Grande finale för fantasyserien om Filix Wood

Foto av :

Pierre Björk

Publicerad:

2021-09-29

Berättelsen om antihjälten Filix Woods och hans äventyr i den magiska världen, uppe bland trädkronorna, bjuder på spänning från första till sista sidan. I skuggornas våld är den tredje och avslutande boken i Petrus Dahlins fantasytrilogi för mellanåldern. Kommer Filix kunna rädda den hemliga världen?

Det är dags att återvända till den hemliga världen uppe i trädkronorna, där storstadskillen Filix Wood hamnat och allt som räknas är fysisk styrka och mod. Ett gömt och isolerat samhälle byggt helt i samklang med naturen, men också en värld full av lögner.

Och nu är inget är som det ska i trästan. Det finns en oro i luften, Filix känner det i hela kroppen. Något skumt är på gång. Plötsligt har alla flitiga människor slutat arbeta, istället festar de hela dagarna, äter och dricker och tränar inför de kommande fortis-tävlingarna. Det verkar som om en hemlig sekt försöker ta över trästan inifrån och Filix misstänker att Nox är en av de inblandade.

En natt smiter Filix ut ur byn och på krokiga vägar tar han sig till stenstan, en mörk och obehaglig plats långt under jord där ingen har goda avsikter och allt handlar om makt och pengar. Snart får Filix klart för sig att han är den enda som kan sätta stopp för Nox planer och rädda trästan. Men hur?

Och när det visar sig att det i stenstan finns en väg upp till ytan och den vanliga världen är ingenting längre självklart. Kanske är det här Filix enda chans att ta sig hem och få återse sin mamma? Var hör han egentligen hemma? Vill han ens tillbaka till sitt gamla liv?

Böckerna om Filix Wood har genomgående fått strålande omdömen av BTJ: 

I skuggornas våld
”Dahlin skriver medryckande och lättläst, utan att göra avkall på djup och allvar. Helhetsbetyg: 4.”

De giriga hundarnas natt
”Liksom den första delen är det en välskriven och genomtänkt fantasybok för de yngre med fint beskrivna miljöer, karaktärer och relationer. Helhetsbetyg: 4.” 

Bara den svagaste överlever

”Det är en spännande och fantasifull roman, med såväl äventyr och action som humor. [...] Historien är medryckande, och vidrör ämnen som främlingsrädsla, mod, lojalitet, integritet och identitet. Helhetsbetyg: 4.”

Bokseriens omslag är illustrerade av chilensk-svenske konstnären Alvaro Tapia, i Sverige mest berömd för de välkända omslagsbilderna till de första svenska utgåvorna av Harry Potter-böckerna.

Relaterat

I skuggornas våld

Om boken

Inget är som det ska i trästan. Det finns en oro i luften, Filix känner det i hela kroppen. Något skumt är på gång. Plötsligt har alla flitiga människor slutat arbeta, istället festar de hela dagarna, äter och dricker och tränar inför de kommande fortis-tävlingarna. Det verkar som om en hemlig sekt försöker ta över trästan inifrån och Filix misstänker att Nox är en av de inblandade.

En natt smiter Filix ut ur byn och på krokiga vägar tar han sig till stenstan, en mörk och obehaglig plats långt under jord där ingen har goda avsikter och allt handlar om makt och pengar. Snart får Filix klart för sig att han är den enda som kan sätta stopp för Nox planer och rädda trästan. Men hur? Och när det visar sig att det i stenstan finns en väg upp till ytan och den vanliga världen är ingenting längre självklart. Kanske är det här Filix enda chans att ta sig hem och få återse sin mamma?

Spänning från första till sista sidan i den tredje och avslutande delen om antihjälten Filix Wood och hans äventyr i den magiska världen, uppe bland trädkronorna.

Petrus Dahlin, Alvaro Tapia

I skuggornas våld

Relaterade artiklar

De är nominerade till Crimetime Award

Greta Boström, Petrus Dahlin och Peter Bergting, har nominerats till Crimetime Award årets barndeckare 2023. Priset delas ut till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år. Nu kan du vara med och rösta!