Räddningsaktion för utrotningshotade spöken

Foto av :

Kajsa Göransson

Publicerad:

2022-04-11

Fart och fläkt, tokiga karaktärer, knäppa uppfinningar och massor av spöken! Duon bakom populära Kalle Skavank-böckerna är tillbaka. Nu kommer Petrus Dahlin och Sofia Falkenhem med en ny bokserie för lågstadieåldern: Spökräddarna.

En het sommardag får tvillingarna Sam och Sara kontakt med ett instängt spöke i deras eget hus mitt i storstaden. Med hjälp av all hemlig utrustning som farmor och farfar gömt i källaren under familjens restaurang hittar de spöket och räddar det. Spöket får bo på deras stora och tomma vind och barnen förstår nu att det finns många fler spöken som behöver räddas. För all teknik, allt ljus och all trafik i världen gör att spökena är utrotningshotade. Det här blir starten för spökräddarna Sam och Sara.

– Böckerna handlar om tvillingarna Sam och Sara som inser att det inte finns plats för spöken i den moderna värld vi lever i. Spökena är utrotningshotade och måste räddas, berättar Petrus Dahlin.

De första två böckerna Det instängda spöket och Det rädda spöket utkommer i april, fler delar i serien är redan planerade. De är genomillustrerade och fungerar både som högläsning och för den som kommit en bit på vägen med sitt eget läsande. Det är inte första gången som Petrus Dahlin och Sofia Falkenhem arbetar tillsammans. Tidigare har Sofia Falkenhem även illustrerat Petrus Dahlins berättelser både om Kalle Skavank och om Dilsa.

– I Spökräddarna har Petrus skrivit melankolisk slapstick som är fantastiskt rolig att teckna en värld till. Spöken som känns som grannar, hemmasnickrade apparater, och mörka hörn, säger Sofia Falkenhem.

Petrus Dahlin har även nyligen förärats en litterär skylt av Stockholms stad i projektet ”Det litterära Stockholm”.

– Jag blev ”löjligt stolt” över beskedet. Böckerna om Kalle Skavank lever fortfarande och nu ska ett citat från Motorsågar i Björkhagen hamna på en skylt i anslutning till Skogskyrkogården. Det är fint sammanhang jag har hamnat i med Strindberg, Tranströmer, Selma Lagerlöf med flera, jag känner mig lite starstruck. Och samtidigt känns det extra fint att få en skylt intill en kyrkogård.

Relaterat

Det rädda spöket

Om boken

Sam och Sara har fått ta över farmor och farfars spökutrustning och är ständigt på jakt efter nya spökmysterier att lösa. En dag träffar de på en familj som just har köpt sitt drömhus vid havet. Nu vet de knappt om de vågar bo kvar, för huset verkar vara hemsökt ... Kanske kan Sam och Sara hjälpa till?

Petrus Dahlin och Sofia Falkenhem är tillbaka med en ny serie för 6-9-åringarna. Det blir fart och fläkt, tokiga karaktärer, knäppa uppfinningar men framför allt SPÖKEN!

Böckerna i Spökräddar-serien är genomillustrerade och funkar både som högläsning och för den som kommit en bit på vägen med sitt eget läsande. Och var inte rädda, spökena i de här böckerna är alltigenom snälla.

Petrus Dahlin, Sofia Falkenhem

Det rädda spöket

Relaterade artiklar

De är nominerade till Crimetime Award

Greta Boström, Petrus Dahlin och Peter Bergting, har nominerats till Crimetime Award årets barndeckare 2023. Priset delas ut till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år. Nu kan du vara med och rösta!