bok

Det är så logiskt, alla fattar utom du

Lisa Bjärbo

Författare

Beskrivning

2011-06-16
Svenska
12-15

Författare

Lisa Bjärbo

I fyra år har Johan varit hemligt kär i sin tjejkompis. I fyra år har han bitit ihop, lyssnat, spelat intresserad när hon babblat om sina kärlekshistorier. Men nu går det inte längre. Han kommer att explodera!

Johan och Ester har varit bästa kompisar sedan tidernas begynnelse. Först satt de bredvid varandra i sandlådan, nu är de 16 år och sitter bredvid varandra i gymnasieklassrummet på Katedralskolan i Växjö. De vet precis allt om varandra. I alla fall nästan. Det är bara en sak som Johan inte har talat om för Ester - han har varit kär i henne de senaste fyra åren, och tycker inte att det här med bästa kompisar räcker längre.
Tyvärr verkar Ester bara ha ögon för den där pinnen med gitarren. Han med hårdrocksfrisyr och slitna converse. Adam. Ester får gåshud bara hon hör namnet. Hon förstår inte alls varför Johan tjurar så mycket den här hösten, livet är ju fantastiskt! I alla fall fram till den där halloweenfesten, när allt händer på samma gång ...

Med säker hand och stor humor tecknar Lisa Bjärbo en trovärdig ungdomsvärld, full av kärlek, bortglömda läxor och sömnlösa nätter. Det är så logiskt, alla fattar utom du är en härlig feel good-roman, med rapp dialog och stor igenkänningspotential.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

12-15

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2011-06-16

Produktion

Produktdetaljer

ISBN

9789129679618

Recensioner

bokparet.blogspot.com

”En riktigt bra och läsvärd bok.”

"Lisa Bjärbo skriver på ett övertygande sätt om tonringarnas kärleksproblem och hon använder ett språk som verkar mycket övertygande tonårsaktigt- jag känner igen det från min tid tillsammans med gymnasieelever. /.../ En riktigt bra och läsvärd bok." Gunilla och Jarl Börjesson, Bokparet

”Lisa Bjärbos bok är humoristisk och full av kärlek” / Tranås-Posten

dantesbibliotek.se

”Jag skrattade mig igenom i princip hela boken, den är en riktigt humörhöjare och språket är underbart!”

"Det är så logiskt alla fattar utom du har hög sträckläsningspotential och jag tycker att det är fint att för en gångs skull läsa en bok om olycklig kärlek som inte är ur ett kvinnoperspektiv. Här är det Ester som är den som inte fattar signalerna, som träffar andra och som sårar Johan utan att riktigt förstå hur det gick till. Det är så logiskt alla fattar utom du är ingen typisk ungdomsbok på det sättet och jag älskar det!"Therese, Dantes bibliotek

www.sydsvenskan.se

”Den exakta tonårstonen””

"Lisa Bjärbo hittar den exakta tonårstonen, språket flyter lätt och de tvära kasten mellan upprymdhet och utsatthet, prövad lojalitet och gränslöshet är mitt i prick."

www.svd.se

”Hennes språkbehandling riktigt spritter av liv i dialog och iakttagelser”

"Lisa Bjärbo har arbetat på Kamratposten, något som brukar dra med sig täta kontakter med läsarna. Kanske är det därför hennes bok inte känns banal, utan ger intryck av levande verklighet. Hennes språkbehandling riktigt spritter av liv i dialog och iakttagelser."Ying Toijer-Nilsson

”Magnetisk läsning” /Smålandsposten

"Språket är laddat och på pricken koordinerat till den eviga - och ändå specifikt samtida - tonårsdramatiken. Och upplösningen, den är underbart rafflande!"Jonna Fries

”Den här kärleksromanen vill du bara inte missa.” /Östgöta Correspondenten

boktokig.blogspot.com

”Betyg: +4 av 5”

"Det är det bästa med boken. Att den lyckas skildra hur det är att vara tonåring, en helt vanlig tonåring!"

boktoka.se

”Betyg 4”

"Det är snyggt, bra, ja nästan perfekt."

www.expressen.se

”Så läs den här boken också.”

"I högt tempo, med mycket dialog och en tonårsmässigt språksäker humor skriver Lisa Bjärbo en passionshistoria med många turneringar. Boken är skönt fri från utseendeångest, förutom något om kläder är det oklart hur Ester alls ser ut."Nina Lekander

 

Julmysteriet

Om boken

För tionde året i rad kommer Rabén & Sjögrens adventsbok - en högläsningsbok i 24 kapitel. Börja första december och läs ett kapitel om dagen ända fram till julafton.

Ebbe älskar julen! Det är så underbart med pepparkakor, julstjärnor, smällkarameller, änglaspel och saker som glittrar. Och varje år fixar mamma en adventskalender med spännande uppdrag som han och storasyster Märta ska lösa. Kluriga ledtrådar som alltid leder till något smaskigt julgodis. Men i år är allt annorlunda! Märta ska snart fylla 13 år och verkar inte längre tycka att något är roligt. Och i år är det första julen med mammas nya kille, Ernesto. Ebbe gillar Ernesto, men kan det bli lika bra som vanligt när han är med?

Ebbe gör allt han kan för att höja julstämningen hemma, men när pepparkaksburken plötsligt försvinner från skafferiet och ljusslingan inte längre hänger i äppelträdet börjar han bli orolig på riktigt. Vem är det som stjäl alla julsaker? Och vad är det för mystiska spår i snön utanför huset? Tillsammans med hunden Göran måste han lösa mysteriet med de försvunna julsakerna. Annars kan vad som helst hända!

En spännande och fin berättelse om familjeliv, julmys och mysterium av Lisa Bjärbo med fantastiska illustrationer av Matilda Ruta. Underbar högläsning för alla stora och små som otåligt väntar på julen.

Lisa Bjärbo, Matilda Ruta

Julmysteriet

Inuti huvudet är jag kul

Om boken

Tänk att du är Beyoncé.
Det är ett av de sämsta råden jag någonsin fått av min pappa, tror jag. När han sa det för en kvart sedan i hallen trodde jag att han hade fått en liten, liten hjärnblödning. Jag fattar inte hur han ens kom på tanken. Har han träffat mig någon gång?
Om det blir jobbigt, menar jag. Du är Beyoncé! Du är en stjärna, och inget kan nå dig, för du är Queen B, allt är lugnt.

Liv har levt hela sitt liv i en hyresrätt på Södermalm i Stockholm, men nu har hennes pappa plötsligt bestämt att de ska flytta ut på landet.
Så här är hon nu. I ett fallfärdigt ruckel i Småland, mitt ute i ingenstans. Busshållplatsen där hon står och väntar på skolbussen är omgiven av skog och skog och inget mer.

Att börja i en ny gymnasieskola kan vara jobbigt för vem som helst. För Liv blir det nästan katastrof. Utan något bekant att hålla sig i förvandlas hon från rätt blyg till ett fullfjädrat freak. I alla fall är det så hon beskriver sig själv. Hur vågar man säga hej till sina nya klasskompisar? Hur vågar man ens titta upp och möta någons blick?

Var normal. Tänk på Hannah i Girls. Få det här att funka.

Oftast kan Liv gömma sig och försvinna i mängden, men när de ska jobba två och två på franskan går det inte längre. Herregud, Gunnar kommer ju att få panik och sucka djupt redan efter fem minuter. Han kan ju inte veta att Liv faktiskt är jättekul, inuti huvudet.

Lisa Bjärbos berättelse om den blyga Liv och hennes översociala pappa lämnar ingen oberörd.

Lisa Bjärbo

Inuti huvudet är jag kul

Relaterat

Nyheter

Spänning, humor och underbar julstämning i årets adventsbok

För tionde året i rad kommer Rabén & Sjögrens traditionella julsaga, en högläsningsbok i 24 kapitel. I <a href="http://www.rabensjogren.se/bocker/198563-julmysteriet">Julmysteriet</a> berättar författaren Lisa Bjärbo och illustratören Matilda Ruta om Ebbe, en kille som verkligen älskar julen – och mysterier.

Viggo är tillbaka! Och nu är han kär.

Hur känns det att vara kär? Det är frågan i den tredje boken i Lisa Bjärbos och Johanna Magorias lågstadieserie om Viggo. Kan det kännas som att man nästan vill bita i någon, som Viggo vill när han tittar på familjens nya rekordgulliga hundvalp? Eller som att man vill dansa fånigt i köket och skicka massa hjärtan i telefonen, som pappa gör till sin nya tjej? Eller känns det som att man blir alldeles skrattig, som Viggo blir varje gång Roya från klassen dyker upp?

Igenkänning är allt

Hand upp alla som också har en vardag! Lisa Bjärbo är aktuell med Viggo och mammalivet, som är en högläsningsbok om sjuåriga Viggo och hans liv. Här berättar hon om läsarresponsen som fullständigt golvat henne sedan Viggo gjorde entré i bokvärlden.

Lisa Bjärbo tilldelas Astrid Lindgren-priset 2018

Rabén & Sjögren-författaren Lisa Bjärbo har tilldelats Astrid Lindgren-priset för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen. – Det här är nästan större än rymden. Jag är så extremt glad. SÅ EXTREMT GLAD, säger Lisa Bjärbo.

Hallå där, Lisa Bjärbo…

… som är aktuell med kapitelboken Viggo och rädslolistan.