Bokaktuella Petrus Dahlin vinner Bokjuryn 2015

Foto av :

Foto: Leif Hansen

Publicerad:

2016-05-12

Författaren är aktuell med Spöknät, en ny skräckroman för unga.

Han har skrivit åtskilliga uppskattade barn- och ungdomsböcker, inte minst barndeckarna om Kalle Skavank. Efter sina första två skräckromaner har han hyllats som barnens egen Hitchcock av kritikerna. Vi säger grattis till Petrus Dahlin, nyligen utnämnd till vinnare av Bokjuryn 2015 och aktuell med nya skräckromanen Spöknät!
Hur reagerade du på beskedet och hur känns det att vara barnens största favorit?

- Självklart blev jag löjligt glad eftersom det är för barnen jag skriver, de är mina läsare. Någonstans verkar det vara så att barnen och jag upplever samma spänning när vi är mitt inne i mina fantasier och berättelser. Där i berättelsen möts vi.

Du har fått mycket uppmärksamhet för dina två första barnskräckisar, Hjärtlös och Kurragömma. Hur kommer det sig att du började skriva skräck?

- Jag har nog alltid tyckt om att skrämmas, och i perioder har jag försökt hitta på nya sätt att skrämmas på. Ibland har det gått överstyr som på en arbetsplats där jag jobbade. Där skrämde jag en medarbetare så mycket att hon inte vågade vara ensam efter det. Skrivandet upptäckte jag efter en märklig dröm jag hade som blev till trilogin Skogens systrar.

Var hittar du ämnen och inspiration till dina skräckböcker? Till Spöknät specifikt?

- De kan komma ifrån en dröm, en känsla jag får, en plats jag är på. Spöknät kom ifrån ordet spöknät. Det är ju nät som slitit sig från fiskare och driver runt i haven med döda och halvdöda fiskar. Så började jag tänka: hur skulle det vara om ett spöknät egentligen var till för att fånga spöken med. Och pang så rullades hela historien upp för mitt inre.

----------

Petrus Dahlin debuterade 2004 och har sedan dess skrivit en lång rad barn- och ungdomsböcker, bland annat den mycket populära serien om Kalle Skavank, Skogens systrar-trilogin samt de båda rysarna Hjärtlös och Kurragömma.

Relaterat

Spöknät

Om boken

Det är sommarlov och värmebölja. Tino drar runt hemma i villakvarteret och har inget att göra. Hans mamma har mått dåligt ända sen pappan lämnade dem, men Tino vet inte vad han ska göra för att hjälpa henne.

En dag dyker Akki upp. Hon är lika gammal som Tino, men väldigt annorlunda. Hon klär sig konstigt och pratar gammalmodigt. Kanske håller hon på med rollspel? Men det är något annat också, något nästan ... övernaturligt. När Tinos mamma plötsligt försvinner erbjuder Akki sin hjälp, men kan han verkligen lita på henne? Är hon vän eller fiende?

Spöknät är en riktig rysare för den modige! Petrus Dahlin är en mästare på skräck för slukaråldern. Han har tidigare skrivit de ruggiga berättelserna Hjärtlös och Kurragömma, och han vet hur man ger läsaren kalla kårar ...

Petrus Dahlin

Spöknät

Relaterade artiklar

De är nominerade till Crimetime Award

Greta Boström, Petrus Dahlin och Peter Bergting, har nominerats till Crimetime Award årets barndeckare 2023. Priset delas ut till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år. Nu kan du vara med och rösta!