De vinner Adlibrispriset 2021

2022-01-25

Bland 2021 års vinnare kommer två böcker från Rabén & Sjögren.

Sveriges bokälskare har sagt sitt och röstat fram vinnarna av Adlibrispriset 2021. 

I kategorin Årets barnbok 6-12 år går priset till förra årets mest sålda barnbok, Handbok för superhjältar del 6: Utan hopp av Elias och Agnes Våhlund.

I kategorin Årets ungdomsbok går priset till Elaf Alis självbiografiska debut Vem har sagt något om kärlek?. För boken har Elaf Ali tidigare tilldelats 2021 års Kvist-stipendium samt Kristianstadsbladets Kultur- och Nöjespris. 

Om Adlibrispriset:                     

Adlibrispriset instiftades 2019, som ett pris för att hylla författarnas förmåga att berika våra liv med sina berättelser. Vinnarna utsees av bokälskare runt om i Sverige som röstar fram sina favoritböcker.        

Priset delas i år ut i 9 kategorier: Årets deckare, Årets roman, Årets fakta, Årets ungdomsbok, Årets kokbok, Årets feelgood, Årets barnbok 0-6 år, Årets barnbok 6-12 år samt Årets debut.                      

En jury bestående av anställda på Adlibris har valt ut tio nomineringar i respektive kategori. Nomineringen beslutades på försäljning, popularitet och potential och att boken givits ut i Sverige under 2021. Bokälskare runt om i Sverige röstar fram sina favoritböcker och den bok som fått flest röster inom varje kategori tilldelas sedan Adlibrispriset för angiven kategori. 

Relaterat

Vem har sagt något om kärlek?

Om boken

Det är en vanlig onsdagskväll när det som inte får hända händer. Hemtelefonen ringer och Elafs pappa svarar. Hon hör att han är upprörd och sekunden efter stormar han in i hennes rum. Det är en kille som frågat efter henne i luren och hon förstår att det är David, chattkompisen från Lunarstorm som tjatat till sig hennes nummer. Det är en oskyldig flirt och de har inte ens träffats i verkligheten, men pappan ser sin värsta mardröm framför sig: att Elaf skaffat pojkvän.

Vem har sagt något om kärlek? är en personlig och gripande skildring av hur ett hedersstyrt liv i Sverige kan se ut. En direkt inblick i de förhållningsregler och förbud som präglade författarens uppväxt, och som ingen av klasskompisarna kände till eller fick veta någonting om. Minnena av ett dagligt förtryck som utövades av de människor som stod henne allra närmast.

Det är också berättelsen om en frigörelse. Om modet som krävs för att gå sin egen väg, och styrkan för att göra upp med sin och sina föräldrars världsbild och historia.

De gestaltade kapitlen som sträcker sig över tre decennier varvas med hedersrelaterade faktaavsnitt och intervjuer med författarens föräldrar som delger hur de förhåller sig till hedersnormer i dag.

Elaf Ali

Vem har sagt något om kärlek?

Relaterade artiklar

De vinner årets plakettpriser

Sveriges biblioteks utmärkelser till årets bästa barn- och ungdomsböcker har delats ut till Elaf Ali och Annelie Drewsen.