att sådana ska växa långt bortom de höga bergen. Amos ger sig av på en farlig vandring för att leta efter äpplena. Han hittar de fina äppelträden men just när han ska plocka Somas äpple fångas han av en hemsk och elak man, som sätter honom i en bur.
Soma har samtidigt en hemsk mardröm. Hon ser i drömmen att Amos är i fara och vet att hon måste ge sig av för att hjälpa honom. Hon lyckas rädda Amos med hjälp av all den kloka list hon kan uppbåda.
Till slut är Amos och Soma tillsammans igen och kan njuta av äpplet. Nu smakar det bättre än i sagorna för det smakar också av frihetens sötma.

Amos och Soma - Sagan om den stora kärleken, är en berättelse i sann Augustpris-klass, lika himmelskt romantisk, som andlöst spännande. Den är skapad av Ulf Stark och Anna Höglund som tidigare skapat bilderböcker som Jaguaren, Kan du vissla Johanna? och Min syster är en ängel. Böcker som, i tur och ordning, belönats med Nils Holgersson- och Elsa Beskow-plaketterna, de prestigefyllda Deutscher Jugendliteraturpreis respektive Augustpriset.

Ulf Stark, Anna Höglund

Amos och Soma

Relaterat