H. A. Rey

Media

Pressbilder

Hans Augusto Rey, 1898-1977, var frilansförfattare och illustratör. Tillsammans med sin maka Margret Rey bodde paret i Paris från 1936 till 1940 då de flydde undan nazisterna och bosatte sig i USA där H. A. Rey även undervisade i astronomi.

Tillsammans med Margret Rey skapades en bokproduktion där identifikationsgestalterna konsekvent är djur. Nicke Nyfiken kom till av en slump. Utifrån några skämtteckningar beställde förlaget en barnbok, vilket kom att bli Raffi Giraff och apan Nicke. Vid flykten från Frankrike medförde paret Nicke Nyfiken i manus. Redan i Raffi Giraff och apan Nicke finns de motiv som därefter är centrala i Reys bilder. Leken och infallen, räddningen ur en krissituation, den komiska överdriften, bildens överskridande av verklighetens begränsningar. Trots viss tidsbundenhet är bilderna anmärkningsvärt fräscha. Linjen är snabb och smidig och ger samtidigt handling och känsloinnehåll. Pricken pläderar i allegorins form för allas lika värde. För övrigt rymmer paret Reys böcker inga manifesta budskap. H. A. Rey har genomgående illustrerat och Margret Rey har skrivit den slutliga texten.

Relaterat

God Jul Nicke Nyfiken

Om boken

När Nicke och mannen med den gula hatten ska köpa gran kommer Nicke bort! Han klättrar upp i en stor, fin gran som plötsligt huggs ner och fraktas iväg till barnsjukhuset. Men även om Nicke är rädd så är han förstås nyfiken också. På sjukhuset är det ju så roligt och spännande! Och den nya granen, som är så fin, måste ju dekoreras. Det sätter Nicke igång med - på sitt sätt! Oj så tokigt det blir. Men till sist får barnen förstås en väldigt kul jul med Nickes hjälp!

Ett roligt Nickeäventyr med härliga bilder!

H. A. Rey, Margret Rey, H. A. Rey

God Jul Nicke Nyfiken

Nicke Nyfiken och glassbilen

Om boken

Den klassiska barnbokskaraktären Nicke Nyfiken har varit barnens favorit i många decennier. Och han är fortfarande jättepopulär. Det skapas nya, fina Nicke-böcker hela tiden, och den här gången tar den nyfikna och busiga apan kommandot när glassbilen kommer!

En varm sommardag hör Nicke glassbilen ute på gatan. Nicke älskar bilar och han älskar glass. Men när han kommer ut har bilen försvunnit. Han får tröst av sin vän, mannen med den gula hatten: Glassbilen kommer tillbaka varje dag hela sommaren! Vi hinner ifatt den imorgon!

Nästa dag är ännu varmare. Nicke blir modstulen, men då hörs ljudet från glassbilen. När mannen med den gula hatten går in för att hämta sin plånbok får Nicke en idé. Han hoppar upp på glassbilstaket i smyg och följer med in till stan. Där radar barnen upp sig framför bilen och Nicke kikar ner på dem. Många beställer Nickes favorit, bananglass med choklad.

När glassförsäljaren måste gå ifrån ett tag tar Nicke över utan att försäljaren märker det. Han börjar dela ut glass till höger och vänster men glömmer att ta betalt. Gissa om glassförsäljaren blir ursinnig. Nicke flyr upp i en telefonstolpe, men han har tur. Borgmästaren tycker att Nicke har gjort en välgärning och hon betalar gärna för hela kalaset. Ja, hon tycker till och med att staden ska sponsra ett glasskalas varje sommar!

En vänlig och rolig Nicke Nyfiken-bok av klassiskt snitt. Och vem kan motstå en saga om glass!

H. A. Rey, Margret Rey, Mary O'Keefe Young

Nicke Nyfiken och glassbilen

Relaterade artiklar

Rabén och Sjögren startar klassikerserie!

En ny bokserie hyllar bilderböcker som blivit till odödliga klassiker genom åren. Böcker som älskats i generationer och som nu kommer i nya jubileumsutgåvor. Först ut är Pricken av H. A. och Margret Rey och Eva Erikssons Tandresan – Eller när Bella tappade en tand.