Ny fantasy-serie för slukaråldern

Foto av :

Pierre Björk

Publicerad:

2019-04-15

I nya äventyrsserien Filix Wood utforskar Petrus Dahlin ungas sökande efter att hitta sin plats på jorden och att våga vara svag. Första boken, Bara den svagaste överlever, ställer frågan på sin spets; vad är styrka, egentligen?

För 389 år sedan brakade en guldgruva sönder och samman. En expedition offrade sig för att skydda världen från ondskan som fanns där under. Hemligheten har bevarats ända sedan dess, då en ung kille vid namn Filix Wood vaknar upp i sin säng med en konstig känsla i naveln. Det är som en osynlig, tunn tråd av längtan väcks. Den leder honom från stan, ut i skogen och vidare förbi den värld vi känner till. Filix hamnar i en isolerad värld där alla lever i träden och viger sina liv åt att skydda jorden från gruvans ondska som likt lava hotar att förgöra jorden.

– Det är en värld där bara den starkaste sägs överleva, säger författaren Petrus Dahlin. Men kanske är det den svagaste som egentligen är den starkaste?

Sökandet efter att hitta sitt rätta jag står i centrum för berättelsen. Den obevekliga dragningskraften som drabbar Filix Wood leder honom till hans eget okända ursprung. Han blir hemvändaren som i sina jämnåriga möter samma sorts starka längtan, men de önskar sig tvärtom bort från träden de vuxit upp i. De drömmer om något annat istället för att offra sig för det goda.

– Den gömda och isolerade världen runt gruvan är ett samhälle byggt helt i samklang med naturen. Att skriva fantasyromanen om Filix Wood har varit ett sätt att arbeta med min egen klimatångest, säger Petrus Dahlin.

Bara den svagaste överlever  är den första delen i en planerad serie där vi får följa Filix Wood, Saga Ormhassel, Kaprifol den trettonde och de andra byborna i trädstan. Petrus Dahlin har byggt upp en värld som på många sätt liknar vår, men här är träden heliga, ekorrarna är byns husdjur, man betalar med snäckor, räknar inte tid och vikt mäts i form av antal nötter. Alla bär namn som på ett eller annat sätt är besläktade med växter och djur (Filix betyder ormbunke på latin).

Böckerna vänder sig till barn i slukaråldern, 9–12 och bokens omslag är illustrerat av konstnären Alvaro Tapia, som är mest berömd för de fantastiska omslagsbilderna till Harry Potter-böckerna på svenska.

Relaterat

Filix Wood: Bara den svagaste överlever

Om boken

För 389 år sedan brakade en guldgruva sönder och samman. En expedition offrade sig för att skydda världen från ondskan som fanns där under.

Hemligheten har bevarats i nästan fyrahundra år då en ung kille vid namn Filix Wood vaknar upp i sin säng med en konstig känsla i just naveln. Det är som en osynlig, tunn tråd av längtan väcks. Den leder honom från stan, ut i skogen och vidare förbi den värld vi känner till. Han hamnar i en isolerad värld, en värld där alla lever i träden och viger sina liv åt att skydda oss från gruvans ondska som likt lava nu hotar att förgöra världen.

Men det är också en värld full av lögner, en värld där de unga drömmer om något annat istället för att offra sig för det goda. En värld där bara den starkaste sägs överleva. En värld där den svagaste kanske egentligen är den som är starkast, där ekorrar blir svartsjuka på sina ägare och gengångarna ständigt hotar bakom närmaste träd.

Bara den svagaste överlever är ett spännande och roligt äventyr, om att våga vara svag och om sökandet efter att bli någon, att hitta sin plats på jorden vare sig man söker och längtar efter det okända eller om man längtar bort från den hemliga värld bland träden man vuxit upp i.

Den första boken i en planerad serie.

Petrus Dahlin

Filix Wood: Bara den svagaste överlever

Relaterade artiklar

De är nominerade till Crimetime Award

Greta Boström, Petrus Dahlin och Peter Bergting, har nominerats till Crimetime Award årets barndeckare 2023. Priset delas ut till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år. Nu kan du vara med och rösta!