Laga pannkakor som Pippi Långstump

Foto av :

Stina Stjernkvist

Publicerad:

2022-03-25

Här är den – den perfekta kokboken för alla barn som bor ensamma i ett stort hus tillsammans med en apa och en häst. Men – den fungerar också utmärkt om man inte har en apa eller en häst. Om man till exempel bor med en familj som består av stora och små personer som bara vill laga eller baka något gott tillsammans. Vi firar boksläppet med att bjuda på receptet på Pippis pannkakor!


– Jag har gått igenom många Astrid Lindgren-faser i mitt liv, både som ung och som äldre. Och det var i den senaste som jag funderade ... är det inte väldigt mycket mat kring Pippi mest hela tiden? Och så började jag skriva ner all mat som dök upp och rätt vad det var så var det en hel kokbok, säger programledaren, författaren – och Pippis största fan – David Sundin. 

Pippi Långstrumps kokbok lär dig laga allt från Pippis köttbullar till pannkakor och dessutom – krumelurpiller!​ Finurliga texter av David Sundin och smarriga recept av Johanna Westman från berättelserna om Pippi Långstrump, varvas med Ingrid Vang Nymans klassiska Pippi-bilder och Pippicitat av Astrid Lindgren.

Pippis pannkakor

Pannkakor kan vara svåra att göra, men om du sjunger samtidigt som du gör dom och dessutom tänker på att dom absolut inte behöver bli perfekta så går det mycket lättare. Alla pannkakor, oavsett hur dom ser ut, är lika goda!

Visste du förresten att pannkakor blir extra goda om man lyckas vända dom i luften när man steker dom? Gör så här: Håll i handtaget på stekpannan och kasta pannkakan rakt uppåt (utan att släppa stekpannan). Låt pannkakan flyga upp och vända sig i luften, som att den svingar sig från en trapets på en cirkus. Och sen fångar du den bara i stekpannan igen. Pannkakorna ska helst inte hamna i taket och helst inte hamna på golvet. Men det kommer dom nog att göra i början och då gör det absolut ingenting.

ca 16 stycken

2 stora ägg eller 3 små

1/2 tsk salt

1 msk strösocker

6 dl mjölk (3 %)

3 dl vetemjöl

3 msk smält smör + extra smör till stekningen

bunke, måttsats, visp, stekpanna, stekspade, tallrik

1. Knäck äggen i bunken. Lägg i salt och socker. Vispa ihop.

2. Häll i 2 dl av mjölken och vispa sedan ner mjölet. Vispa tills smeten är alldeles slät och utan klumpar.

3. Vispa i resten av mjölken. Smält 3 msk smör i stekpannan och häll ner i smeten.

4. Lägg en ny klick smör i stekpannan. När den börjar fräsa är det dags att grädda pannkakor.

5. Ta ungefär ½ dl smet och häll i pannan. Vicka på pannan så att smeten täcker hela botten.

6. När ovansidan är fast och glanslös är det dags att vända med en stekspade.

7. Stek andra sidan av pannkakan i ungefär 1 minut. När den fått färg lägger du upp den på en tallrik och fortsätter med nästa pannkaka. Lägg i lite mer smör i pannan då och då om det behövs.

8. Ät med sylt eller lite socker.

Visste du att?

Små pannkakor kallas för plättar och är perfekta om man är sugen på 25 stycken av något – använd samma recept som för pannkakor men gör dom mycket mindre bara.

Tips!

Rulla in dina favorit-tillbehör i en pannkaka och skiva den – som en rulltårta!

Relaterat

Pippi Långstrumps kokbok

Om boken

Recept från berättelserna om Pippi Långstrump med finurliga texter av Pippi-älskaren och hela familjens favorit David Sundin!

Alla känner till Pippi Långstrump som flickan som kan lyfta en häst, har en kappsäck full med guldpengar och har seglat på de sju haven. Men har du tänkt på att hon också är en mästerkock? För det är hon faktiskt!

I historierna om Pippi, Tommy och Annika bakas, firas och bjuds det på mat, sötsaker och dryck av alla möjliga slag. Pippi bakar tårtor, bjuder på korv och steker pannkakor, och så vet hon vad som ingår i en rejäl sjörövarfrukost.

Det här har programledaren, författaren och Pippis största fan David Sundin tagit fasta på när han har valt ut det allra godaste från Pippis värld och satt samman till en kokbok som inte liknar någon annan. Smarriga recept av Johanna Westman och roliga tips och texter av David Sundin varvas med Pippi-citat och Ingrid Vang Nymans klassiska Pippi-bilder.

I Pippi Långstrumps kokbok välkomnas barn och vuxna att tillsammans laga godsaker och rätter från Pippis fantastiska värld. Och så får vi äntligen lära oss hur man gör sina egna krumelurpiller!

Med recept av Johanna Westman.
Rikt illustrerad med bilder av Ingrid Vang Nyman.

Astrid Lindgren, David Sundin, Ingrid Vang Nyman

Pippi Långstrumps kokbok

Relaterade artiklar

Kan Melkersons rädda Snickargården?

I den femte bilderboken om livet på Saltkråkan är det kris på ön! Den älskade Snickargården är till salu och en direktörsfamilj vill köpa tomten för att riva och bygga en bungalow … Illustratören Maria Nilsson Thore har återigen skapat fenomenala bilder till Astrid Lindgrens berättelse.