bok

Min första världssensation

Ingrid Olsson

Författare

Annalena Hedman

Författare

Beskrivning

2019-04-26
Svenska
9-12

Författare

Ingrid Olsson, Annalena Hedman

Formgivare omslag

Rebecka Neumann

Annalena Hedman debuterar med en härligt fnissig bok om Abbe, en störtskön tjej som man inte kan värja sig emot. I ett högt tempo, skickligt skrivet och med perfekt tajming trissas handlingen upp.
Abbe och hennes kompisar Antón och Nadja ger sig tusan på att få till en riktigt redig världssensation i det lilla samhället Istermyrträsk där de tillbringar sommaren.

Bered er på storartade världsrekordförsök i mums-mumsätning, tändstickor instoppade i näsan, kast med litet grässtrå och mycket mer. Samt halsbrytande humor och mycket fniss förstås! Istermyrträskborna får huka sig - snart är ingenting sig likt ...

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

9-12

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Serie

Abbe i Istermyrträsk

Publiceringsdatum

2019-04-26

Läsordning

1

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129718454

Antal Sidor

135

Höjd (mm)

0.5

Bredd (mm)

0.5

Recensioner

bibliotekskatten.blogspot.com

”Det känns härligt svenskt sommarlov med allt vad det innebär.”

www.svd.se

”en habil debut som ropar på en fortsättning”

"Berättelsen utspelar sig i Norrland, närmare bestämt i det fingerade Istermyrträsk, och är skriven på en glesbygdsprosa som med sin milda humor påminner en del om Torgny Lindgrens.Till bokens verkliga förtjänster hör att tre generationer beskrivs på ett varmt och inkännande sätt, även om perspektivet främst är tioåringens. Och beskäftigheten i framställningen, som stundtals kan vara lite ansträngande för en vuxen läsare, fungerar sannolikt utmärkt för bokens främsta målgrupp.Det här är med andra ord en habil debut som ropar på en fortsättning."David Anthin

gemigboken.blogspot.com

”hamnar utan tvekan i kategorin ”Roliga böcker””

lavieetmoi.blogg.se

”Den här humoristiska boken hade jag gärna varit författare till.”

"Det som är bäst är att läsaren inte underskattas och att man som läsare inte får allt skrivet på näsan. Och att jag flera gånger under läsningen brast ut i skratt - det är så dråpliga situationer i den som både barn och vuxna kan roas av. Jag ser fram emot nästa del!"

”Mycket värme och fniss” Vi Läser

"I Annalena Hedmans debutbok Min första världssensation (9-12 år) sveps vi in i Abbes och hennes vänners dröm om en plats i Guinness rekordbok. Ungarna har tusen idéer men absolut ingen självkritik. Mycket värme och fniss som väcker barnens lust att ge sig ut på egna rekordförsök. "Ebba Bonde, Vi Läser

”Perfekt som högläsning”

"Roligt, med lite allvar också."Piteå-Tidningen

flaskposten.wordpress.com

”Den har allt”

"Saker jag tycker om med boken:- berättarknepet, Abbe befinner sig på en urtråkig lyxkryssning och berättar i sin mammas mobil om förra sommaren då världsrekordsförsöken gick av stapeln. Nutid och dåtid blandas.- att Abbes morfar pratar dialekt som översätts så att alla ska förstå. Charmigt.- humorn! Boken är riktigt rolig.- framsidan. Den är helt enkelt ursnygg.- allvaret. Tro inte att det här bara är en ha ha-bok. Det finns några riktigt otrevliga barn som mobbar Antón. Fy.Jag tror många barn och vuxna kommer att tycka Min första världsensation är toppen. Den har allt."

www.dn.se

”Annalena Hedman debuterar med stor språkglädje”

www.bokfreak.se

”vill du ha roligt en stund så se till att läs den!”

www.bokhora.se

”Ingen gapskrattshumor, men något underfundigt och väldigt, väldigt mysigt.”

"Jag blev direkt på väldigt bra humör. Det är nånting med den. Ingen gapskrattshumor, men något underfundigt och väldigt, väldigt mysigt. Den livade verkligen upp min vanliga, halvtråkiga onsdagspendling (eller vad det nu var för dag). /.../ Världssensationen känns i korthet väldigt säker, och för att vara en debut jättesäker. Som bonus sitter man och myser och småfnissar efteråt."Johanna L

 

En äkta ljugis

Om boken

Elias mamma är nervös och har dukat fint för bara Elias och henne. Hon har något att fråga om, något som Elias gärna får fundera på. Kanske kommer det alldeles för snabbt, men vad skulle Elias tycka om att Kristoffer flyttade in hos dem? Han bor ju ändå där hela tiden.

Det enda Elias kan tänka på är pappa. Vad kommer han att säga? Pappa som fortfarande är så himla ledsen över skilsmässan. Pappa vars svartsjuka ligger som en tyngd över Elias axlar.

Elias vill bara att alla ska må bra. Därför säger han precis det hans föräldrar vill höra. Problemet är bara att det oftast inte är sanningen. Den ena nödlögnen leder till den andra och till slut är Elias fast i en väv av lögner.

Augustprisnominerade Ingrid Olsson har absolut gehör för mänskliga relationer, här ger hon sig på en av de svåraste, skildrat ur ett skoningslöst barnperspektiv.

Ingrid Olsson

En äkta ljugis

Långt ifrån slut

Om boken

- Det fattar du väl att jag aldrig skulle bli ihop med Tor, säger jag och skrattar. Tor och jag? Hur knäppt som helst.
Men Vanessa skrattar inte.
- Förlåt, viskar hon. Jag är hemsk. Du är världens bästa vän.
- Du med, säger jag och sväljer.

Vanessa åker till sin pappa i New York över sommarlovet och ska vara borta i flera veckor. Linnéa är kvar hemma med mamma, pappa och världens jobbigaste lillasyster - ingen drömsommar, precis. På badet träffar Linnéa Tor och förstår att han är intresserad av henne. Och snart märker Linnéa att hon är kär tillbaka. Allt hade kunnat vara helt fantastiskt om det inte vore för att Vanessa också är jättekär i Tor. Linnéas sommar förvandlas till något superhärligt, men på samma gång känns allt helt hemskt. Varje gång hon ska skypa med Vanessa får hon ont i magen. Hon börjar ljuga och smyga. Bästa vänner ljuger inte för varandra, bästa vänner sviker inte. Men ska Vanessa och Linnéa verkligen fortsätta vara bästa vänner?

Linnéas och Vanessas vänskap har stormat och lappats ihop i de tre tidigare böckerna i serien. Men ska man verkligen vara vän med någon som sviker gång på gång? Kanske är Linnéa och Vanessa inte bra för varandra. Kanske är det dags att bryta - för alltid den här gången. Ett slut kan ju vara början på något nytt.

Precis som i Långt ifrån cool, Långt ifrån kär och Långt ifrån liten handlar det om vänskap och svek och igenkänningsfaktorn är skyhög. Ingrid Olsson hittar rakt in i hjärtat på läsarna.

Ingrid Olsson

Långt ifrån slut

 

Relaterat

Nyheter

De är nominerade till Barnradions bokpris 2022

För sjunde året i rad arrangeras bokpriset där det är barnen själva som utser årets bästa barnbok för 9-12-åringar. Ingen kommer levande härifrån av Gustav Boman och En äkta ljugis av Ingrid Olsson är två av fem nominerade finalböcker.

Om att stå i mitten under en skilsmässa

Kritikerrosade och prisbelönta Ingrid Olsson sätter ännu en gång ord på svåra känslor. I den nya romanen En äkta ljugis skildras hjärtekross, avundsjuka och lögner ur ett stenhårt barnperspektiv. Mitt i prick för slukaråldern!