Årets adventsbok är här!

Foto av :

Illustratör: Sofia Falkenhem

Publicerad:

2019-10-18

I år gick hedersuppdraget att skapa den efterlängtade högläsningsboken i 24 kapitel till författaren Mats Strandberg och illustratören Sofia Falkenhem.

För åttonde året i rad ger Rabén & Sjögren ut en adventsbok med två av Sveriges bästa barnboksförfattare och illustratörer. Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem är en färgsprakande, actionfylld och samtidigt stämningsfull berättelse om vänskap, hemlängtan och konsten att lära sig skilja sagor från sanning. Boken utspelar sig i samma universum som böckerna om Monstret Frank, som just nu spelas som musikal på Junibacken.

I boken möter vi Ken Taur, en kentaur som varit kidnappad av en ond clown och tvingad att uppträda på hans cirkus. Det är den första december och den första snön har just börjat falla. Ken galopperar mot kentaurernas hemliga rike, gömt under Nordpolens is och snö. Han har varit borta från sin familj länge, och han tänker inte fira en enda jul till utan dem. Men det är bråttom och vägen hem är lång och farlig. Han hamnar förstås i massor av äventyr, och det största äventyret av alla är att han måste rädda julen. Tomten har blivit kidnappad, och alla julklapparna är stulna!

– Jag ville skriva om Ken Taur från Monstret Frank-världen, och hans färd hem till kentaurernas hemliga rike, berättar Mats Strandberg. Det blev en road movie i full galopp. Och vad passar bättre som mål än att komma hem till julafton?

Ska Ken Taur hinna hem och fira jul med familjen? Och hinner han frita den kidnappade tomten först? Hjälp på vägen får han av flera kända sagofigurer, som visar sig ha helt andra egenskaper än dem vi har hört om och trott på ...

– Ken träffar en prinsessa som låtit stora törnrosbuskar växa upp runt slottet, för att någon himla prins kom och pussade på henne när hon låg och sov. Och en häxa, som är hemlös och hatar barn för att ett par onda syskon åt upp hennes pepparkakshus. Och en varg, som blivit anklagad för mordet på sin bästa vän. Det visar sig att sanningen inte alltid är som i sagorna.

– Julsagan ska i första hand vara rolig och spännande, men det blev snabbt tydligt för mig att historien passade bra för att lyfta ett ämne som jag tycker är viktigt, förklarar Mats. Sagans form passar faktiskt extremt bra för källkritik. Vem ligger bakom de påhittade historierna? Vem tjänar på dem? Hur kan man få folk att tro på sanningen istället?

Illustratören Sofia Falkenhem, som har fått ta ut svängarna i färg den här gången, har skapat bilder som liknar färggranna smällkarameller. 

– Mats har skrivit en bok som brakar på i rent halsbrytande tempo, där den mest sansade figuren är den som tänker vandra till Nordpolen. Jag var ju tvungen att matcha det med en modig färgläggning för både julmys och midvintermörker, säger Sofia. 

Med Den helt sanna julsagan om Kentauren som ville komma hem har Mats Strandberg och Sofia Falkenhem skapat klassisk julstämning på nytt sätt. Med högt tempo, cliffhangers och en väldigt aktuell twist. Det är sorgligt och roligt – och lika underhållande för hela familjen som en Pixar-film.

Relaterat

Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem

Om boken

Nu kommer adventsboken alla längtar efter - en högläsningsbok i 24 kapitel. Börja första december och läs ett kapitel om dagen ända fram till julafton.

Det är första december och snön har just börjat falla. Genom den kalla natten galopperar Ken Taur på väg hem till kentaurernas hemliga rike. Han har varit borta från sin familj länge, men han tänker inte fira en enda jul till utan dem.
Om bara inte vägen varit så lång, om bara inte mörkret varit så stort, om han bara inte varit så väldigt ensam ...

En spännande, tankeväckande och stämningsfull berättelse av Mats Strandberg (text) och Sofia Falkenhem (bild). Det här är en alldeles sann julsaga om vänskap, hemlängtan och om att lära sig skilja sagor från sanning. Underbar högläsning för alla stora och små som otåligt väntar på julen!

Boken utspelar sig i samma värld som böckerna om monstret Frank som gjort stor succé och sätts upp som musikal på Junibacken under hösten.

Mats Strandberg, Sofia Falkenhem

Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem

Relaterade artiklar

”Strandberg vet hur man vrider åt känsloskruvarna”

Kritikerna hyllar Mats Strandbergs nya bok för unga läsare: Pestblommor