De vinner Adlibrispriset 2021

2022-01-25

Bland 2021 års vinnare kommer två böcker från Rabén & Sjögren.

Sveriges bokälskare har sagt sitt och röstat fram vinnarna av Adlibrispriset 2021. 

I kategorin Årets barnbok 6-12 år går priset till förra årets mest sålda barnbok, Handbok för superhjältar del 6: Utan hopp av Elias och Agnes Våhlund.

I kategorin Årets ungdomsbok går priset till Elaf Alis självbiografiska debut Vem har sagt något om kärlek?. För boken har Elaf Ali tidigare tilldelats 2021 års Kvist-stipendium samt Kristianstadsbladets Kultur- och Nöjespris. 

Om Adlibrispriset:                     

Adlibrispriset instiftades 2019, som ett pris för att hylla författarnas förmåga att berika våra liv med sina berättelser. Vinnarna utsees av bokälskare runt om i Sverige som röstar fram sina favoritböcker.        

Priset delas i år ut i 9 kategorier: Årets deckare, Årets roman, Årets fakta, Årets ungdomsbok, Årets kokbok, Årets feelgood, Årets barnbok 0-6 år, Årets barnbok 6-12 år samt Årets debut.                      

En jury bestående av anställda på Adlibris har valt ut tio nomineringar i respektive kategori. Nomineringen beslutades på försäljning, popularitet och potential och att boken givits ut i Sverige under 2021. Bokälskare runt om i Sverige röstar fram sina favoritböcker och den bok som fått flest röster inom varje kategori tilldelas sedan Adlibrispriset för angiven kategori. 

Relaterat

Handbok för superhjältar 6

Om boken

"Rädda människor kan bli farligare än det de är rädda för"

Rosenhill är i chock. Sju barn är försvunna och det finns inga spår efter dem. Alla är rädda, och folk blir mer och mer arga på både polisen och Röda masken. Varför gör de inget? Och vad är det för superhjälte som inte kan hitta barnen?

Samtidigt kämpar Lisa med att träna Nick, Robert och Max. Sedan hon visade Handboken för sina vänner har Robert och Max lärt sig jättemycket, men det blir hela tiden fel för Nick. Vad händer om han ger upp? Och vad händer med Lisa om hon varken hittar de försvunna barnen eller lyckas hålla ihop sitt superhjältegäng?

Första delen av Handbok för superhjältar kom 2017 och sedan dess har serien tagit Sverige med storm. Äventyren om Lisa skildrar en liten tjej som tar saken i egna händer. Handbok för superhjältar är fartfyllda, spännande och färgstarka äventyr som man slukar, med en hjältinna som man bara måste älska!

Elias Våhlund, Agnes(Agnieszka) Våhlund, Agnes(Agnieszka) Våhlund

Handbok för superhjältar 6

Relaterade artiklar

De vinner årets plakettpriser

Sveriges biblioteks utmärkelser till årets bästa barn- och ungdomsböcker har delats ut till Elaf Ali och Annelie Drewsen.