Mats Strandberg och Sofia Falkenhem skapar årets adventsbok

Foto av :

Henric Lindsten

Publicerad:

2019-04-02

Monstret Frank-trilogin har gjort stor succé med över 60 000 sålda ex och en ny musikal med premiär på Junibacken i höst. Nu kan vi avslöja att årets adventsbok är en spinoff på den populära monstervärlden. I Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem är det Monstret Franks vän Ken Taur som står i centrum för berättelsen.

För åttonde året i rad ger Rabén & Sjögren ut en adventsbok med två av Sveriges bästa barnboksförfattare och illustratörer. Mats Strandberg (text) och Sofia Falkenhem (bild) har med Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem skapat en högläsningssaga för hela familjen i 24 kapitel. En spännande, tankeväckande och stämningsfull berättelse om vänskap, hemlängtan och om hur svårt det kan vara att skilja sagor från sanning.

Det är första december och snön har just börjat falla. Genom den kalla natten galopperar Ken Taur på väg hem till kentaurernas hemliga rike. Han har varit borta från sin familj länge, men han tänker inte fira en enda jul till utan dem. Om bara inte vägen varit så lång, om bara inte mörkret varit så stort, om han bara inte varit så väldigt ensam ...

– Det har varit så otroligt kul att återvända till den här världen, men på ett nytt sätt, säger Mats Strandberg och Sofia Falkenhem. Vi ville göra en färgsprakande julsaga i halsbrytande tempo, där varje kapitel avslutas med en cliffhanger.

De tre böckerna Monstret i natten, Monstret på cirkusen och Monstret och människorna har hittills sålt sammanlagt över 60 000 exemplar. I höstas fick även alla Göteborgs 6 500 tredjeklassare Monstret i natten i gåva av staden. I september 2019 har den mysrysiga musikalen om Monstret Frank premiär på Junibackens nya scen. I maj ger även Rabén & Sjögren ut en samlingsvolym med samtliga tre böcker om Monstret Frank.

Rabén & Sjögrens adventsbok gavs ut första gången 2012, då Jul i Stora Skogen av Ulf Stark och Eva Eriksson. Succén följdes av Tro på tomten av Lotta Olsson och Benjamin Chaud (2013), God jul, Lilla Lök av Frida Nilsson och Maria Nilsson Thore (2014), Skorstensjul av Mårten Sandén och Lina Bodén (2015), En förtrollad jul av Siri Spont och Alexander Jansson (2016), Tjoho, nu är det jul! av Ulf Nilsson och Emma AdBåge (2017) och En klurig jul av Ingelin Angerborn och Per Gustavsson (2018). Tanken är att man börjar första december och läser ett kapitel om dagen ända fram till julafton.

Relaterat

Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem

Om boken

Nu kommer adventsboken alla längtar efter - en högläsningsbok i 24 kapitel. Börja första december och läs ett kapitel om dagen ända fram till julafton.

Det är första december och snön har just börjat falla. Genom den kalla natten galopperar Ken Taur på väg hem till kentaurernas hemliga rike. Han har varit borta från sin familj länge, men han tänker inte fira en enda jul till utan dem.
Om bara inte vägen varit så lång, om bara inte mörkret varit så stort, om han bara inte varit så väldigt ensam ...

En spännande, tankeväckande och stämningsfull berättelse av Mats Strandberg (text) och Sofia Falkenhem (bild). Det här är en alldeles sann julsaga om vänskap, hemlängtan och om att lära sig skilja sagor från sanning. Underbar högläsning för alla stora och små som otåligt väntar på julen!

Boken utspelar sig i samma värld som böckerna om monstret Frank som gjort stor succé och sätts upp som musikal på Junibacken under hösten.

Mats Strandberg, Sofia Falkenhem

Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem

Relaterade artiklar

”Strandberg vet hur man vrider åt känsloskruvarna”

Kritikerna hyllar Mats Strandbergs nya bok för unga läsare: Pestblommor