Spännande och suggestivt om risken att hamna på glid

Foto av :

Kajsa Göransson

Publicerad:

2023-05-04

Vem är Aris nya vän egentligen? Och varför har Håken sådan makt över Aris? Petrus Dahlins hunsade förortskille tappar fotfästet i en berättelse med många lager, suggestivt tuschillustrerad av Peter Bergting.

Jag gick den vanliga asfalterade gångvägen runt centrum och bort mot dungen när jag såg honom. Han satt där uppe i en ek. På håll såg det ut som om han hade en svans som hängde ner från grenen. När jag kom närmre insåg jag att det jag måste ha sett fel. Det var en gren. Men nåt i honom skar rakt igenom luften och vidare in i mitt inre. Jag fick nästan en känsla av att han kunde se vad jag tänkte och kände.

Aris bor med sin mamma i en miljonprogramsförort till Stockholm. Aris har lärt sig vända ryggen till i skolan, han är snabb, och om han duckar slipper han bli träffad i huvudet av gruset som killarna på skolgården kastar. Håken, han med den brännande blicken, han som sitter uppflugen på en gren högt uppe i ett träd, verkar veta saker om Aris. Han får Aris att berätta om det jobbiga. Det händer så spännande saker när han hänger med Håken. Saker som Aris aldrig ens vågat drömma om. Men vem är Håken egentligen? Hur kan han veta så mycket om Aris? Och hur kan han ha sådan makt över honom?

– Jag kommer så väl ihåg den ålder som huvudpersonen Aris är i, berättar Petrus Dahlin. En tid där ett litet felbeslut lätt leder till något riktigt dumt. En tid då man inte alltid tänker på konsekvenserna. När jag gör författarbesök träffar jag ofta på killar som Aris, som lätt tappar fotfästet och börjar glida.

Min nya vän Håken är rikt illustrerad av Peter Bergting, som även tidigare samarbetat med Petrus Dahlin i omslagen till populära Skogens systrar.

– Manuset var så starkt och angeläget att bilderna flödade ut – jag hade kunnat rita hela boken på en enda febrig dag!

Relaterat

Min nya vän Håken

Om boken

Nominerad till Crimetime Award Årets barndeckare 2023!
"Oerhört skickligt gjort." Josefine Sundström, TV4Jag gick den vanliga asfalterade gångvägen runt centrum och bort mot dungen när jag såg honom. Han satt där uppe i en ek. På håll såg det ut som om han hade en svans som hängde ner från grenen.Aris bor med sin mamma i en miljonprogramsförort till Stockholm. Aris har lärt sig vända ryggen till i skolan, han är snabb, och om han duckar slipper han bli träffad i huvudet av gruset som killarna på skolgården kastar.Håken, han med den brännande blicken, han som sitter uppflugen på en gren högt uppe i ett träd, verkar veta saker om Aris. Han får Aris att berätta om det jobbiga. Det händer så spännande saker när han hänger med Håken. Saker som Aris aldrig ens vågat drömma om. Men vem är Håken egentligen? Hur kan han veta så mycket om Aris? Och hur kan han ha sådan makt över honom?Min vän Håken är illustrerad av Peter Bergting.

Petrus Dahlin, Peter Bergting

Min nya vän Håken

Relaterade artiklar

De är nominerade till Crimetime Award

Greta Boström, Petrus Dahlin och Peter Bergting, har nominerats till Crimetime Award årets barndeckare 2023. Priset delas ut till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år. Nu kan du vara med och rösta!