I höst kommer Mats Strandbergs nya roman ”Slutet”

Foto av :

Foto: Henric Lindsten

Publicerad:

2018-04-11

Om vi människor hade fått veta exakt när jorden skulle gå under, hur hade vi reagerat?

I höst kommer Mats Strandbergs nya ungdomsroman Slutet, en preapokalyptisk berättelse om två ensamma unga människor i en värld som lever på lånad tid. En tragedi binder dem samman och växer till en besatthet, men kommer de att hitta svaren innan himlen blir vit och haven förångas? Vi haffar honom för att ställa några frågor.

Hej Mats! Varifrån fick du idén till boken?

- Jag har alltid varit fascinerad av tanken på vad som skulle hända om vi människor visste exakt vilken dag och vilket klockslag vi skulle dö. Där nånstans började idén. Jag är också en sucker för katastroffilmer, men jag vill alltid veta hur det egentligen skulle gå till, långt från actionhjältar och orealistiska spektakel. Jag ville berätta en historia om hela världen, men i det lilla formatet. Det handlar om hur två unga personer i en mellanstor svensk stad försöker handskas med en undergång som kommer närmare för varje sekund.

Slutet är Mats Strandbergs första ungdomsroman sedan Engelsforstrilogin
(Cirkeln, Eld, Nyckeln) som han skrev tillsammans med Sara Bergmark Elfgren. Han har även skrivit för barn (Monstret i natten, Monstret på cirkusen och Monstret och människorna) och för vuxna (Färjan och Hemmet).

Är det stor skillnad på att skriva för barn, ungdom och vuxna?

- Jag tänker aldrig riktigt på det på det sättet. I första hand skriver jag om karaktärer, som råkar vara i olika åldrar. Men i Slutet kändes det givet att det skulle handla om tonåringar. Allt är så stort i den åldern. Allt är nytt. Du håller fortfarande på att lära känna dig själv. I den här situationen blir den första kärleken också den sista. Det finns så mycket du vill uppleva och plötsligt har inget några långtgående konsekvenser. Och vill du vara med dina föräldrar eller dina vänner den sista dagen?

 

 

 

Relaterat

Slutet

Om boken

Du är sjutton år gammal. Det är sommar och världen ser ut precis som vanligt. Men du vet vad som är på väg. Om en månad är vi alla borta.
Vad vill du göra den sista tiden? Vem vill du vara med när allt tar slut? Hur känns det att veta exakt vilket klockslag du ska dö? Och vad spelar ett liv mer eller mindre för roll?

Slutet är en preapokalyptisk berättelse om två ensamma unga människor i en värld som lever på lånad tid. En tragedi binder dem samman och växer till en besatthet, men kommer de att hitta svaren innan himlen blir vit och haven förångas?

Mats Strandberg är tillbaka med sin första ungdomsroman sedan Engelsforstrilogin (Cirkeln, Eld, Nyckeln) som han skrev tillsammans med Sara Bergmark Elfgren. Han har även skrivit för barn (Monstret i natten, Monstret på cirkusen och Monstret och människorna) och för vuxna (Färjan och Hemmet).

Mats Strandberg om sin bok:
"Jag förstod direkt att den här berättelsen måste handla om tonåringar. För dem ställs allt extra mycket på sin spets. Hur hinner man leva ett helt liv på bara några månader? Vilka vill de vara med när världen går under sina föräldrar eller sina vänner? Vilka val gör de när sex och droger inte längre kan få långtgående konsekvenser?"

Mats Strandberg

Slutet

Relaterade artiklar

”Strandberg vet hur man vrider åt känsloskruvarna”

Kritikerna hyllar Mats Strandbergs nya bok för unga läsare: Pestblommor