Mats Strandbergs Slutet vinner Storytel Awards 2020

Foto av :

Fotograf: Rodrig Soto, Storytel

Publicerad:

2020-06-11

Nu har samtliga vinnare i Storytel Awards 2020 tillkännagivits och vinnaren i kategorin Ungdom är Slutet av Mats Strandberg, inläst av Christopher Lehmann och Hedda Stiernstedt.

Juryns motivering: Engagerande, djupt filosofisk berättelse som trovärdigt ställer lyssnaren inför den stora existentiella frågan; vem är man när katastrofen är ett faktum? Inläsarna förmedlar känsligt, innerligt och med intensiv närvaro utsattheten i de unga huvudpersonernas situation och gör ljudboken till en upplevelse i sin egen rätt.

– Jag är så otroligt glad, förstås, säger Mats Strandberg. Det är ju finast möjliga, att bli framröstad av både en proffsjury och av lyssnarna själva! Jag är stolt över den här boken, men som ljudbok hade den aldrig fungerat utan fantastiska Hedda Stiernstedt och Christopher Lehmann. Nu i dessa tider har jag fått extra fina, tänkvärda meddelanden från lyssnare som funkar som jag själv – de finner tröst i att vända och vrida på de frågor som coronan väcker, men genom ett fiktivt scenario där allt dragits till sin yttersta spets.

 

 

Slutet är en preapokalyptisk berättelse om två ensamma unga människor i en värld som lever på lånad tid. Deras öden flätas samman när en person i deras närhet hittas död. Kommer de att få svar på sina frågor innan himlen blir vit och haven förångas? 

Slutet var en av 2018 års mest omtalade böcker. Den hyllades av en samstämmig kritikerkör, nominerades till Best Work of Fiction av The European Science Fiction Society Awards 2019 och valdes i slutet av förra året till IBBY:s Honour List 2020 (International Board of Books for Young People). Dessutom är filmrättigheterna sålda till produktionsbolaget Yellowbird US, och en amerikansk tv-serie är under utveckling.

Storytel Awards belönar 2019 års bästa ljudboksupplevelser och hyllar författare och inläsare i fem kategorier: Roman, Spänning, Fakta, Barn och Ungdom. Priset, som delas ut till både författare och inläsare i varje kategori, består av 10 000 SEK, en handgjord glasstatyett från Målerås Glasbruk och ett diplom.

Relaterat

Slutet

Om boken

Du är sjutton år gammal. Det är sommar och världen ser ut precis som vanligt. Men du vet vad som är på väg. Om en månad är vi alla borta.
Vad vill du göra den sista tiden? Vem vill du vara med när allt tar slut? Hur känns det att veta exakt vilket klockslag du ska dö? Och vad spelar ett liv mer eller mindre för roll?

Slutet är en preapokalyptisk berättelse om två ensamma unga människor i en värld som lever på lånad tid. En tragedi binder dem samman och växer till en besatthet, men kommer de att hitta svaren innan himlen blir vit och haven förångas?

Mats Strandberg är tillbaka med sin första ungdomsroman sedan Engelsforstrilogin (Cirkeln, Eld, Nyckeln) som han skrev tillsammans med Sara Bergmark Elfgren. Han har även skrivit för barn (Monstret i natten, Monstret på cirkusen och Monstret och människorna) och för vuxna (Färjan och Hemmet).

Mats Strandberg om sin bok:
"Jag förstod direkt att den här berättelsen måste handla om tonåringar. För dem ställs allt extra mycket på sin spets. Hur hinner man leva ett helt liv på bara några månader? Vilka vill de vara med när världen går under sina föräldrar eller sina vänner? Vilka val gör de när sex och droger inte längre kan få långtgående konsekvenser?"

Mats Strandberg

Slutet

Relaterade artiklar

”Strandberg vet hur man vrider åt känsloskruvarna”

Kritikerna hyllar Mats Strandbergs nya bok för unga läsare: Pestblommor