bok

De överblivnas armé

Gustav Tegby

Författare

Maria Fröhlich

Illustratör

Beskrivning

2022-08-12
Svenska
9-12

Författare

Gustav Tegby

Illustratör

Maria Fröhlich

Formgivare

Katja Tydén

Formgivare omslag

Pernilla Qvist

En deprimerad nioåring som kör taxi. En urstark vänlig vittra som lätt tappar humöret. En före detta hustomte som jobbar som privatdeckare. Det är bara några av de nya bekantskaper Dorian gör efter att han får veta att han är en bortbyting, ett mytiskt väsen som växt upp som människa. En ny svindlande verklighet öppnar sig, där hela naturen babblar på så att han håller på att bli tokig och en kolonistuga kan dölja en armé med planer på världsherravälde. Där döda smådjur i snabbmatslådor vaknar till liv, och den allvetande jätten Mimers huvud håller hov i en övergiven källarteater. Där ens föräldrar kanske inte är ens riktiga. Där allt är både vackrare, svårare och konstigare. Dorian inser varför han alltid känt sig lite underlig. Men han inser också att han har krafter. Och att han kanske råkat använda dem för något helt fruktansvärt.

De överblivnas armé är första delen i Bortbytingar, en trilogi i ett nutida magiskt Stockholm där nordiska väsen lever dolda bland människorna och vardag och magi existerar sida vid sida.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

9-12

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Serie

Bortbytingar

Publiceringsdatum

2022-08-12

Läsordning

1

Produktion

Produktdetaljer

ISBN

9789129734263

Recensioner

Jönköpings-Posten

”Tegby målar upp ett Stockholm befolkat av älvor, vittror, rån och magi och låter allt vårt samtida samspela med mytologi på ett sätt som känns både nyskapande och spännande.”

Josefin Jansson

Västerbottens-Kuriren

”Varning för hetsläsning!

/.../ Spännande är denna bortbytingsbok. Rolig och slagfärdig med psykologiskt djup. Språkfröjd." Lena Kjersén Edman

BTJ

”I Gustav Tegbys De överblivnas armé finns massvis av intertextuella referenser, oväntade vändningar och rå humor.

/.../ Det här är ett verk att sätta i händerna på den som aldrig trott sig kunna uppskatta en zombieberättelse, eller på den som väntat på nästa. Och när du gjort det är det dags att hålla utkik efter del två i den här planerade trilogin. Helhetsbetyg: 5." Maria Kolbert

Vi Läser

”Det här är första delen i en trilogi, och den har högt tempo, rolig dialog, ett myller av minnesvärda karaktärer.

Det är nordiska väsen mitt bland kolonistugorna i Tantolunden, liksom. Testa att sätta den i händerna på någon läsare som gillat Paxböckerna, till exempel." Lisa Bjärbo & Johanna Lindbäck

 

De dödas längtan

Om boken

Dorian hade verkligen bestämt sig för att skärpa sig och börja ta ansvar. Men dessvärre har hans försök att ställa allt till rätta istället orsakat inbördeskrig bland Stockholms bortbytingar. Nu rustar både Väsenverket och De överblivnas armé för strid, och Dorian och hans vänner dras in i ett kaos av intriger och mörka hemligheter. Hans nya liv som älva hade kort sagt kunnat börja bättre.
Han har svikit killen han är kär i, svikit sina mänskliga föräldrar och själv blivit förrådd av sina närmaste.Hur han än försöker verkar han bara lyckas göra allting värre.Vem kan han lita på? Inte på sig själv i alla fall.Till råga på allt visar det sig att De överblivnas armé har en plan som kräver hans hjälp. Och de är beredda att göra vad som helst för att få honom att lyda.De dödas längtan är andra delen av Bortbytingar, en trilogi i ett nutida magiskt Stockholm där nordiska väsen lever dolda bland oss, och vardag och magi existerar sida vid sida. Första delen, De överblivnas armé, nominerades till Crime Time Award Årets barndeckare 2022.

Gustav Tegby

De dödas längtan

 

 

Relaterat

Nyheter

Första delen i magisk trilogi

Gustav Tegby hyllades av en samstämmig kritikerkör för sin debutbok Beröringen. Nu är han tillbaka med första delen en ny serie som utspelar sig i ett nutida magiskt Stockholm där nordiska väsen lever dolda bland människorna och vardag och magi existerar sida vid sida.

Våra nya böcker i maj 2022

Äntligen kommer fortsättningen på förra årets mest sålda barnbok! I den sjunde delen i Handbok för superhjältar är något riktigt skumt på gång i Rosenhill. Häng med Pappa Kapsyl, känd från YouTube, när han försöker springa ifrån en hungrig T-rex och fira fredagsmys i Emma Bouvins barnboksdebut. Dessutom får vi möta ett nutida magiskt Stockholm där nordiska väsen lever dolda bland människorna i första delen i Gustav Tegbys trilogi Bortbytingar. Och mycket, mycket mer! Välkommen till en fullmatad bokmånad!

Slänga eller rädda gosedjuret?

Ruby och Lejon är internationellt uppmärksammade Maria Fröhlichs första egna bilderbok. Det är berättelsen om Ruby – och dramatiken som följer när hennes bästa gosedjur hamnar i soptunnan.

Illustratören Maria Fröhlich väcker internationellt intresse

Maria Fröhlich är författare, serietecknare och illustratör som nyligen Marveldebuterade i antologin Women of Marvel (2021) #1. Vi har sett henne berätta om sitt ”drömjobb” i både svt och tv4, och kan nu även höra henne intervjuas av BBC.

Beröringen nominerad till Norrlands litteraturpris

Gustav Tegbys hyllade debutroman kan vinna barn- och ungdomsklassen i Norrlands Litteraturpris.