En av 2018 års mest omtalade böcker finns äntligen i pocket!

Publicerad:

2020-03-12

Mats Strandbergs Slutet hyllades av en samstämmig kritikerkör och utnämndes till en klassiker när den släpptes hösten 2018. Nu finns boken utgiven i pocket!

Slutet är en preapokalyptisk berättelse om två ensamma unga människor i en värld som lever på lånad tid. Deras öden flätas samman när en person i deras närhet hittas död. Kommer de att få svar på sina frågor innan himlen blir vit och haven förångas? 

Slutet var en av 2018 års mest omtalade böcker. Den hyllades av en samstämmig kritikerkör, nominerades till Best Work of Fiction av The European Science Fiction Society Awards 2019 och valdes i slutet av förra året till IBBY:s Honour List 2020 (International Board of Books for Young People). Dessutom är filmrättigheterna sålda till produktionsbolaget Yellowbird US, och en amerikansk tv-serie är under utveckling.

Några presscitat:

”Förtjänar att bli vinterns mest lästa och omdiskuterade roman” 
Jan Gradvall, Dagens Industri 

”Alla dessa stora frågor behandlas lätt och mycket övertygande av Mats Strandberg.” Jonas Thente, Dagens Nyheter

”Den inbäddade samhällskritiken är lika smart som den är obeveklig. Mats Strandberg är extremt bra på att skildra ungdomar men på också att sätta en stämning, hitta tonlägen, pricka in de rätta orden. [...] självklar läsning för alla som vill bearbeta sin klimatångest.” Sydsvenskan

”Det är helt fantastiskt. [...] Det är redan en klassiker i mina ögon för den är så tidlös.” Agneta Norrgård, SVT Go'kväll

Mats Strandberg fick sitt stora genombrott med världssuccén Engelsforstrilogin (Cirkeln, Eld och Nyckeln) som han skrev tillsammans med Sara Bergmark Elfgren. Cirkeln nominerades till Augustpriset, översattes till 25 språk och filmatiserades. Mats Strandberg är också författare till barnboksserien om monstret Frank, illustrerad av Sofia Falkenhem. Böckerna, som hyllats av kritiker och läsare, ingår i samlingsvolymen Monstret Frank som också blev en musikal på Junibacken. Han har även skrivit skräckromanerna Färjan och Hemmet för vuxna, som blivit stora framgångar i ett flertal länder, och senast den hyllade Monster i terapi: Skräcklitteraturens ikoner hos psykologen tillsammans med Jenny Jägerfeld. 

 

Relaterat

Slutet

Om boken

Du är sjutton år gammal. Det är sommar och världen ser ut precis som vanligt. Men du vet vad som är på väg. Om en månad är vi alla borta.
Vad vill du göra den sista tiden? Vem vill du vara med när allt tar slut? Hur känns det att veta exakt vilket klockslag du ska dö? Och vad spelar ett liv mer eller mindre för roll?

Slutet är en preapokalyptisk berättelse om två ensamma unga människor i en värld som lever på lånad tid. En tragedi binder dem samman och växer till en besatthet, men kommer de att hitta svaren innan himlen blir vit och haven förångas?

Mats Strandberg är tillbaka med sin första ungdomsroman sedan Engelsforstrilogin (Cirkeln, Eld, Nyckeln) som han skrev tillsammans med Sara Bergmark Elfgren. Han har även skrivit för barn (Monstret i natten, Monstret på cirkusen och Monstret och människorna) och för vuxna (Färjan och Hemmet).

Mats Strandberg om sin bok:
"Jag förstod direkt att den här berättelsen måste handla om tonåringar. För dem ställs allt extra mycket på sin spets. Hur hinner man leva ett helt liv på bara några månader? Vilka vill de vara med när världen går under sina föräldrar eller sina vänner? Vilka val gör de när sex och droger inte längre kan få långtgående konsekvenser?"

Mats Strandberg

Slutet

Relaterade artiklar

”Strandberg vet hur man vrider åt känsloskruvarna”

Kritikerna hyllar Mats Strandbergs nya bok för unga läsare: Pestblommor