Här är höstens alla böcker!

Publicerad:

2019-08-30

Magiska bilderböcker och nya kapitelboksserier, diktsamlingar och spänning, jubileumsutgåvor av älskade klassiker och naturligtvis årets adventsbok. Vi önskar er en fantastisk läshöst!

Läsålder: 0–3

Ambulansen av Carl Johanson

Giraffen har brutit benet, ugglan har blivit prickig och kaninen har trillat med sin skateboard. Följ med ambulansen till alla som behöver hjälp.
Utgivningsdatum: 16 augusti
Läs mer här 

Maskinerna av Carl Johanson

Vem har tappat sand på gatan? Vem spiller cement på fel ställen? Vem har huggit ner träden? Följ med maskinerna och se vad de kan göra.
Utgivningsdatum: 16 augusti
Läs mer här 

Bruno åker tåg av Anna Ribbing och Cecilia Heikkilä

Nu ska Bruno ut och åka igen! Den här gången ska han ta tåget hem från mormor. Gosedjurskatten Valle är också med på tåget, men han är lite rädd. Fem stationer ska de åka innan det är deras tur att kliva av, men vilka bor egentligen vid de andra stationerna?
Utgivningsdatum: 23 augusti
Läs mer här 

Här kommer alla fordonen: bok och kubpussel av Arne Norlin och Jonas Burman

En tålig liten kartongbok där vi får träffa Halvan som kan köra brandbil, ambulans, polisbil, flygplan, långtradare och färja. En jättefin presentbox med både bok och kubpussel med fordon till de yngsta!
Utgivningsdatum: 7 oktober
Läs mer här 

Äntligen jul! av Camilla Lundsten

Äntligen är det jul! Och äntligen är Lillefanten och hans kompisar tillbaka! De bygger snögubbar, åker pulka och bakar pepparkakor. Med sparsmakad text och stämningsfulla bilder är Äntligen jul! den finaste julläsningen för de allra yngsta julfirarna.
Utgivningsdatum: 18 oktober
Läs mer här 

Äntligen jul! Målarbok av Camilla Lundsten

Följ med Lillefanten tillsammans med alla vännerna och upplev ett sagolikt juläventyr i en målarbok för de yngsta. Fina motiv att färglägga som hör julen till.
Utgivningsdatum: 18 oktober
Läs mer här 

Äntligen! Mitt första pussel av Camilla Lundsten

Säg hej till Lillefanten och alla kompisarna när de kommer i sina vagnar. Skapa ditt eget lilla sagotåg med hjälp av pusselbitarna. Äntligen! Mitt första pussel nnehåller 12 dubbelsidiga bitar med 24 motiv. Från ca 1 år.
Utgivningsdatum 18 oktober
Läs mer här 

Läsålder: 3–6

Julian är en sjöjungfru av Jessica Love

En dag när Julian åker tunnelbana med sin mormor ser han tre fascinerande personer, de ser ut som sjöjungfrur med fantastiskt hår och klänningar med släp. De sprider en magisk stämning i hela vagnen. När Julian kommer hem kan han inte sluta tänka på mötet i tunnelbanan. Tänk att få se ut som en sjöjungfru! Med hjälp av mormors gardiner, halsband och krukväxter blir drömmen verklighet. Men vad ska mormor säga när hennes tulpaner blivit en vacker huvudprydnad?
Jessica Loves hyllade debut är en bok om drömmar och om vikten att få vara sig själv.
Utgivningsdatum: 30 juli
Läs mer här 

Sömnsagor av Helena Kubicek Boye och Laura Di Francesco

Vad gör man när barnet inte kan somna? Jo, man tar hjälp av den här geniala boken med handfasta råd och sagor i en unik mix! Laura Di Francescos magiska bilder skapar en fantastisk nattstämning och fantasieggande sömnvärldar att stiga in i både för barnet och för den vuxne som läser.
Utgivningsdatum: 16 augusti
Läs mer här 

Dropp dropp av Aron Landahl

I Dropp dropp leder de röda dropparna på golvet läsaren vidare genom boken i samma anda som klassikerfavoriten Historien om någon. Aron Landahls bilder är spöklika och mystiska och drar in läsaren som leds hela vägen upp på den mörka vinden Vad är det egentligen som lurar där uppe? En lagom läskig bilderbok för ganska små läsare!
Utgivningsdatum: 23 augusti
Läs mer här 

Den fasansfulla färden med buss nummer 13 av Bonny Becker och Mark Fearing

En sen novemberkväll ger sig Oskar iväg för att överlämna ett husdjur till sin älskade mormor. Följ med honom på en fasansfull färd med buss nummer 13! En härligt ryslig saga på rim med en oväntad och ljuvligt makaber vändning. För alla bilderboksläsare som tycker om att fnissa och rysa på samma gång!
Utgivningsdatum: 23 augusti
Läs mer här 

Berit älskar Russin av Annica Hedin och Per Gustavsson

Russin är en ekorre med vackra ögon, en skrynklig nos och ett pickande ekorrhjärta. Att köpa honom som födelsedagspresent till Aron var ett stort misstag. Men mamma hade bråttom och allt gick för fort. Hur ska Berit kunna ge bort den hon älskar mest? En kärlekssaga med stora känslor av duon bakom succéboken Stig.
Utgivningsdatum: 2 september
Läs mer här 

Sjörövarhöst av Mårten Sandén och Lina Bodén

En spännande berättelse i samma anda som den här fantastiska duons tidigare böcker om skorstensbarnen: Skorstensjul och Älvsommar. Mårten Sandéns välskrivna äventyrsberättelse i kombination med Lina Bodéns magiska och stämningsfulla bilder gör Sjörövarhöst till den perfekta högläsningen för hela familjen!
Utgivningsdatum: 13 september
Läs mer här 

Starke Arvid av Pija Lindenbaum

Efterlängtat nytryck av boken som utkom i original 1997! En dag försvinner lille Ivar och de tre vännerna måste befria honom innan han blir för mager. För det måste vara Starke Arvid som har tagit honom och satt honom i bur, eller? Starke Arvid är en bok att rysa till och skratta åt tillsammans av Pija Lindenbaums oefterhärmliga penna.
Utgivningsdatum: 13 september
Läs mer här 

Lenis Olle av Emma AdBåge

Älskad klassiker i nyutgåva! Lenis Olle handlar om svartsjuka, om hur svårt det är att leka tre. Det är den tredje boken om Leni. En bestämd, envis och ganska kavat tjej som också är helt oemotståndligt, underbart sur och trotsig!
Utgivningsdatum: 13 september
Läs mer här 

Halvans 1-2-3 av Arne Norlin och Jonas Burman

Halvan kan allt om motorfordon och vet till och med hur man bygger sin egen bil. Men han måste hämta delarna på Märtas bilskrot innan han kan sätta igång! 1 ratt, 2 hjulaxlar, 3 säten, 4 cylindrar – när Halvan och hans medhjälpare Elin kommer till 10 är bilen färdig och körklar. Pedagogiskt och kul – nu i vårt Klumpe Dumpe-bibliotek!
Utgivningsdatum: 13 september
Läs mer här 

Idde och Hajen av Ellen Ekman

Idde skall få en katt, ja det är sant, hon kan knappt tro det själv. En helt egen, livs levande varm, fluffig katt. Idde är så glad att hon nästan spricker. Idde och Hajen är en varm rolig berättelse om längtan efter en katt och kattkärlek. Boken är Ellens första egna bilderbok där hon står för både text och bild.
Utgivningsdatum: 16 september
Läs mer här 

Troll och andra väsen av Charlotta Björnulfson och Catarina Kruusval

Visste du att stora stenblock i naturen kan vara ditkastade av jättar, att skogsrået kunde lura folk så att de gick vilse i skogen och att ordet häxa betyder den som flyger över hagen? Här finns spännande fakta om elva olika sagoväsen med fantastiska bilder av Catarina Kruusval.
Utgivningsdatum: 20 september
Läs mer här

Troll och andra väsen: Fakta och pyssel av Charlotta Björnulfson och Catarina Kruusval

Hur ska trollet hitta hem? Vilket väsen gömmer sig i skogen? Och vem försöker Näcken lura i vattnet? Det här är en aktivitetsbok fylld av knep och knåp, luriga labyrinter, prick till prick och massor av andra kluriga pyssel. På varje uppslag finns även lite roliga och läskiga fakta om några av våra mest välkända sagoväsen.
Utgivningsdatum 20 september
Läs mer här 

Pricken av Margret Rey och H. A. Rey

Det var en gång nio små kaniner. Åtta av dom var vita, men den nionde var alldeles prickig och fick heta Pricken. En dag rymmer Pricken hemifrån och när han ger sig ut i stora världen upptäcker han att det är fler än han som har prickar. 1949 kom Pricken ut i Sverige för första gången, i översättning av Astrid Lindgren. 70 år senare har Pricken blivit en av de mest älskade och lästa bilderböckerna genom tiderna. Det firar vi med att ge ut denna jubileumsutgåva!
Utgivningsdatum: 20 september
Läs mer här 

Tandresan av Eva Eriksson

Bella tappar en tand, och den är nästan lite magisk. Hon är stora damen nu, säger tant Persson. Så stor att hon nog kan åka buss helt själv, tror Bella. Hon betalar med tanden när hon, Gustav och lillebror Herbert åker buss till mormor. Men vad konstigt det ser ut hos mormor, har hon bytt tapeter, och möbler? En underbar berättelse om hur långt en lös tand kan ta en. Och att det mesta löser sig i slutändan. Boken utkom i original för 40 år sedan och har sedan dess varit en älskad klassiker. Det firar vi med att ge ut denna jubileumsutgåva!
Utgivningsdatum: 20 september
Läs mer här
 

Här kommer nya ambulansen av Arne Norlin och Jonas Burman

Uppdaterad utgåva! Halvan är ambulanssjukvårdare och åker ambulans med sin kollega Emma. Ambulanserna är numera som små sjukhus, sjukvårdsarbetet börjar redan i ambulansen. Halvan och hans kollega hjälper en kille som cyklat och skadat sig, och många andra som de får larm om under sitt pass i ambulansen. Lär dig om när man använder sirenen, blåljuset och om vad en dirigent är och gör. Följ med på en spännande arbetsdag i ambulansen.
Utgivningsdatum: 7 oktober
Läs mer här

Halvan – Lek med fordon av Arne Norlin och Jonas Burman

Lös knepiga ordflätor, leta rimord och fyll i saknade bokstäver. Här leker Halvan både med ord och fordon. Roligt och pyssligt för dig som just börjat bli nyfiken på ord och bokstäver.
Utgivningsdatum: 7 oktober
Läs mer här 

Halvan – Fordonsjakten av Arne Norlin och Jonas Burman

Samla på kort i Halvans fordonsjakt. Halvan Polis behöver både en polisbil och polisutrustning och Halvan mekaniker behöver samla ihop både en bil att reparera och verktyg. Roligt spel som hela familjen kan vara med på.
Utgivningsdatum: 7 oktober
Läs mer här 

Inte vilse av John Bond

Lillkanin ska baka en tårta. Men bären är slut. Ingen tårta utan bär! Lillkanin får ge sig iväg för att leta. John Bonds Lillkanin har tagit de brittiska läsarna med storm. Inte vilse valdes till en av de bästa bilderböckerna 2018 av Waterstones och är såld till flera länder.
Utgivningsdatum: 11 oktober
Läs mer här 

Mamma Mu åker bobb av Jujja och Thomas Wieslander och Sven Nordqvist

Fartfyllt vinteräventyr i nytryck! Mamma Mu står och tittar ut genom lagårdsfönstret. I backen utanför åker bondens barn bobb. De svänger och hoppar och dunsar, vilken fart de har! När bobben välter ramlar de av och rullar runt i snön, det är roligast av allt. Oj, vad de skrattar! Mamma Mu vill också åka bobb. Och trilla av! Kråkan säger nej såklart!
Utgivningsdatum 11 oktober
Läs mer här

Mamma Mu och Kråkans jul av Jujja Wieslander och Sven Nordqvist

Stämningsfull julberättelse i nytryck! Det är dan för julafton och Mamma Mu står och hoppar så att mjölken i juvret ska bli till vispgrädde, en julklappsöverraskning till bonden! När Kråkan kommer förbi och förstår vilken dag det är imorgon får han bråttom hem till kråkboet igen, han måste ordna med julklappar till sig själv. För annars kommer han ju inte att få några. Eller?
Utgivningsdatum: 11 oktober
Läs mer här 

Mu, var är du Kråkan? av Jujja Wieslander och Sven Nordqvist

Följ med till Mamma Mu och Kråkans värld! På varje uppslag finns kluriga uppgifter att lösa. Var har Kråkan gömt sig? Hjälp Mamma Mu att hitta hönsen ute på gården, räkna väskor uppe på höloftet och titta in i Kråkans bo. En bok med både berättelse och aktiviteter i hårda kartongsidor.
Utgivningsdatum: 11 oktober
Läs mer här 

Mamma Mu Labyrintpyssel av Jujja Wieslander och Sven Nordqvist

Hur ska Mamma Mu ta sig ner från trädet och vilken väg ska Kråkan välja för att komma fram till Mamma Mu? Följ med Mamma Mu och Kråkan in i kluriga och snåriga labyrinter. 24 sidor med labyrinter för stora och små.
Utgivningsdatum 11 oktober
Läs mer här 

Hitta djuren i skogen av Sarah Sheppard

Var gömmer sig skogsmössen? Var har djuren i skogen sina bon och matförråd? Hälsa på hos räven, myran, ekorren, haren och många fler av skogens djur i en spännande upptäckarbok. Boken är fylld med rolig fakta att lära sig om djur och kluriga uppgifter att lösa.
Utgivningsdatum: 11 oktober
Läs mer här 

Hitta djuren i skogen – kortspel av Sarah Sheppard

Samla på djurpar i ett roligt och lärorikt kortspel. Härta Hare letar efter sin Harry. Ekorren Elton vill hitta tillbaka till sin Ekis. Ett roligt kortspel som hela familjen kan vara med på. Från Djuren i skogen illustrerad av Sarah Sheppard.
Utgivningsdatum: 11 oktober
Läs mer här

Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem av Mats Strandberg och Sofia Falkenhem

Årets adventsbok är en alldeles sann julsaga om vänskap, hemlängtan och om att lära sig skilja sagor från sanning. Underbar högläsning för alla stora och små som otåligt väntar på julen. Börja den första december och läs ett kapitel om dagen ända fram till julafton. Utgivningsdatum: 18 oktober
Läs mer här 

Räven och tomten-pop-up av Astrid Lindgren och Eva Eriksson

Astrid Lindgrens stämningsfulla berättelse med enastående fina bilder av Eva Eriksson blev en omedelbar succé när den gavs ut julen 2017. Då var det dubbelpremiär, eftersom texten publicerades för första gången i Sverige och eftersom det var Eva Erikssons första bilderbok med en text av Astrid Lindgren! Nu är det alltså premiär igen för en härlig pop-up-bok full med luckor och effekter som förstärker både stämning och dramatik i den fina berättelsen.
Utgivningsdatum: 18 oktober
Läs mer här 

Pippi Sjörövarspel 

Klassiska och roliga spel där du får träffa alla karaktärer från Pippis värld! I Pippis sjörövarspel ingår fem olika spel: Matador, Sjörövarfia, Domino, Plockepinn och Sjörövarpippi. En perfekt present till dig själv eller någon du tycker om!
Utgivningsdatum: 18 oktober
Läs mer här 

Pyssla ABC med Emil i Lönneberga

En aktivitetsbok med lekfulla och roliga pyssel med Emil i Lönneberga. Välkända Emil-motiv av Björn Berg som nu har fått färg. 24 sidor och ett ark med klistermärken.
Utgivningsdatum: 25 oktober
Läs mer här 

Läsålder 6–9

Hjördis i skolan av Jujja Wieslander och Lotta Geffenblad

Vardagsäventyr när de är som bäst! Hjördis har haft ett långt skönt sommarlov, men nu börjar skolan igen. Det är pirrigt, spännande och lite vemodigt. Hjördis minns sommardagarna hos Farmor, men snart tar tankarna på skollivet över. Hjördis kämpar med att våga prata inför hela klassen, läsa högt och att hinna leka med både kompisarna på gården och klasskompisarna. Och hur är det egentligen med Birgitta B? Varför är syfröken så taskig mot henne?
Tredje boken om Hjördis, genomillustrerad av Lotta Geffenblad.
Utgivningsdatum: 9 augusti
Läs mer här 

Lillis och riktiga laget av Micaela Favilla

Lillis tycker jättemycket om sport. Därför har hon startat ett eget lag: Snabbsportens IK. I det laget kan man hålla på med vilken sport som helst och man bestämmer reglerna lite som man tycker. Men nu ska Lillis få prova fotboll i storasysters lag, ett riktigt lag. Fast när Lillis väl är på träningen är det inte alls som hon tänkt sig. Frågan är om det ens är lika kul som i Snabbsportens IK?
Utgivningsdatum: 16 augusti
Läs mer här 

Lillis och äkta kompisarna av Micaela Favilla

Idag är Lillis sur. Storasyster är på fotbollscup, och Lillis fick inte följa med. Nere på gården är en tjej ute och spelar med en boll som sitter fast på ett gummiband. Tjejen slår iväg bollen med ett stort racket. Det verkar ganska svårt. Och lite kul. Plötsligt får Lillis lite lust att gå ut ändå. Kanske behöver hon inte vara sur ända tills storasyster kommer hem igen?
Utgivningsdatum: 16 augusti
Läs mer här 

Min första pärlplattebok av Anja Takacs

Älskar du också att pärla? Anja Takacs, som ligger bakom de populära böckerna Pärlplattedjur och Pärlplattekul, kommer nu med en ny bok för de yngsta pärlentusiasterna. Här finns över 50 mönster, allt från djuren på savannen, via djungeln och havet till bondgården och ditt eget fantasiland. Välj och vraka bland lejon, kattungar, bläckfiskar, ormar, monster och enhörningar. Här kan alla hitta sin egen favorit!
Utgivningsdatum: 9 augusti
Läs mer här 

Framtidsboken av Måns Jonasson och Emily Ryan

Hur ser världen ut om 50 år? Ja, det kan man fråga sig och vet man det redan nu? Självklart inte, men det finns områden som det sker en massa superspännande forskning inom. Följ med på en hisnande tidsresa med bioniska kroppsdelar, insekter till middag och kanske faktiskt levande enhörningar!
Utgivningsdatum: 23 augusti
Läs mer här 

Luftslott och synvillor av Björn Bergenholtz

Fascineras du av synvillor, omöjliga figurer och perspektiv som inte går ihop? Luftslott och synvillor är en bok olik alla andra böcker, både till innehåll och utförande. Ett snedskuret praktverk i stort format för alla åldrar med bilder som tål att tittas på länge, länge.
Utgivningsdatum 23 augusti
Läs mer här 

Ester Tagg och Tistelgorms hemlighet av Linn Åslund

Ester och besättningen på piratskeppet Den flygande holländaren på väg till Hundbukten för att rädda Amelia Sorgmantel. Hon är den enda som kan berätta var Esters föräldrar är, och Ester hoppas att hennes dröm om att återförenas med sin mamma och pappa äntligen kan bli sann. Den tredje, avslutande delen i trilogin om piratflickan Ester Tagg!
Utgivningsdatum: 2 september
Läs mer här 

Knäckarbanketten av Sara Bergmark Elfgren och Emil Maxén

Hertig Ludbert bestämmer sig en dag för att ordna en enorm fest – en bankett som ska pågå i tre dagar och tre nätter med två hundra nya maträtter varje dag och tjusiga gäster från när och fjärran. En riktig knäckarbankett! Men hans avundsjuke tvillingbror har planer på att förstöra festen ... En rikt illustrerad saga med högfärdiga hertigar, lömska mopsar, stridslystna harar, vidriga vidunder och en poetisk jättehund.
Utgivningsdatum: 2 september
Läs mer här 

Spöke på djupt vatten av Mårten Melin och Hanna Granlund

Ny bok i succéserien om Nila och spöket Maj! Majs och Nilas klass ska till badhuset tillsammans med parallellklassen. Först måste alla simma 200 meter, sedan är det fri lek. Men det blir inte så roligt som Maj och Nila trott. Jim och Kevin vill bara utmana dem på en massa tävlingar, och plötsligt känns inget som om det är på lek längre. Vilken tur att Maj kan göra spöklikt bra konster!
Utgivningsdatum: 13 september
Läs mer här 

Spökpyssel av Mårten Melin och Hanna Granlund

Är du rädd för spöken? Följ med Maj och Nila som är spöksystrar på massor av spökligheter. Gör spöktestet och se vad du skulle heta om du blev ett spöke. Spela upp en teaterpjäs med dina vänner. Läs de roliga serierna och klura ut hur du kommer igenom spökhuslabyrinten. Här finns massor med rysligt roligt spökpyssel som räcker länge!
Utgivningsdatum 13 september
Läs mer här 

Astrid, alltid Astrid! av Charlotta Lannebo och Maria Nilsson Thore

Det är tur att Astrid har bra självförtroende, för det är inte alltid så lätt att vara Astrid. Till att börja med är hon yngst av fyra syskon, och det mesta i hennes liv är ganska orättvist. Hon måste hon gå på fritids fast hon hatar det, hennes syskon får göra en massa saker som hon inte får och det värsta av allt: det är ingen som lyssnar på henne. Men Astrid vet hur hon ska göra för att få som hon vill ...
Utgivningsdatum: 13 september
Läs mer här 

Gastar i Göteborg av Martin Olczak och Anna Sandler

Gastar i Göteborg är första boken i en ny serie om Jack och hans värld: Legenden om Jack. Nu lämnar Jack och hans familj Stockholm och ger sig ut i landet, och allra först går färden till Göteborg.
Utgivningsdatum: 20 september
Läs mer här 

Megakillen – Den gåtfulla deckaren av Martin Olczak och Anna Sandler

Den världsberömda deckarförfattaren Knut T. Coltman har flyttat till Småtorp. Så spännande! Men det dröjer inte länge innan konstiga saker börjar hända i stan: kidnappningar och bankrån! Och allt verkar vara hämtat ur Coltmans böcker ... De populära böckerna om Megakillen är tillbaka i fina nyutgåvor med fantastiska omslag!
Utgivningsdatum: 20 september
Läs mer här 

I Jacks fotspår av Martin Olczak och Anna Sandler

Följ med på spännande äventyr i Jacks värld bland väsen och vålnader runt omkring historiska miljöer och platser. Tillsammans med Jack, Betty och vätten Rurik får du lösa kluriga pyssel och lära dig allt från vättarnas hemliga kodspråk, göra test som vilket sagoväsen du är, till frågesporter och mycket mer.
Utgivningsdatum: 20 september
Läs mer här 

Handbok för superhjältar – Adventskalender av Elias och Agnes Våhlund

Handbok för superhjältar underhåller och aktiverar ända fram till jul! 24 luckor fyllda med aktivitetsböcker, korta berättelser, klistermärken, julpyssel, pussel och pappfigurer.
Utgivningsdatum: 20 september
Läs mer