Dags för Den stora läsutmaningen 2023

Foto av :

Sebastian Folcker

Publicerad:

2023-06-01

Den stora läsutmaningen är tävlingen som uppmuntrar Sveriges fjärdeklassare att öka läskondisen. Målet är att engagera minst lika många som förra året när 30 000 tioåringar läste i snitt 20 minuter varje dag. Världens bästa klassresa till Astrid Lindgrens Vimmerby står på spel och det bjuds på ett peppande program hela höstterminen. Nu öppnar anmälan till Den stora läsutmaningen 2023!

Läsförmågan hos svenska tioåringar har försämrats, enligt 2021 års PIRLS-studie, som även visar att klyftan mellan resursstarka och resurssvaga elever ökat. Hur ska läskondisen öka bland Sveriges barn och unga? Den stora läsutmaningen erbjuder ett peppande aktivitetsprogram där eleverna får möta några av landets främsta författare och profiler samt ett prisbord med attraktiva vinster, morötter som fick barnen att läsa mer än någonsin ifjol – oavsett förutsättningar. Lärarna uppgav att läsningen ökade med hela 70 procent jämfört med en vanlig termin.

I år deltar bland andra Petrus Dahlin som under 20 års tid har skrivit en lång rad populära barn- och ungdomsböcker, bl. a. klassiska spökrysarna i Skogens systrar-serien, gastkramande historier som Bokjuryn-vinnaren Kurragömma, deckarserien Kalle Skavank och nu är aktuell med förortsdramat Min nya vän Håken, en spännande och suggestiv berättelse om risken att hamna på glid.

Årets tävlingsledare är Yankho Kamwendo, skådespelare, musiker och programledare där han bl. a. blev en populär karaktär i Bolibompa under många år. Årets övriga författare som ska coacha eleverna ända in i mål är Frida Nilsson (Jagger, Jagger, Ishavspirater, Apstjärnan) och Kristina Ohlsson (Det magiska hjärtat, Mysteriet på Ödeborgen, Spökhusets hemlighet).

Den nationella lästävlingen Den stora läsutmaningen fick förra året nära 30 000 av landets fjärdeklassare att läsa nästan 700 000 timmar tillsammans. Det är ett initiativ från Rabén & Sjögren tillsammans med Adlibris, Bonnier Carlsen och Natur & Kultur med målet att skapa ökad läskondis och bidra till att läsning blir en vardagsvana, eftersom mängdläsning är avgörande för barns språkutveckling och lärande, både på kort och lång sikt.

Anmälan och mer information: denstoralasutmaningen.se

Relaterade artiklar

De är nominerade till Crimetime Award

Greta Boström, Petrus Dahlin och Peter Bergting, har nominerats till Crimetime Award årets barndeckare 2023. Priset delas ut till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år. Nu kan du vara med och rösta!