Lennart Hellsing

Foto av:

Thron Ullberg

Lennart Hellsing föddes 1919. Under sin livstid förnyade han genren och synen på barn och barnlitteratur. Han utbildade sig först till ingenjör och journalist, men fann sitt kall redan på 1940-talet, då han debuterade som poet och barnboksförfattare. Hans första barnbok var Katten blåser i silverhorn och kom 1945. Det skulle bli över 100 böcker för barn, älskade klassiker som ABC-boken, Sjörövarbok, Summa Summarum, Bananbok och många fler. Under hela sitt vuxna liv arbetade Lennart Hellsing för att stärka barnbokens ställning, och han var fackligt aktiv under många decennier för att förbättra barnboksförfattarnas villkor. Han tog också initiativet till Svenska barnboksinstitutet (SBI) som grundades 1965 för att främja forskning och dokumentation kring barnlitteratur. Lennart Hellsing avled 2015.

Språkets mästare

Lennart Hellsings poesi är rimmad och skriven på bunden vers. Hans verser är lekfulla och rytmiska som i urgammal folklig poesi och engelsk nonsensvers. (Hans mormor var engelska och påverkade honom tidigt med sina nursery rhymes.) Med boken om Krakel Spektakel och Kusin Vitamin (1952) drog en frisk fläkt in i svenska barnkammare:

Krakel Spektakel

Kusin Vitamin

hängde och svängde

i en gardin:

För hej och hå

i gardinen den blå!

Krakel Spektakel

vad tänker du på?

Lennart Hellsings språk är både livligt, muntert och drastiskt. Han experimenterar med språket, leker med ord och verbformer och tänjer gränserna, som i Sjörövarbok (1965) där han använder sig av praktiskt taget alla rörelseverb som finns på svenska. I den sista boken Skor (2014) är det adjektiven som har inspirerat.

God konst är pedagogisk

”All pedagogisk konst är dålig konst, men all god konst är pedagogisk”, är ett ofta citerat uttalande av Lennart Hellsing. Dikten ska aktivera själva livskänslan, menade han. Ända sedan boken Summa summarum (1950) ville han skapa allkonstverk med sina böcker, och valde att samarbeta med flera framstående konstnärer och musiker. Bland dem märks särskilt tecknarna Poul Ströyer, Fibben Hald och Tord Nygren, samt musikpedagogen Carl-Bertil Agnestig och jazzmusikern Georg Riedel.

Tonsatta verser och sångtexter

Många av Lennarts verser är tonsatta. Sångsamlingen Våra Visor, där han medverkade som textförfattare, kom i slutet av 1950-talet och har under många decennier använts i skolorna. Sångboken Herr Gurka, Krakel Spektakel och alla de andra (2013) med digital spelare blev en stor succé. Lennart Hellsing är viskungen för svenska barn vid sidan av visdrottningen Alice Tegnér.

Legenden Lennart Hellsing

Lennart Hellsing blev en älskad författare genom sina böcker och visor. Han var också en färgstark personlighet som uppskattade seriös medial uppmärksamhet. Denna legendariska person och konstnär, som redan under sin livstid blev så hyllad för sina insatser, porträtterades i en diger och rikt illustrerad biografi: Hela Hellsing, av journalisten Nisse Larsson, utgiven på Rabén & Sjögren 2004.

Priser och utmärkelser:

Nils Holgersson-plaketten 1951

Statens konstnärsbelöning 1964

Astrid Lindgren-priset 1970

Gulliverpriset 1971

Litteraturfrämjandets stora pris 1974

De Nios stora pris 1987

Hedersdoktorat vid Stockholms universitet 1989

Astrid Lindgrens Värld-stipendiet 1998

Kungliga medaljen Litteris et Artibus 1999

Augustnominering för Trollringen med illustrationer av Tord Nygren 2002

Nominering till ALMA-priset 2008 - 2014

Shortlistades för H.C. Andersenmedaljen 2010

Albert Engströmpriset 2010

Junipriset 2014

Svenska Akademiens stora pris 2014

... samt många fler!

Relaterat

Boken om Tomten

Om boken

Vem är Tomten egentligen? Jultomten, gårdstomten, nissar och nissor syns överallt när det börjar lacka mot jul och älskas av både stora och små. Den här genomillustrerade samlingsvolymen bjuder på underbar tillsammansläsning om vår älskade tomte, i många olika versioner och skepnader. I boken ryms både klassiska berättelser som Astrid Lindgrens Tomten är vakenoch Sven Nordqvists Pettson och Findus firar jul, mysiga julsånger och verser om tomten, roligt pyssel och smarriga julrecept med tomte-tema. Du får också veta hur det gick till när vår svenska gårdstomte blev förknippad med julen, hur tomten såg ut när din mormorsmor var liten och hur du ska bära sig åt om du vill hitta spår efter en livs levande tomte i en skog nära dig …
Några av våra allra mest välkända illustratörer står bakom bilderna: Sven Nordqvist, Catarina Kruusval, Eva Eriksson, Fabian Göranson och många fler.En underbar presentbok till någon som älskar julen och stämningsfull tillsammansläsning medan man längtar och väntar på att julen ska komma.

Astrid Lindgren, Arne Norlin, Lennart Hellsing, Antologi , Sven Nordqvist, Julia Undén Wiberg, Fabian Göranson

Boken om Tomten

Nyfiken i en strut

Om boken

Nyfiken i en strut kom 1947 och var Lennart Hellsings andra barnbok. Ja, den är hans första kliv mot allkonstverket för barn. Boken består av en blandning av verser, vistexter och korta berättelser, och det är nu som Krakel Spektakel och Kusin Vitamin för första gången intar scenen. Nyfiken i en strut innehåller nämligen flera inslag med dessa klassiska barnboksfigurer.

Vi känner igen sagan om när Krakel Spektakel köper en klubba, här finns berättelsen om Den underbara pumpan, här dansar Herr Gurka, här möter vi alla älskade rim om Selma Selleri, Gabriel Gräslök och Peter Palsternack. Med flera!

I yngre dagar tillbringade Lennart Hellsing många säsonger i Furusund. "Eftersom jag knappt hade några pengar till mat tog jag rätt på kvarglömda grönsaker i trädgårdslanden. Det fanns sviskonträd som var ganska fina med sent mogen frukt. Och så kunde man hitta potatis och utväxta rädisor. Nyfiken i en strut skrev jag nog till stor del här i Furusund."

Vilken härlig blandning! Och vilka härliga bilder! Nyfiken i en strut är formsäkert illustrerad av Stig Lindberg - designern, konstnären och keramikern vars alster är högst åtråvärda än idag. Han gjorde debut i barnboksvärlden med illustrationerna till denna bok.

Nyfiken i en strut är en läcker bok full med Hellsings älskade verser och karaktärer och med Stig Lindbergs bilder som är moderna än i dag.

Innehåll:
Krakel Spektakel
Tre små rädisor
Bulleribock
Gubben i månen
Sju bagare i en spårvagn
Här dansar Herr Gurka
Den underbara pumpan
Lördasfester och söndaspräster
Ticke tack
Resa med kusin Vitamin
Grisrumpor i barnens strumpor
Rulla rulla kula
Men blåser jag i min pipa
Det var så roligt jag måste skratta
Klipp klipp säger saxen
Krakel Spektakel köper en klubba

Lennart Hellsing

Nyfiken i en strut

Skolbok

Om boken

Vår egen versmästare, Lennart Hellsing, är tillbaka igen med en ny bok full av roliga, bitska, humoristiska lärospån från skolan. Jesper Waldersten har tänt till och skapat lysande uttrycksfulla illustrationer i svartvitt. I sin bok Tankar om barnlitteratur (1963) skriver Hellsing: "All pedagogisk konst är dålig konst - och all god konst är pedagogisk. Den goda konsten lär oss något, ger oss något, visar upp något för oss." Han hade själv vantrivts i skolan som liten och ansåg, enligt egen utsago, att skolan var ett helvete. Den var alldeles fel upplagd, och han hade funderat en del på vad man kunde göra åt den saken. Fyra decennier senare, återvänder Hellsing till skolan, med pekpinnen i högsta hugg. Nu är han en lekfull och busig pedagog, en upptågsmakare på väldigt gott humör. Han har diktat 51 verser om skolans ämnen; långa texter, korta, nonsensbetonade, mer eller mindre ironiska, och samlat dem i en egen Skolbok, brevid-läsning för skolans sista stadier. Som alltid vänder han uppochner på alla begrepp och stuvar om rejält i baskunskaperna. Här är ett par rader ur ett engelskaprov med titeln Thi ädvajs öv dåktor Paradajs. Läsaren själv får rätta provet: Do nåt tåk to blåckhedds år to butterflajs. Lock öt mi: Ajm hellfi, vellfi and vajs! Hellsing såg bilder av den unga, framgångsrika illustratören Jesper Waldersten, på Svenska Tecknares Kolla-utställning 2004 och fattade tycke för hans lekfulla, drivna linjeföring. Mötet mellan dessa två snillen har resulterat i en underbar bok.

Lennart Hellsing, Jesper Waldersten

Skolbok

Relaterade artiklar

Nils Andersson och Erik Svetoft tilldelas Lennart Hellsing-stipendiet

Årets Hellsing-stipendiater, Nils Andersson och Erik Svetoft, får ta emot Sveriges största bilderboksstipendium som utdelas till nydanande bilderboksskapare.