bok

I det här trädet

Per Nilsson

Författare

Katarina Kieri

Författare

Beskrivning

2010-01-25
Svenska
12-15

Författare

Per Nilsson, Katarina Kieri

Vad händer när två av Sveriges absolut bästa författare låter sina karaktärer mötas i en och samma bok? Svar: De skriver 2010 års bästa ungdomsbok.
Möt Siri och Jakob i två separata historier som stundtals slingrar sig in i varandra och möts.

Tag dig i akt, besinna dig, kom ihåg grundregel nummer 1A: Tyck aldrig synd om dig själv. Tycka-synd-om-sig-själv är ett träsk, en kvicksand som drar ner dig, som gör dina ögon dyiga, som förlamar dig, som gör dig dum och trög.
Vilsenpojken, är han en sån som tycker synd om sig själv? Som tänker att åh, varför är det ingen som vill upptäcka hur intressant och spännande jag är innerst inne, varför är alla andra så ytliga och dumma och falska, varför är det ingen som visar mig vägen hem?
Vet inte. Bryr mig inte. Ska aldrig tänka på honom igen.

En pappa som sviker.
En bror som tiger.
Den finaste vänskapen som plötsligt går sönder.
Och en annan som just börjat gro.
Två ensamma i en liten stad.
Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

12-15

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Publiceringsdatum

2010-01-25

Läsordning

0

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129671216

Antal Sidor

235

Ryggbredd (mm)

22

Höjd (mm)

201

Vikt (kg)

0.389

Bredd (mm)

137

Recensioner

ofbooksandbirds.blogspot.com

”min nya favorit”

”Upplyftande mörkt” /Helsingborgs Dagblad

"Just så här mörkt kan ett tonårsliv se ut, inifrån. Kieri och Nilsson blundar inte för det, tvärtom, med de har åstadkommit en så övertygande roman, med sådan tonsäkerhet och samtidsäkthet, att man bara inte kan släppa den. /.../ "I det här trädet" innehåller mycket både rolig och intelligent dialog. Den lyckas gå på existentiellt djup och samtidigt hålla sig kvar i en odramatisk vardag."Diana Holmberg, Helsingborgs Dagblad

”Det är helt enkelt en dunderroman” Smålandsposten

"I det här trädet är en laddad ungdomsroman som inte ryggar för de svåra frågorna. /.../ I grunden för romanen ligger det inte bara ett unikt författarsamarbete mellan Augustprisvinnarna Katarina Kieri och Per Nilsson, utan också ett delikat hantverk." Jonna Fries

”Ingalill Mosander tipsar” /Aftonbldet

"Med exakt tonträff skildrar de Siri och Jakob, två sårbara tonåringar med tungt bagage från vuxenvärlden."

”En dunderduo” /Sydsvenskan

""I det här trädet" är lättläst och den välskrivna texten fångar tonårens berg-och-dal-banefärd utan att fastna i schablonerna. Även om den yttre dramatiken oftast är återhållen är den inre så stark att det snabbt blir omöjligt att lägga ifrån sig boken."Ingrid Pärssinen, Sydsvenskan

”Betryggande fullträff”

"En betryggande välskriven roman, av två garvade författare som får läsaren att känna sig införstådd och hemmastadd. För visst är det som Jakob säger: "kanske är livet som en ungdomsroman ibland".Östgöta Correspondenten

”Osviklig känsla för relationer”

"Kieri och Nilsson är båda författare med en osviklig känsla för relationer och det är i persongalleriet I det här trädets styrka ligger."Alice Egger, Aftonbladet

bokmatilda.blogspot.com

”Den är riktigt, riktigt bra!”

"Jag tycker att det är väldigt bra och väldigt häftigt hur två författare kan skriva så likt, så att det känns som om det är en författare som skrivit alltsammans.Jag rekommenderar verkligen I det här trädet! Den är riktigt, riktigt bra!"

dagensbok.com

”Helgjutet samarbete”

"Jag kan känna igen Kieri och Nilssons röster i de olika kapitlen, men I det här trädet är ändå märkvärdigt hel och väl sammansatt. Per Nilsson har dessutom lämnat sina ständigt återkommande karaktärer, och många av sina tendenser att leka med fiktionen och sina karaktärer, vilket i det här fallet är lite befriande. Om jag inte hade varit så pass inläst på båda författarnas tidigare böcker tror jag inte att jag hade kunnat skilja ut vem som skrivit vad utan bara läst en helgjuten, bra bok."Stina Sigurdsson

www.kristianstadsbladet.se

”Sune Johannesson tror att den kommer vara med i Augustprisets final.”

"I all sin enkelhet är det här en berättelse med stark närvaro och närhet, glädje och sorg, små och stora tankar och två övertygande porträtt av Siri och Jakob, två tonåringar som inte tillhör sin generations mittfåra. /.../ I utvecklingen följer vi förändringen, aldrig enkel eller smärtfri, men steg för steg ser vi hur nya lärdomar tar plats i deras kroppar. Det är vackert och effektfullt berättat.Men bäst? Ointressant. Bra räcker länge."Sune Johannesson

 

Allt ska bli bra

Om boken

Pis liv förändras i ett slag precis innan höstterminen börjar. Hans föräldrar ska skiljas och Pi känner sig ensammare än någonsin. Men så börjar Eli i klassen. Han är annorlunda, liknar inte någon Pi mött tidigare. Det sägs att han inte kan cykla, och inte vet vad Minecraft är. Ingen vet var han kommer ifrån eller varför han inte kan stanna.

Under några dramatiska veckor blir livet som en tur i en bergochdalbana. Men till slut har Pi ändå lärt sig något om vänskap och kärlek. Och om att dansa.

Per Nilsson

Allt ska bli bra

Relaterat

Kanske ett mirakel

Om boken

Ibland kan man inte göra annat än att blunda och hoppas på ett mirakel. Så är det för Ida, för just nu är allt verkligen kaos.
Först är det mamma. Som aldrig har några pengar och är helt upptagen av sin konst och sin nye kille. Nu ska hon dessutom vikariera som bildlärare på Idas skola. Katastrof! Sen är det morfar. Som jobbar natt och dag för att få uppfinningen klar till den stora tävlingen. Men han stör ju grannarna! Så nu säger hyresvärden att han kanske måste flytta, men vart ska han ta vägen? Katastrof igen! Och sist är det Alicia, som inte varit i skolan på veckor. För hennes mamma har cancer. Det måste vara jättehemskt! Inte för att Ida bryr sig, för Alicia och hon har aldrig varit vänner. Eller? Tur att Ida har sin kompis Ufuk. Och hunden Börje! För allt är lättare när man är flera. Och just nu behöver Ida all hjälp hon kan få …Vänskap, humor och tvära kast i den andra boken om Ida och Ufuk. Kanske ett mirakel är den fristående fortsättningen på Nån som jag.Röster om förra boken:Mycket skickligt skildrar Gerell det utbredda fenomenet att barn numera känner till det mesta om sina föräldrars vuxenliv; Ida märker på en sekund när mamma förbereder sig för en dejt.// Idas egna, hemliga tankar ljuder klart och rent, och till dem behöver många barn få lyssna.Martina MonteliusSydsvenskanHun har en god fornemmelse for de udfordringer, der knytter sig til at være en pige på vej i puberteten, og hun har gjort Ida til en troværdig og sympatisk hovedperson i en genkendelig verden, børn kan relatere til.Jette Holmgaard Greibewww.litteratursiden.dk”Jeg får lyst til at stille spørgsmålet: om ABC forlag har en særlig skandinavisk guldåre, hvor de bare kan blive ved med at importere kvalitetsbøger i en uendelig køre??For den her roman er endnu et bevis herpå. “En som mig” af Boel Gerell er en herlig tween- og nyudsprungen teen-roman, som handler ønsket om at passe ind.Mette Sofie Kirkedalwww.bogoplevelsen.dk/

Boel Gerell

Kanske ett mirakel

Tredje tecknet

Om boken

"Olivia log igen och skulle just gå, när någonting fick henne att ta en ny titt. Tjejen i spegeln hade naturligtvis lett tillbaka, men Olivia rynkade pannan och la huvudet på sned. Tjejen i spegeln gjorde likadant. Ändå var det någonting som inte riktigt stämde. Som om spegelbilden gjorde rörelserna lite, lite för sent. Olivia la prövande huvudet åt andra sidan. Spegelbilden också. En tiondels sekund för sent. Olivia stirrade förvånat på flickan i spegeln. Och plötsligt fick hon en egendomlig känsla av att hon inte visste vem det var hon såg. Att flickan som stirrade tillbaka inte var hon."

Ingelin Angerborns mysrysare Tredje tecknet börjar med en nyckel som inte verkar passa någonstans. Sen börjar Olivias katt Smilla bete sig underligt, hissen åker ner till källaren av sig själv, det dyker upp nyckelpigor lite varstans. Och de där orden hon själv skrivit i sitt block, "Jag är med dig", vad betyder de? Olivia drömmer märkliga drömmar om nätterna, en låda i skrivbordet öppnar sig hela tiden, hon tror det spökar i lägenheten, och allting blir bara mer och mer mystiskt. Att allt har att göra med när hon var bebis på barnhemmet i Colombia skulle hon aldrig kunna föreställa sig. Inte ens i sin vildaste fantasi.

Tredje tecknet är andlöst spännande läsning med en dramatisk och oväntad upplösning.

Ingelin Angerborn är oöverträffad när det gäller magisk realism för mellanåldern. Hon blandar det vardagliga och hemtama med det magiska på ett sånt sätt att allt känns möjligt.

Ingelin Angerborn

Tredje tecknet

Nyheter

Per Nilsson när han är som bäst!

I Augustprisade Per Nilssons nya roman Allt ska bli bra förlorar Pi fotfästet och hittar det igen med hjälp av Eli: ett ”Jesus-barn” med kraften att trösta.

Hjärtans Fröjd – nyinstiftat pris för ungdomslitteratur

Den flerfaldigt prisade författaren Per Nilsson har genom sin roman Hjärtans Fröjd fått ge namn åt ett nytt litteraturpris som ska delas ut till "årets svenska ungdomsroman".

Per Nilsson tilldelas Emilpriset

Smålandsakademin har nu utsett sina pristagare. Emilpriset, som delas ut med stöd av Astrid Lindgren AB, går i år till författaren Per Nilsson.

Inte längre duktiga flickor

Vill inte, vill bygger på verkliga händelser som inbegriper kärlek, vänskap, trakasserier och utstuderade hämndplaner. – Jag visste direkt att jag ville skriva berättelsen, säger den Augustbelönade författaren Per Nilsson.

Per Nilsson får Blekinge läns tidnings kulturpris år 2018

Priset delas sedan 2010 ut årligen av Blekinge Läns Tidning till nytänkande kulturutvecklare och kulturverksamma i Blekinge.