Möt Frank, den mörkrädde pojken som blir ett monster

Foto av :

Foto: Henric Lindsten

Publicerad:

2016-04-07

Med succéer som Cirkeln och Färjan i bagaget debuterar Mats Strandberg som barnboksförfattare med serien om monstret Frank.

Vad är det för bok du skrivit?

Monstret i natten handlar om Frank, en mörkrädd pojke som blir ett monster på sin nioårsdag. Han blir biten av en fluffig liten knähund, och blir ett slags varulv om nätterna – men den här varulven vill bara bli kliad honom bakom öronen och klappad på magen. Men människorna förstår inte. Rykten om "attackerna" sprider sig i den lilla staden Yrred, monstret blir allt större och farligare i folks fantasi, och paniken växer. Och räddast av alla är nog Frank, som inte vågar berätta för någon att det är han som är monstret.

Vem ska läsa den, tycker du?

Den här boken är förhoppningsvis rolig och spännande, men det finns ett allvar och vemod också. Det handlar om rädslan för det okända, om att inte passa in, och om att hitta sin flock när man minst anar det. Jag önskar att boken kommer att hitta till barn som känner sig ensamma och lite utanför ibland. Jag utgick mycket från mig själv när jag var barn, och den bok jag skulle velat läsa.

Vad var det bästa med att skriva boken?

Det har varit fantastiskt roligt att få samarbeta med den superbegåvade Sofia Falkhenhem, och skapa Frank och hans värld tillsammans!

-----------------


Fotograf: Henrik Lindsten

Relaterat

Monstret i natten

Om boken

Jag blev ett monster på min nionde födelsedag. Fast jag förstod det inte just då.

Dagen då Frank Steen fyller nio år händer något som förändrar hans liv. Grannen Alice hund Uffe blir så uppspelt att han råkar bita Frank i handen, och snart börjar Frank drömma mystiska drömmar. I drömmen är han täckt av lurvig päls och springer i skogen på fyra ben. Det enda han vill är att bli klappad, kliad mellan öronen och gosad med. Men varför blir alla så rädda?

Spännande, roligt och lagom läskigt, med cliffhangers som gör att man bara måste läsa vidare. En berättelse om monster och människor, om att inte passa in, och om att hitta sin egen flock.

Med succéer som Cirkeln och Färjan i bagaget debuterar Mats Strandberg som barnboksförfattare med serien om Monstret Frank. Boken är genomillustrerad med fantastiska bilder av Sofia Falkenhem. Monstret i natten är den första boken i serien.

Mats Strandberg, Sofia Falkenhem

Monstret i natten

Relaterade artiklar

”Strandberg vet hur man vrider åt känsloskruvarna”

Kritikerna hyllar Mats Strandbergs nya bok för unga läsare: Pestblommor