Strandbergs Slutet vald till IBBYs Honour List 2020

Foto av :

Fotograf: Henric Lindsten

Publicerad:

2019-12-12

Mats Strandbergs succéroman Slutet har blivit utvald av IBBY (International Board of Books for Young People). ”En riktigt kuslig framtidsberättelse som känns väldigt aktuell med dagens debatt kring miljöförstöring och klimatförändring”, skriver juryn.

IBBY Sverige har valt Mats Strandbergs bok Slutet till IBBYs Honour List 2020 med motiveringen:

”Om 4 veckor och 5 dagar kommer jorden att träffas av en komet och förintas. Nedräkningen skildras dag för dag. Allt kommer att upphöra, det vardagliga livet känns plötsligt helt meningslöst. Tonåringarna Simon och Lucinda berättar växelvis hur de hanterar vetskapen om katastrofen och insikten att de liksom alla andra på jorden bara har ett utmätt antal dagar kvar att leva. Sökandet efter vem eller vad som orsakat en gemensam väns tragiska död binder dem samman och bidrar till bokens spänning. Slutet är en riktigt kuslig framtidsberättelse som känns väldigt aktuell med dagens debatt kring miljöförstöring och klimatförändring. Men det är också en bok som ger tankar om moral och etik, om döden och om meningen med livet.”

– Jag är väldigt glad och tacksam, såklart, säger Mats Strandberg. Läsarresponsen på den här boken har varit helt fantastisk, och det är förstås viktigast, men det är kul när ens arbete uppskattas också från såhär fint håll. Jag jobbade så hårt med den här boken att jag trodde att den skulle bli med min personliga undergång, särskilt med just de frågor de nämner; moral och etik, döden och meningen med livet.

Mats Strandberg fick stora genombrott med världssuccén Engelsforstrilogin (Cirkeln, Eld och Nyckeln), som han skrev tillsammans med Sara Bergmark Elfgren. Cirkeln nominerades till Augustpriset, översattes till 25 språk och filmatiserades. 2016 kom första boken av tre i barnboksserien om monstret Frank, illustrerad av Sofia Falkenhem. Böckerna, som hyllats av kritiker och läsare, ingår i samlingsvolymen Monstret Frank som också blev en musikal på Junibacken. Mats Strandberg har även skrivit skräckromanerna Färjan och Hemmet för vuxna, som blivit stora framgångar i ett flertal länder. Slutet var en av 2018 års mest omtalade böcker. Filmrättigheterna är sålda till produktionsbolaget Yellowbird US, och en amerikansk tv-serie är under utveckling.

IBBY Sverige arbetar för att sprida kännedom om svensk barnlitteratur utomlands och introducera utländsk barnlitteratur i Sverige.

IBBY Honour List är en betydelsefull aktivitet inom IBBY. Alla medlemsländer får presentera tre centrala nyutgivna barn- och ungdomsböcker utifrån kategorierna författare, illustratör och översättare. Verken sammanställs till en internationell katalog som skapas vartannat år. Katalogen bildar en förteckning över de bästa barn- och ungdomsböckerna i hela världen. Författaren, illustratören och översättaren från respektive land får diplom och uppmärksamhet på IBBY:s världskongress. År 2020 äger kongressen rum i Moskva.

Relaterade artiklar

”Strandberg vet hur man vrider åt känsloskruvarna”

Kritikerna hyllar Mats Strandbergs nya bok för unga läsare: Pestblommor