Johanna Westman

Foto av:

Ulrika Pousette

Johanna Westman har gjort kok- och bakböcker för såväl barn som vuxna i över 20 år, och är en populär profil i SVT:s Gokväll. Hon driver också Mosebacke Matstudio, med kurser, events och catering.

Relaterat

Jag fixar middan!

Om boken

Jag fixar middan är en dröm jag har närt sedan länge och som är en del i allt jag gör - att få in barnen i köket. Med glädje och lust såklart, men kanske kan det börja med att man bestämmer att barn fixar middagen en dag i veckan.

Tänk er revolutionen. En dag i veckan är det barnen som lagar maten, i alla familjer i hela Sverige! Och varje gång de ställer sig vid grytorna så lär de sig något nytt. De lär sig experimentera med matvaror, att handla rätt, hantera råvaror på rätt sätt och att utforska sina smaksinnen. Dessutom lär de bli modigare och mer nyfikna, och få bättre självförtroende på kuppen.

Att kunna laga mat från grunden lär oss nämligen att uppskatta matens värde. Med riktiga kunskaper kan vi göra bättre val och bli mer kreativa. Matlagning är en oerhört stor och viktig del av livet, och att laga mat är ett sätt att visa omsorg, kärlek och uppmärksamhet. Det gör också att vi värnar om miljön, vår framtid och vår hälsa.

Jag fixar middan består av 52 recept - en dag i veckan året runt. Recepten är uppdelade efter säsong och mer än hälften av recepten är vegetariska eftersom det ingår i ett modernt miljötänk som känns relevant och viktigt i den tid vi lever i. Förutom rena recept finns det flera utbildande "skolor" för att ge mer trygghet i vid spisen. Hackskola, redskapsinformation, fiskskola och mycket annat.

Recepten är uppbyggda för ett mer effektivt och strukturerat sätt att laga mat. Man förbereder och preppar innan man sätter igång för att det ska bli mindre kaotiskt och för att göra det lättare för barnen att lyckas i köket.
/Johanna Westman

Johanna Westman

Jag fixar middan!

Första måltidsboken

Om boken

Johanna Westman är alla småbarnsföräldrars bästa vän i köket! Uppföljaren till Första och Andra Mosboken. När barnet ska gå från mos till riktig mat är detta den perfekta boken.

"Det är lätt att bli en matcurlande förälder. Man lagar älsklingsrätter, belönar med glass, faller för reklamkampanjer, korvtjatet, snabbmatskedjornas sluga tricks och sin egen trötthet. Väl inne i halvfabrikatsträsket är resan ur det en tung golgatavandring. När barnet för tredje gången ratat dina hemrullade köttbullar med uppmaningen 'Jag vill ha riktiga köttbullar' - det vill säga de frysta i storpack - ja, då är man inte så kaxig. Det bästa är att aldrig ge sig in i det där träsket. Att lägga en bra matgrund som bygger på riktiga råvaror är som att ge en omsorgsfull passning precis framför mål och göra sitt barn till en vinnare. Man gör inga mål utan är ett bra försvar (nyttig mat) och en trygg, stadig backlinje - och det är det som är din roll genom att servera det som ditt barn behöver. Livet är inte ett sprintlopp, det är en maratonlöpning, och maten måste vara därefter. Det betyder inte att du ska bli slav under nyttodieter eller bli en hälsokostfascist. Våra farföräldrar la upp en bra diet för sina barn utan att ens kunna stava till glykemiskt index. Sunt förnuft är ledordet."
/Johanna Westman - matcoach i vardagen

Ur boken, som innehåller frukost-, lunch-, mellanmåls- och middagsrecept:

  • Blåbärspannkakor
  • Smoothie
  • Quesadillas med rotfruktsfyllning
  • Pytt i panna
  • Italienska bönbiffar
  • Avokadodipp
  • Nyponsoppa
  • Scones
  • Tekakor
  • Thailändsk fisksoppa
  • Fiskpinnar
  • Laxburgare
  • Pasta carbonara
  • Wallenbergare
  • Köttfärslimpa






Johanna Westman

Första måltidsboken

Minsta kokboken

Om boken

Nu är det de allra yngsta köksdebutanternas tur! Minsta kokboken lär alla små att laga supergod mat. Vad sägs om Fattiga riddare, prinskorv och äggröra, sjömanspinnar ... Enkla steg-för-steg-recept får matlagningen att gå som en dans!

"Det allra enklaste och ändå något av det allra godaste - det var det jag ville samla i en stor bok för små händer. Tydliga steg-för-stegbilder så att man inte behöver kunna läsa för att förstå hur man ska knäcka ägget och vispa ihop sin äggröra. För att vara riktigt säker på att en sexåring skulle klara biffen lät jag min egen Bobo steka den och äta upp den med sköna gröna bönor i smör och mandelspån till. Och för att vara ett blåbär i köket blev sconeskakan hon bakade både härligt blålila och ljuvligt god!

Så, här är en bok med baksidor, matuppslag och smaskiga efterrättstips. Lite enklare, lite tydligare och inte särskilt barnslig för det. Tro mig - barnen kan snart göra sin egen goda utflyktsmacka, den knaprigaste äppelpajen till morfars födelsedag, mini-små chokladwienerbröd till morsdagbrickan och hemgjorda fiskpinnar till middag åt hela familjen!

Småbarnsåren behöver inte betyda halvfabrikat och är det någon som tvivlar så kan jag försäkra er om att jag fortsätter min kamp mot att kvalitetstid med barnen enligt reklammakare är synonymt med frysta köttbullar! Hoppas, hoppas att alla nybyggda designkök förvandlas till lekstugor och experimentsalar och att ingen, oavsett ålder, är rädd för att ta till sleven mot tråkig vardagsmat!"
Lycka till önskar Johanna Westman!

Astrid "Bobo" Gandini (6) har lagat alla rätter, Eva Ankarvall (39) har tagit glada och tydliga steg-för-stegbilder under arbetet/leken, Sarah Sheppard (34) har klippt och klistrat ihop ingredienser, verktyg och recept till superaptitliga uppslag och världens ärtigaste omslag (!) och jag (36 1/2) har smakat, diskat och tagit fram recept som passar de minsta, mest oerfarna men kräsnaste kockarna i kökshistorien.

Johanna Westman, Astrid "Bobo" Gandini

Minsta kokboken

Relaterade artiklar

Laga pannkakor som Pippi Långstump

Här är den – den perfekta kokboken för alla barn som bor ensamma i ett stort hus tillsammans med en apa och en häst. Men – den fungerar också utmärkt om man inte har en apa eller en häst. Om man till exempel bor med en familj som består av stora och små personer som bara vill laga eller baka något gott tillsammans. Vi firar boksläppet med att bjuda på receptet på Pippis pannkakor!