Kalle Skavank firar 10 år!

Foto av :

Foto: Leif Hansen

Publicerad:

2017-10-03

Kalle Skavank och Dilsa är Stockholms södra förorters i särklass coolaste detektiver och ett oslagbart team när det gäller att lösa svåra fall.

I höst firar den populära bokserien av Petrus Dahlin, med illustrationer av Sofia Falkenhem, tio år! Vi passade på att ställa några frågor till författaren. 

Hur fick du idén till deckarserien om Kalle Skavank och Dilsa?

Varje dag när jag gick till jobbet så passerade jag en kiosk här i Bagarmossen. Så tänkte jag att om man sitter i en kiosk och löser brott så borde man ju kalla sig för kioskdeckare. Och eftersom jag på grund av en nerv som kommit i kläm mellan ett par av småbenen i min vänstra fot hade svårt att gå började jag fundera på hur det skulle vara att sakna en fot eller ha något annat litet handikapp. Vad trassligt livet skulle bli.

Jag opererade bort nerven, haltade några veckor till och så dök tanken om att skriva en historia om en kille som saknade en fot upp. Att han skulle ha en protes. Då dök namnet Kalle Skavank upp och självklart skulle han sitta i den där kiosken jag passerade varje dag och lösa brott. Så var kioskdeckare Kalle Skavank född.

Har du någon personlig favorit bland dina fjorton böcker?

Det är som att fråga mig vem av mina tre barn som är min favorit. Det är ju helt omöjligt att svara på. Man älskar ju alla, fast på lite olika sätt. Alla historier har något jag gillar, men visst finns det vissa scener jag tycker extra mycket om. Som när Kalle blir inlåst i en larmad lägenhet i Tavlan i Tallkrogen eller när Kalle och Dilsa får en bindel över ögonen och blir nertvingade i en källare för att få träffa graffitimålaren som alla letar efter.

Finns Kalles kiosk i Bagarmossen kvar?

Ja, den byggdes på femtiotalet och har alltid kallats för "röda kiosken". För några år sedan målade de nya ägarna om den i gult. Det var en liten chock för mig. För hur skulle jag nu hantera det i mina böcker? Det löste jag genom att låta Kalles pappa satsa extra mycket på kiosken inför julen och då målar han om den i gult. "För att det ska märkas att vi satsar", som pappa Magnus säger. Nu har kiosken fått en ny ägare igen. Han heter Sam och håller på att göra om den till en restaurang. Nu är den svart och det kommer att bli jättefint. Men nu vet jag inte hur jag gör längre. Nu får den nog fortsätta vara gul i böckerna. Om inte Kalles pappa säljer den till Sam förstås.

Hur ska du fira jubiléet?

Jag hoppas ju förstås på att Cecilia Knutson som är förläggare på förlaget ska bjuda mig och illustratören Sofia Falkenhem på tårta.

Relaterade artiklar

De är nominerade till Crimetime Award

Greta Boström, Petrus Dahlin och Peter Bergting, har nominerats till Crimetime Award årets barndeckare 2023. Priset delas ut till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år. Nu kan du vara med och rösta!