”Vi människor blir aldrig nöjda, vi vill alltid bara ha mer.”

Foto av :

Pierre Björk

Publicerad:

2020-04-28

Nu fortsätter Filix Woods spännande äventyr. De giriga hundarnas natt är Petrus Dahlins andra bok för mellanåldern om livet i den magiska skogsvärlden. Här väver han in viktiga frågor om mänsklighetens konstanta begär efter mer.

I förra boken om Filix Wood, Bara den svagaste överlever, fick vi följa Filix resa från storstan till den hemliga världen uppe i trädkronorna, där allt som räknas är fysisk styrka och mod. Det är ett gömt och isolerat samhälle byggt helt i samklang med naturen, men det är också en värld full av lögner. Om den första delen av Filix Wood främst koncentrerade sig på naturen och Filix inre resa och identitetssökande, är människan och våra begär viktiga teman i nya boken, De giriga hundarnas natt.

– Vi människor blir aldrig nöjda, vi vill alltid bara ha mer. Det är ett av mänsklighetens största problem och det är en central del av berättelsen, säger Petrus Dahlin.

Filix är fast i trästan, djupt inne i skogen, och där pågår det mystiska saker. Gruvan Cado mullrar och låter, och ur underjorden stiger gengångare och andra fasansfulla varelser. Plötsligt behöver gruvrådet som bestämmer i byn Filix hjälp: Han ska infiltrera nybyggarna, en grupp som bröt sig ut och försvann från trästan för många år sen. Eftersom Filix bara har varit i skogen några månader kommer ingen av nybyggarna att känna igen honom, han är perfekt för uppdraget! Men allt blir mycket svårare än vad Filix trott. Vad har hans bästa vän Saga Ormhassel för koppling till nybyggarna? Och är det verkligen så att det finns en förrädare i trästan?

– När jag möter läsare av Filix Wood som blir lika besatta och ser samma värld framför sig som jag blir jag överlycklig, berättar Petrus Dahlin som ofta träffar sina läsare ute i skolorna.

Bokens omslag är illustrerat av chilensk-svenske konstnären Alvaro Tapia, i Sverige mest berömd för de välkända omslagsbilderna till de första svenska utgåvorna av Harry Potterböckerna.

Relaterat

Filix Wood: De giriga hundarnas natt

Om boken

Är det hans födelsedag i dag? Det är svårt att hålla koll på dagarna utan almanacka eller telefon, men Filix tror det. Tänk om han vore hemma i stan hos sin mamma, då skulle han bli ordentligt firad! Men han är fast i trästan, djupt inne i skogen, och där pågår det mystiska saker. Gruvan Cado mullrar och låter, och ur underjorden stiger gengångare och andra fasansfulla varelser.
Plötsligt behöver gruvrådet som bestämmer i byn Filix hjälp: Han ska infiltrera nybyggarna, en grupp som bröt sig ut och försvann från trästan för många år sen. Eftersom Filix bara har varit i skogen några månader kommer ingen av nybyggarna att känna igen honom, han är perfekt för uppdraget! Men allt blir mycket svårare än vad Filix trott. Vad har hans bästa vän Saga Ormhassel för koppling till nybyggarna? Och är det verkligen så att det finns en förrädare i trästan?

I förra boken om Filix Wood, Bara den svagaste överlever, fick vi följa Filix resa från storstan till den hemliga världen uppe i trädkronorna, där allt som räknas är fysisk styrka och mod.
De giriga hundarnas natt är den andra, spännande boken om Filix Wood och livet i den magiska skogsvärlden.

Petrus Dahlin

Filix Wood: De giriga hundarnas natt

Relaterade artiklar

De är nominerade till Crimetime Award

Greta Boström, Petrus Dahlin och Peter Bergting, har nominerats till Crimetime Award årets barndeckare 2023. Priset delas ut till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år. Nu kan du vara med och rösta!