”Barn är ärliga kritiker”

Foto av :

Foto: Henric Lindsten

Publicerad:

2016-09-09

Nu får vi möta monstret Frank igen i Monstret på cirkusen. Vi har ställt några frågor till Mats Strandberg.

Mats Strandberg, som tidigare skrivit världssuccén Engelsforstrilogin tillsammans med Sara Bergmark Elfgren, har med böckerna om monstret Frank gjort en alldeles egen twist på den klassiska varulvsmyten, där det myllrar av skräckreferenser och igenkänning även för vuxna läsare.

Berättelserna om Frank har skapats i nära samarbete med serietecknaren och illustratören Sofia Falkenhem och den första boken, Monstret i natten, fick i våras ett storartat mottagande av såväl läsare som kritiker. Nu får vi möta Frank igen i Monstret på cirkusen. Vi har ställt några frågor till Mats.

1. Vad var upprinnelsen till serien om Monstret Frank?

– Det var när mina vänner skaffade en liten fluffig hund som heter Muffin som jag fick idén. Hon är en sån där hund som kastar sig på rygg framför vem som helst och kräver att bli klappad och kliad på magen. Så jag började tänka på att alla hundar härstammar från vargen, och hur svårt det är att tro när man ser den sortens hund. Det ledde mig vidare till frågan om vad som skulle hända om man blev biten av en sån hund och förvandlad till en varulv, men en varulv som bara ville bli kelad med. Och vad skulle hända om en liten kille som är mörkrädd själv plötsligt blev ett monster? Så började det. Sen kom teman som rädslan för det okända, och att vara ensam och utanför men hitta sin egen flock på oväntade ställen.

2. Vad handlar Monstret på cirkusen om?

– I den här boken kommer "Clownen Krygers kalaskuliga cirkus" till stan. Och Frank och hans nya vänner förstår snabbt att det är något som inte stämmer med den här cirkusen. Mycket riktigt är clownen Kryger en skrävlande "monsterjägare", som tillfångatar monster och tvingar dem att uppträda på hans cirkus. De måste frita en stackars kentaur som heter Ken.

3. Vad har glatt dig mest med läsarreaktionerna av den första boken? Är det något som överraskat dig?

– Det är fantastiskt att skriva för barn, de är ju minst sagt ärliga kritiker. Man vet att om de säger att det är den bästa bok de har läst så menar de det. De har så kloka analyser! Och roliga frågor! Som "Hur bajsar monster?" och "Har monster bra syn?"

4. Vad är det roligaste i arbetet med den här serien (tredje och sista delen kommer våren 2017)?

Jag har älskat att befinna mig i Franks huvud och upptäcka den hemliga monstervärlden med honom. Jag kommer att sakna den. Det har nästan varit som terapi för mig att skriva böckerna under de här hemska åren då världen verkar ha blivit helt skogstokig. Den onda clownen Kryger i Monstret på cirkusen är till exempel väldigt inspirerad av Donald Trump ...

5. Nyligen kunde vi se dig tävla i SVTs underhållningsprogram Årets Retro. Du verkar helt enkelt ha fullt upp. Vad ligger i framtiden?

Just nu jobbar jag på nästa skräckroman, som förhoppningsvis kommer i vår. Och sen har jag och Sara (Bergmark Elfgren) skrivit filmmanuset till Färjan, min förra skräckroman. Jag hoppas verkligen att vi får göra filmen, nu pågår finansieringsarbetet. Och så har jag lite andra projekt. Och så har jag lite idéer till spinoff-böcker på serien om Monstret Frank. Det finns så mycket historier jag vill berätta!


Fotograf: Henric Lindsten

 

Relaterat

Monstret på cirkusen

Om boken

Clownen stannade. Såg åt vårt håll, som om han hört oss. Det vita sminket var nästan självlysande. Det såg spöklikt och skrämmande ut. Jag kröp ihop i gräset. Mitt hjärta slog så hårt, så hårt.

Frank har äntligen fått vänner i staden där han bor, men de är monster och han får inte berätta för någon om dem. Frank vill inget hellre än att hans två världar ska mötas, att monster och människor ska kunna leva tillsammans. Men människornas skräck för monster växer sig allt starkare. Allt ställs på sin spets när clownen Kryger kommer till stan. Han lovar att fånga monstren och tvinga dem att uppträda på hans kalaskuliga cirkus.

Monstret på cirkusen är andra delen i Mats Strandbergs och Sofia Falkenhems serie om Monstret Frank.

Mats Strandberg, Sofia Falkenhem

Monstret på cirkusen

Relaterade artiklar

”Strandberg vet hur man vrider åt känsloskruvarna”

Kritikerna hyllar Mats Strandbergs nya bok för unga läsare: Pestblommor