bok

Ingen grekisk gud, precis

Katarina Kieri

Författare

Beskrivning

2002-07-30
Svenska
Unga vuxna

Författare

Katarina Kieri

Laura är femton år. Hon kan inte sluta tänka på Anders Strandberg, drömma om honom, titta på honom ... Det är bara ett problem, Anders Strandberg är kanske trettiofem år och Lauras lärare. Ingen grekisk gud, precis är en spännande berättelse om kärlek, längtan och vänskap, skriven på ett språk som dansar lätt över sidorna. En mycket stark prosadebut av poeten Katarina Kieri!

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

Unga vuxna

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Publiceringsdatum

2002-07-30

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129656664

Antal Sidor

214

Höjd (mm)

220

Vikt (kg)

0.394

Recensioner

Pressröster om Ingen grekisk gud, precis

"Inte på länge har jag läst en bok med ett så utsökt språk, en så originell metaforik, en så fascinerande blandning av allvar och ångest och humor och självironi." Ulla Lundquist, Dagens Nyheter "Kieris första ungdomsroman är en emotionell fullträff."Boel Westin, Dagens Nyheter "Somliga böcker är så här, man läser dom och så är den dagen räddad." Eva Wahlström, Borås Tidning "En utmärkt bok att sätta i händerna på tretton- fjorton- och femtonåriga tjejer." Kattis Streberg, Hallands Nyheter "Jag har läst boken tre gånger och gjort nya upptäckter varje gång. Främst imponerar författarens respekt, varsamhet och mod att låta flickan vara en vanlig människa." Jan Hansson, Svenska Dagbladet

 

Majas morsas kompis sambo

Om boken

en gymnasieskola
ett par sammanbrott
några kärlekshistorier
en handfull svek
mycket rädsla
ännu mer längtan
och ännu mer längtan

Lena minns ingenting som har hänt i oktober. "Oktober är kanske månadernas motsvarighet till tisdagar. Tisdagar bara finns, men lämnar inga spår."

Vid närmare eftertanke hände det ganska mycket i oktober. Margareta Spegel som började gråta framför whiteboarden och den där tjejen som gick natur, vad var det som hände med henne egentligen? En dag satt hon i soffan i korridoren, bara satt där, med tom blick och öppen väska och alla grejer som hade ramlat ur väskan. Hon kom aldrig tillbaka till skolan.

Och allt det där andra som hände. Charmören Marcus längtan efter lockhåriga Cecilia och hans svek mot henne. Och morsan som har slagit för sista gången. Och Majas och Tomas besök i Stockholm hos Majas morsas kompis och hennes läskiga sambo.

Och allt det där andra som inte hände men hade kunnat hända om de hade vågat kasta maskerna och vågat mötas. Om Marcus hade vågat fråga Tomas, om Tomas hade vågat säga som det var till Maja, om Emmely hade släppt in Armin och om Margareta Spegel hade stått upp för sig själv. Då hade allt varit annorlunda.

Elva noveller som står på egna ben men som också hänger ihop. Precis som människorna i dem.Katarina Kieri

Majas morsas kompis sambo

Relaterat

Vilse

Om boken

Agnes brukar ofta ta vägen genom skogen, men en dag går allt fel. Riktigt fel. Hon känner varken igen träden, stenarna eller stubbarna, och stigen där hon brukar gå är som försvunnen. Agnes är vilse!
Som tur är träffar Agnes en flicka mitt i skogen. Hon är också vilse, men hon minns ingenting, inte ens vem hon är. Det enda hon vet är att hon har tappat fem magiska stenar som Agnes måste hjälpa henne att hitta. Men efter ett tag börjar Agnes fundera. Beter sig inte flickan lite märkligt? Hur kan man ha glömt precis allt? Vem är hon egentligen och var kommer hon ifrån?

Vilse är en genomillustrerad berättelse om att möta sina rädslor och vara modigare än man egentligen vågar. De fantastiska bilderna skapar en krypande, gotisk rysarstämning, men är också en färgsprakande hyllning till naturen.
Elin Eplet Sandström är konstnär och illustratör, bosatt i Stockholm. Det här är hennes första egna bok.

Elin Sandström, Elin Sandström

Vilse