”Redan en klassiker”

Foto av :

Foto: Henric Lindsten

Publicerad:

2018-11-21

Mats Strandberg hyllas av kritikerna för sin senaste ungdomsroman Slutet. ”Förtjänar att bli vinterns mest lästa och omdiskuterade roman”, menar DI:s Jan Gradvall.

Mats Strandbergs senaste ungdomsroman Slutet är en preapokalyptisk berättelse om två ensamma unga människor i en värld som lever på lånad tid. Jorden kommer inom ett par veckor att träffas av en komet och allt liv kommer att utplånas. Hur lever man sitt liv då? En tragedi binder dem samman och växer till en besatthet, men kommer de att hitta svaren innan himlen blir vit och haven förångas?

Såväl läsare som kritiker är lyriska. Här är ett axplock av alla recensioner som kommit in.

Dagens Nyheters Jonas Thente:

”Alla dessa stora frågor behandlas lätt och mycket övertygande av Mats Strandberg. [...] Jag tror att han har ruvat på och arbetat med den här romanen alldeles extra varsamt. Han lyckas hålla samman denna pre-apokalyptiska berättelse utan att bli vare sig mästrande eller tårögd.”

Jan Gradvall skriver i DI Weekend:

”Vill man ta tillvara på livet ska man läsa Mats Strandbergs Slutet och lyssna på Britney Spears.

Fyra miljoner år av evolution på planeten Jorden kommer att utraderas. Och det finns ingenting någon kan göra. Detta är utgångspunkten för vad som förtjänar att bli vinterns mest lästa och omdiskuterade roman, Mats Strandbergs Slutet.”

Göteborgs-Postens kritiker Ingrid Bosseldal menar att Slutet är ”…en stark text. Den ger en vink om hur det skulle kunna vara. Den berättar fullt trovärdigt (och oväntat religiöst) om dessa unga människor och deras familjer, och om hur de handskas med sin rädsla och försöker skänka både värdighet och mening åt sina sista dagar”.

Sydsvenskan: ”På många sätt är Slutet smått genial och jämfört med Strandbergs två vuxenskräckisar Färjan och Hemmet är denna mer eftertänksam men också skarpare. Den inbäddade samhällskritiken är lika smart som den är obeveklig. Mats Strandberg är extremt bra på att skildra ungdomar men på också att sätta en stämning, hitta tonlägen, pricka in de rätta orden. …självklar läsning för alla som vill bearbeta sin klimatångest.”

Slutet är en otroligt spännande och välskriven roman om jordens undergång - en stor läsupplevelse väntar! Helhetsbetyg: 5.” skriver BTJ:s Henrik Halvarson

VK kallar Slutet för en ”sällsamt upplyftande berättelse” och skriver: ”...för påminnelsen om att leda och vardag och oinfriade planer kan vara en förmögenhet i sig. Måndagen efter ledigheten, vår stoiska väntan på nästa lov.”

SVT:s Agneta Norrgård: ”Det är helt fantastiskt. [...] Det är redan en klassiker i mina ögon för den är så tidlös.”

”En bok för unga vuxna som väcker många tankar och är spännande från första sidan till sista” skriver Vi Läser.

Bloggen Håkans hylla: ”Som ni märker så kan jag inte med tillräckligt många ord lovorda denna bok. Jag menar verkligen att alla borde läsa och uppleva (för det är verkligen en upplevelse) denna bok.”

Bloggen Boktokig: ”Mats Strandberg har lyckats i de små detaljerna liksom helheten. Detta resulterar i att Slutet är oförglömlig. Läs!”

Dagens bok:

”Den där balansen mellan det fantasieggande ”tänk om” och den klart igenkännbara världen gestaltar Mats Strandberg med grym fingertoppskänsla.”

”Världen han gestaltar känns trovärdig, med sina samhällsproblem, krisreaktioner, domedagssekter och domedagsfester. Jag riktigt längtar hem för att läsa vidare.”

Relaterat

Slutet

Om boken

Du är sjutton år gammal. Det är sommar och världen ser ut precis som vanligt. Men du vet vad som är på väg. Om en månad är vi alla borta.
Vad vill du göra den sista tiden? Vem vill du vara med när allt tar slut? Hur känns det att veta exakt vilket klockslag du ska dö? Och vad spelar ett liv mer eller mindre för roll?

Slutet är en preapokalyptisk berättelse om två ensamma unga människor i en värld som lever på lånad tid. En tragedi binder dem samman och växer till en besatthet, men kommer de att hitta svaren innan himlen blir vit och haven förångas?

Mats Strandberg är tillbaka med sin första ungdomsroman sedan Engelsforstrilogin (Cirkeln, Eld, Nyckeln) som han skrev tillsammans med Sara Bergmark Elfgren. Han har även skrivit för barn (Monstret i natten, Monstret på cirkusen och Monstret och människorna) och för vuxna (Färjan och Hemmet).

Mats Strandberg om sin bok:
"Jag förstod direkt att den här berättelsen måste handla om tonåringar. För dem ställs allt extra mycket på sin spets. Hur hinner man leva ett helt liv på bara några månader? Vilka vill de vara med när världen går under sina föräldrar eller sina vänner? Vilka val gör de när sex och droger inte längre kan få långtgående konsekvenser?"

Mats Strandberg

Slutet

Relaterade artiklar

”Strandberg vet hur man vrider åt känsloskruvarna”

Kritikerna hyllar Mats Strandbergs nya bok för unga läsare: Pestblommor