bok

Nya hyss av Emil i Lönneberga

Astrid Lindgren

Författare

Björn Berg

Illustratör

Beskrivning

2004-07-28
Svenska
9-12

Författare

Astrid Lindgren

Illustratör

Björn Berg

Astrid Lindgrens samlingsbibliotek Samla alla Astrid Lindgrens böcker! I mer än ett halvt sekel har Astrid Lindgrens böcker ingått i vårt svenska kulturarv. Nu när hon är borta kan vi inte längre hoppas på fler böcker, men de som finns lever. Och de ska fortsätta att leva länge, länge. Nu ger Rabén & Sjögren ut ett samlingsbibliotek med hennes barn- och ungdomsböcker i vackra volymer som kommer att inta sin självklara plats i vår svenska litteraturskatt. För första gången finns alla Astrid Lindgrens barn- och ungdomsböcker från Rabén & Sjögren i en enhetlig och påkostad samlarserie att bevara för kommande generationer. Serien kommer att innehålla 29 titlar och böckerna ges ut i (nästan) den ordning de ursprungligen kom ut.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

9-12

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Serie

Astrid Lindgrens samlingsbibliotek

Publiceringsdatum

2004-07-28

Läsordning

0

Produktion

Papper

Bokpapper träfritt

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789129657920

Antal Sidor

128

Ryggbredd (mm)

14

Höjd (mm)

215

Vikt (kg)

0.327

Bredd (mm)

156

Hållbarhet

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen utifrån genomsnittstal från alla transporter och genomsnittliga utsläpp från tryckeri och pappersval. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut mycket mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Miljöpåverkan

233g CO2e
Papper
ca 115 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar med utsläpp från deras inköpta el och utsläpp skogsbruk och transporter.

Tryck
ca 19 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el och fjärrvärme per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 99 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. Vi beräknar att en genomsnittlig lastbil med dieselmotor används och olika fartyg vid t ex långväga frakt (container) eller frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

 

Vi på Saltkråkan

Om boken

På ön Saltkråkan i Stockholms yttersta skärgård bor familjen Grankvist: Tjorven och hennes bästa vän Båtsman, syskonen Teddy och Freddy och föräldrarna Nisse och Stina. Till ön anländer familjen Melkerson, en varm sommardag för att bo i Snickargården. Och efter det blir ingenting sig likt. Pelle, yngst i familjen Melkerson, Tjorven, Båtsman och de andra barnen får vara med om den mest händelserika sommaren någonsin.
Vi på Saltkråkan skrevs ursprungligen som tv-manus för SVT. Boken baseras på den väldigt populära tv-serien, som även fick fyra efterföljande filmer. Inspiration till skärgårdsmiljöerna hämtade Astrid Lindgren främst från sitt sommarställe i Furusund.

Astrid Lindgren

Vi på Saltkråkan

Saltkråkan: Jul i Snickargården

Om boken

”Tre dagar före jul kom Saltkråkan I stånkande genom isrännan med familjen Melkersson ombord. De stod vid relingen allesammans och stirrade genom snöglopp och vinterskymning mot sin sommarö som nu låg där, vit och tyst, bäddad i snö, famnad av is, vintrigt skön och underligt främmande, med vita tak på sjöbodarna och med nakna bryggor …”
Det är äntligen jul på Saltkråkan! Grankvists handelsbod skyltar med jultomtar, folk trängs vid disken för att köpa hem lutfisk och julskinka, julkaffe och julgransljus. Teddy och Freddy har jullov och Tjorven övar på att vifta med öronen för att kunna visa jultomten.För Pelle och de andra i familjen Melkersson är det underbart att få fira jul i Snickargården, vada i nysnö, åka skidor, titta på fågelspår i snön och mysa framför kakelugnen. Men även stilla vinterdagar bjuder på äventyr och dramatik. Varför säger Pelle till Tjorven att jultomten inte finns på riktigt? Och hur ska Pelle skydda sin älskade kanin från räven som stryker omkring på ön.Jul i Snickargården är den fjärde bilderboken om livet på Saltkråkan. Till Astrid Lindgrens berättelse har Maria Nilsson Thore skapat härliga, roliga bilder med fin skärgårdskänsla.

Så här skrev BTJ:s recensent om den första bilderboken från Saltkråkan, Ett litet djur åt Pelle: "Astrid Lindgrens text är levande, respektfull och tryggt präglad av författarens unika förmåga till muntligt berättande i skrift, men Nilsson Thores bilder ger texten ännu större djup, komplexitet och dramatik. Maria Nilsson Thore torde vara den givna konstnären att föra Astrid Lindgrens texter vidare till nya generationer."

Astrid Lindgren, Maria Nilsson Thore

Saltkråkan: Jul i Snickargården

Vargsången

Om boken

Vargen ylar i nattens skog,
han vill men kan inte sova.Hungern river hans vargabuk,och det är kallt i hans stova.Du varg, du varg, kom inte hit, ungen min får du aldrig.”Vargsången” är en av Astrid Lindgrens mest älskade visor. Den skrevs till filmen Ronja Rövardotter och scenerna där Lovis sjunger med Ronja i famnen har blivit klassiska.Nu kommer visan som bok med fantastiska illustrationer av Lena Sjöberg. Hennes stämningsfulla bilder tar oss med ut i den mörka skogen, där vargen bor och ylar i månens sken. Vargen är hungrig och letar efter mat. Inne i de upplysta hemmen vaggas människobarnen i en trygg famn. Spänningen mellan trygghet och fara, hot och närhet gör Vargsången till en oemotståndlig, tidlös vaggvisa. Läs, sjung och njut av Astrid Lindgrens älskade visa, illustrerad med stämningsfulla bilder av Lena Sjöberg.

Astrid Lindgren, Lena Sjöberg

Vargsången

 

 

Relaterat

Dagspöket i skolan

Om boken

Äntligen en ny bok om förskolebarnens favorit Dagspöket!
Dagspöket är inte som alla andra spöken. I stället för att vara vit är han svart - så han syns inte på natten! Därför måste han spöka på dagen. På nätterna, när alla vanliga spöken är ute och spökar, vill Dagspöket mest ha någonstans att bo. Men vart han än tar sig in trasslar det till sig, eftersom Dagspöket mest ser ut som ett svart tygstycke.I den här boken flyger Dagspöket in i en garderob hos en lärare. Där blir han misstagen för en klänning. Men Dagspöket är inte som vilken klänning som helst, när det blir lite för stillsamt i skolan kommer han på att han kan kittla läraren! Så roligt för barnen i klassen, för med Dagspöket blir skoldagen allt annat än vanlig!

Berättelserna om Dagspöket är omåttligt populära bland förskolebarnen! Med mycket humor berättar Jujja Wieslander om detta läspande, frimodiga och nyfikna spöke som vunnit många läsares och lyssnares hjärtan. De fartfyllda och roliga bilderna är gjorda av Jens Ahlbom.

Jujja Wieslander, Jens Ahlbom

Dagspöket i skolan

Jag tappade min tand

Om boken

Jag tappade min tand är en galen bilderbok på rim fyller ett hål i barnboksutgivningen. Boken bjuder på stor igenkänning i det fascinerande och speciella med att ha en lös mjölktand.
"Jag vickar och vickar och ingenting händeroch så kan det va när man vickar på tänderMan vickar och vickar i massor av darMan vickar och vickar, men tanden är kvar"En tand sitter löst, jättejättelöst. Den hänger bara på en tunn, tunn tråd i gapet. Det är så frestande att vicka, vicka, och vicka. Men så P L O P P lossnar faktiskt tanden. Äntligen! Tanden är ute, men var tog den vägen? Kvar är bara en glugg.Jag tappade min tand är skriven av uppmärksammade rimmästaren Nils Andersson som 2021 prisades med Lennart Hellsing-stipendiet. Illustrationerna är gjorda av populära finska Sanna Mander som belönats med Finlandiapriset och Rudolf Koivu-priset i hemlandet. Detta är Andersson och Manders första samarbete i bokform.Presstexter om Nils Anderssons tidigare böcker:”Våra stadsdjur är något så sällsynt som en bok som är rolig från början till slut.” Expressen”Nils Anderssons fyndiga rim ökar lusten att resten av dagen tala på vers .” Sydsvenskan”Rent språkligt är boken en pralin – med ordglädje som främsta eftersmak.” DN

Nils Andersson, Sanna Mander

Jag tappade min tand

Roliga ramsor

Om boken

Kan du fortsättningen på En sjöman for till aj, aj aj? Och hur var det nu med Pelle Plutt eller råttan som kokar te? Här kommer en samlingsvolym med alla de bästa ramsorna, rimmen, tungvrickarna och gåtorna. Både välkända ramsor och sådana du kanske aldrig hört förut. Här finns också klapplekar, räkneramsor, hopprepslekar och mycket annat skoj. Passar perfekt på skolgården eller i förskolan. Fräckt, klurigt och med bubblande språkglädje, med lekfulla, fnissiga bilder av Maria Källström.

Antologi , Maria Källström

Roliga ramsor

Nyheter

Laga pannkakor som Pippi Långstump

Här är den – den perfekta kokboken för alla barn som bor ensamma i ett stort hus tillsammans med en apa och en häst. Men – den fungerar också utmärkt om man inte har en apa eller en häst. Om man till exempel bor med en familj som består av stora och små personer som bara vill laga eller baka något gott tillsammans. Vi firar boksläppet med att bjuda på receptet på Pippis pannkakor!

Astrid Lindgren berättar om en magisk jul

I En jul i Småland för länge sen berättar Astrid Lindgren, så som bara hon kan, om en av sina barndoms jular, om den magiska stämningen, förväntningarna och om allt roligt som hon fick uppleva.

David Sundin gör Pippis kokbok

Alla känner till att Pippi Långstrump är världens starkaste flicka, men har du tänkt på att hon också är en mästerkock? För det är hon faktiskt! I vår släpps Pippi Långstrumps kokbok där David Sundin tipsar, funderar och lagar sig igenom allt från pannkakor till krumelurpiller.

”Varför badar du med kläderna på, farbror Melker?”

Välkommen tillbaka till Saltkråkan! Till skärgårdsidyll och sommaräventyr med Pelle, Tjorven, Båtsman, Melker och de andra. Från Astrid Lindgrens älskade berättelser om livet på den lilla ön kommer nu en tredje bilderbok. För illustrationerna står återigen Maria Nilsson Thore, en av Sveriges främsta bildberättare.

Gnistrande julmagi med Astrid Lindgren

Äntligen finns alla Astrids mest älskade julberättelser i en vacker samlingsvolym! Kom i stämning med Pippi, Madicken, Emil och alla de andra favoritfigurerna. Boken är lite av en smällkaramell med klassiska färgillustrationer av bland andra Ilon Wikland, Björn Berg, Ingrid Vang Nyman och Eva Eriksson.