bok

Allt jag säger är sant

Lisa Bjärbo

Författare

Beskrivning

2013-03-13
Svenska
12-15

Författare

Lisa Bjärbo

Formgivare omslag

Sara R. Acedo

"Jag är Alicia. Sexton, snart sjutton, med kolsyra i venerna och håret på svaj. Och nej, jag är kanske inte riktigt självlysande. Men det är fan på gränsen."

Allt jag säger är sant handlar om hösten då Alicia egentligen borde ha gått i ettan på gymnasiet. Om hur hon istället börjar arbeta på ett kafé. Börjar bråka med sin bästa kompis. Flyttar ut från sina oförstående föräldrar, och in till sin mycket mer förstående mormor. Om hur hon träffar en grekisk gud som har så fina linjer vid munnen att Alicia inte kan sluta stirra på dem. Och om hur det känns när hela hennes värld trillar sönder av sorg.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

12-15

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2013-03-13

Läsordning

0

Produktion

Papper

Bokpapper trähaltigt

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

ScandBook AB

Produktdetaljer

ISBN

9789129687804

Antal Sidor

234

Ryggbredd (mm)

15

Höjd (mm)

178

Vikt (kg)

0.131

Bredd (mm)

110

Hållbarhet

Recensioner

www.svd.se

”SvD:s kritiker har valt några av årets bästa bokklappar inom tio olika områden.”

"Hon beskriver själv sin tillvaro med sinne för dramatik och en drastisk humor som dämpar kaxigheten." Lena Kåreland, Svenska Dagbladet under rubriken "Årets böcker: tio genrer, 30 tips"

”Det var lite magiskt.” / Bokbeate

"Och språket! Jag är lite blown away. Det var så verklighetstroget som tonårstankar. Det var lite svengelskt och Lisa använder sig av språket för att skapa humor och känsla vilket blir väldigt roligt och effektfullt. Jag brukar inte läsa svenska böcker så väldigt ofta, och ännu mer sällan när det är svenska som originalspråk! Det var lite magiskt. Lisa lyckades göra både Alicias och mormorns talspråk verklighetstroget vilket var mycket bra gjort av henne tycker jag."Bokbeate

”En bok man ibland skrattar högt åt för att i nästa sekund sätta skrattet i halsen.” /Trelleborgs Allehanda

"Med ett rappt språk, med inslag av engelska uttryck, svordomar och mycket humor berättar Bjärbo på sitt eget speciella sätt om hur det kan vara att vara ung och inte veta vad man vill med sitt liv. En bok man ibland skrattar högt åt för att i nästa sekund sätta skrattet i halsen. Om livet i allmänhet och om kärlek, relationer och döden i synnerhet. "Lina Wegendal, Trelleborgs Allehanda

www.litteraturmagazinet.se

”Action från första sidan.”

"Jag fick upp ögonen för den här boken först när jag var på pressfrukost hos Rabén & Sjögren. Lisa Björbo läste själv upp inledningsscenen i boken. När hon slutade läsa kunde jag inte få nog. Den är vanvettigt rolig. Den fångar in en direkt. Action från första sidan. Eller vad säger ni, är det inte lite omöjligt att inte gilla en bok vars första mening är 'Jag är så jävla kissnödig.'?"Anna Lagerqvist, Litteraturmagazinet

”Allt jag säger är sant är en uppfriskande kontrast till ungdomslitteraturens många dystra skildringar med problemfyllda tonåringar i dysfunktionella familjer.” / Lena Kåreland, SvD

malinsblog.wordpress.com

”lås in dig med boken på en ostörd plats och bara låt läsningen ta tag i dig”

"Åh, vilken läsupplevelse den här boken bjuder på! Det är en sådan där bok då man önskar man kunde sätta upp en stör-mig-ej-skylt på dörren, glida ner djupt i läsfåtöljen och sedan sträckläsa hela boken i ett svep. /.../ Jag rekommenderar den här boken varmt! Läs och njut, säger jag bara. Stäng av telefonen, lås in dig med boken på en ostörd plats och bara låt läsningen ta tag i dig. Jag kan garantera att en riktigt härlig lässtund väntar dig."Malins bokblogg

”både stark och gripande” /Smålandsposten

"Rättframheten och den syrliga humorn är dock allt annat än ytliga byggklossar, tvärtom används de för att glänsande skildra hela spektrat mellan lust och sorg.Bjärbo rör sig oavbrutet elegant och känslosamt hela vägen från döden till den första stora kärleken. Samtidigt lyckas hon också hitta ljuset i skoltrötthetens trånga tunnel. Det gör Allt jag säger är sant både stark och gripande." Jonna Fries, Smålandsposten

”Det bästa är tveklöst språket. Det är knivskarpt, mustigt, rappt och roligt och det rusar på i svindlande fart. Bara det gör det värt att läsa boken.”/ Susanne Holmlund, Sundsvalls Tidning

”Bokens mormor är otrolig” / Hanna Lindbom, BLT

"Det finns mycket humor i boken, men också en hel del kärlek och stor sorg. Allt jag säger är sant hyllar självständigheten, men påpekar samtidigt vikten av närstående som man kan dela glädjen med och som kan stötta när allt känns svårt.Bokens mormor är otrolig, så förstående, så rolig, så stöttande, en hyllning till alla världens underbara mormödrar, eller 'mormorar', som Alicia säger."Hanna Lindbom, BLT

annasresa.blogspot.se

”Det är både rakt och subtilt beskrivet och jag ryser av medkänsla.”

"Lisa Bjärbo har ett fantastiskt språk som är så mycket hennes eget (kanske Bjärboiska?), men som också träffar så rätt i det som kan kallas ungdomsspråk. /.../ Det är både rakt och subtilt beskrivet och jag ryser av medkänsla."Annas resa

 

Julmysteriet

Om boken

För tionde året i rad kommer Rabén & Sjögrens adventsbok - en högläsningsbok i 24 kapitel. Börja första december och läs ett kapitel om dagen ända fram till julafton.

Ebbe älskar julen! Det är så underbart med pepparkakor, julstjärnor, smällkarameller, änglaspel och saker som glittrar. Och varje år fixar mamma en adventskalender med spännande uppdrag som han och storasyster Märta ska lösa. Kluriga ledtrådar som alltid leder till något smaskigt julgodis. Men i år är allt annorlunda! Märta ska snart fylla 13 år och verkar inte längre tycka att något är roligt. Och i år är det första julen med mammas nya kille, Ernesto. Ebbe gillar Ernesto, men kan det bli lika bra som vanligt när han är med?

Ebbe gör allt han kan för att höja julstämningen hemma, men när pepparkaksburken plötsligt försvinner från skafferiet och ljusslingan inte längre hänger i äppelträdet börjar han bli orolig på riktigt. Vem är det som stjäl alla julsaker? Och vad är det för mystiska spår i snön utanför huset? Tillsammans med hunden Göran måste han lösa mysteriet med de försvunna julsakerna. Annars kan vad som helst hända!

En spännande och fin berättelse om familjeliv, julmys och mysterium av Lisa Bjärbo med fantastiska illustrationer av Matilda Ruta. Underbar högläsning för alla stora och små som otåligt väntar på julen.

Lisa Bjärbo, Matilda Ruta

Julmysteriet

Inuti huvudet är jag kul

Om boken

Tänk att du är Beyoncé.
Det är ett av de sämsta råden jag någonsin fått av min pappa, tror jag. När han sa det för en kvart sedan i hallen trodde jag att han hade fått en liten, liten hjärnblödning. Jag fattar inte hur han ens kom på tanken. Har han träffat mig någon gång?
Om det blir jobbigt, menar jag. Du är Beyoncé! Du är en stjärna, och inget kan nå dig, för du är Queen B, allt är lugnt.

Liv har levt hela sitt liv i en hyresrätt på Södermalm i Stockholm, men nu har hennes pappa plötsligt bestämt att de ska flytta ut på landet.
Så här är hon nu. I ett fallfärdigt ruckel i Småland, mitt ute i ingenstans. Busshållplatsen där hon står och väntar på skolbussen är omgiven av skog och skog och inget mer.

Att börja i en ny gymnasieskola kan vara jobbigt för vem som helst. För Liv blir det nästan katastrof. Utan något bekant att hålla sig i förvandlas hon från rätt blyg till ett fullfjädrat freak. I alla fall är det så hon beskriver sig själv. Hur vågar man säga hej till sina nya klasskompisar? Hur vågar man ens titta upp och möta någons blick?

Var normal. Tänk på Hannah i Girls. Få det här att funka.

Oftast kan Liv gömma sig och försvinna i mängden, men när de ska jobba två och två på franskan går det inte längre. Herregud, Gunnar kommer ju att få panik och sucka djupt redan efter fem minuter. Han kan ju inte veta att Liv faktiskt är jättekul, inuti huvudet.

Lisa Bjärbos berättelse om den blyga Liv och hennes översociala pappa lämnar ingen oberörd.

Lisa Bjärbo

Inuti huvudet är jag kul

Relaterat

Nyheter

Spänning, humor och underbar julstämning i årets adventsbok

För tionde året i rad kommer Rabén & Sjögrens traditionella julsaga, en högläsningsbok i 24 kapitel. I <a href="http://www.rabensjogren.se/bocker/198563-julmysteriet">Julmysteriet</a> berättar författaren Lisa Bjärbo och illustratören Matilda Ruta om Ebbe, en kille som verkligen älskar julen – och mysterier.

Viggo är tillbaka! Och nu är han kär.

Hur känns det att vara kär? Det är frågan i den tredje boken i Lisa Bjärbos och Johanna Magorias lågstadieserie om Viggo. Kan det kännas som att man nästan vill bita i någon, som Viggo vill när han tittar på familjens nya rekordgulliga hundvalp? Eller som att man vill dansa fånigt i köket och skicka massa hjärtan i telefonen, som pappa gör till sin nya tjej? Eller känns det som att man blir alldeles skrattig, som Viggo blir varje gång Roya från klassen dyker upp?

Igenkänning är allt

Hand upp alla som också har en vardag! Lisa Bjärbo är aktuell med Viggo och mammalivet, som är en högläsningsbok om sjuåriga Viggo och hans liv. Här berättar hon om läsarresponsen som fullständigt golvat henne sedan Viggo gjorde entré i bokvärlden.

Lisa Bjärbo tilldelas Astrid Lindgren-priset 2018

Rabén & Sjögren-författaren Lisa Bjärbo har tilldelats Astrid Lindgren-priset för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen. – Det här är nästan större än rymden. Jag är så extremt glad. SÅ EXTREMT GLAD, säger Lisa Bjärbo.

Hallå där, Lisa Bjärbo…

… som är aktuell med kapitelboken Viggo och rädslolistan.