Bäst i test – tips på prisade böcker

Publicerad:

2020-11-10

Ibland är det svårt att komma på tips på uppslukande böcker. Ta hjälp av proffsen! Här är några av våra prisvinnande (och nominerade) böcker.

På bara ett år har ett tätt prisregn fallit över våra upphovspersoner. Här listar vi dem, sorterade efter läsålder, och ett par nya delar i en redan prisad serie. 

Läsålder 3-6 år

Nathalie Ruejas Jonson fick i år ta emot Sveriges första och största bilderboksstipendium, Lennart Hellsing-stipendiet! Hon är aktuell med bilderboken Ligg still!, en bok om kvällspigghet, trygghet och gemenskap.

Marit Törnqvist tilldelades The 2020 IBBY-iRead Outstanding Reading Promoter Award i våras. Hon har illustrerat flera aktuella böcker av Astrid Lindgren, exempelvis När Johan fick en liten kalv (Marits debut i nyutgåva), Alla ska sova och Kalle - den lille tjurfäktaren men skriver även egna böcker såsom den prisade bilderboken Den lyckliga ön.

Snart är det dags att utse årets vinnare av Augustpriset. Vi måste förstås påminna om Tiger, tiger, tiger som var en av förra årets nominerade böcker. Ett mästarmöte i text och bild av Åsa Lind och Joanna Hellgren!

Läsålder 6-9 år

I oktober presenterade Svensk Bokkonst pristagarna för 2019. Årets prisvinnande barnböcker är: Luftslott och synvillor av Björn Bergenholtz och Min syster är ett spöke av Lena Sjöberg. Ett snedskuret praktverk i stort format och en förträffligt vacker diktbok för barn.

Elias och Agnes Våhlund fick ta emot Crimetime Award för Årets barndeckare 2018 för del 1 och 2 i Handbok för superhjältar. Den sjätte boken i succéserien, Handbok för superhjältar Del 6: Utan hopp, släpps i januari 2021. 

Även Sara Olausson var nominerad till Augustpriset 2019. Hon har både skrivit och illustrerat Jordgubbsbarnen

Läsålder 9-12 år

Jenny Jägerfeld fick nyligen Barnradions bokpris – för andra gången! Barnjuryn utsåg Mitt storslagna liv  till årets bästa svenska barnbok för 9-12-åringar. Boken var också var nominerad till Augustpriset 2019. I vår återser vi Sigge i Min storslagna död.
Till årets pris var även Ina Lagerwall nominerad för sin debut Vi går varvet och förra året vann Cilla Jackert priset för F som i sämst

Bortförda, som är den första boken i Oskar Källner och Karl Johanssons populära science-fiction-serie Imperiets arvingar, är nominerats till Barnens Romanpris i Karlstad. Vinnaren avslöjas i januari 2021. I maj släpps Minnesskrinet, som är den fjärde boken i serien.

Vinnare av Crimetime Award Årets barndeckare 2020 är Casino och Festen av Petter Lidbeck. Det är de två första delarna i hans serie om Signe Holm, barnbokens motsvarighet till Sherlock Holmes. Den tredje boken i serien är Djuret

Petter är även ena författarhalvan bakom bakom Zodiakserien som han skriver tillsammans med Carin Gerhardsen. Ett annat jag: Projekt Gemini nominerades till Barnradions bokpris 2019 och till Crimetime Award Årets barndeckare samma år och vann Barnens Romanpris i Karlstad. Boken följdes av Ett bättre jag: Projekt Libra och den tredje boken i serien, Ett evigt jag: Projekt Piscessläpps i maj.

En till författare som var nominerad till Crimetime Award Årets barndeckare 2020 var Tobias Söderlund som nominerades för de första två delarna i nagelbitar-serien Spökkameran: Prästgårdens hemlighet och Ljusklotets mysterium. Den tredje och avslutande boken i serien är Slottsruinens förbannelse.

I oktober tillkännagav Svenska Deckarakademin vilka tre böcker som tävlar om Spårhunden, priset till årets bästa barn- och ungdomsdeckare. Peter Lindströms debutbok Diamantkungen är en av de nominerade! Förra året knep Kjell Thorsson priset med Gastens öde.

Christina Wahldén fick Spårhunden 2018 för Falafelflickorna. Nyligen utkom I god tro, som är den tredje boken i serien om Hawas hemliga detektivbyrå.   

Katarina von Bredow fick i maj ta emot Schullströmska priset för barn- och ungdomslitteratur 2020 av Svenska Akademien. Hon är bokaktuell med Klättra uppåt, den tredje och sista delen i trilogin som börjar med Släppa taget och Tappa greppet.

För ganska exakt ett år sedan tilldelades Kerstin Lundberg Hahn Astrid Lindgren-priset för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen. Hon är bokaktuell med Valablod, den andra boken i serien Tidens väv som hon skriver tillsammans med Maud Mangold och som inleddes med Kolvinge.

Unga vuxna

Mats Strandbergs hyllade, preapokalyptiska berättelse Slutet vann i somras Storytel Awards 2020 i kategorin Ungdom och blev dessutom utvald till IBBY:s Honour List 2020!

Sist men inte minst nominerades Gustav Tegbys rosade debutbok Beröringen till Norrlands Litteraturpris 2020 i barn- och ungdomsklassen.