Fyra frågor till Elias och Agnes Våhlund

Foto av :

Illustratör: Agnes Våhlund

Publicerad:

2017-06-15

Lisa vantrivs i sin nya skola. Hon är mobbad av ett killgäng, och varje dag flyr hon in på biblioteket för att komma undan. En dag hittar hon en bok som beskriver hur man övar upp 101 förmågor för att bli superhjälte ... Vi fick en pratstund med Elias och Agnes Våhlund, aktuella med första boken i serien Handbok för superhjältar.


Berätta, vad var upprinnelsen till serien?

Elias: Min dotter berättade att hon var mobbad. Hon var nio år och hade precis bytt skola. När jag själv blev retad som liten, slog jag dem som var elaka mot mig varpå de slutade. Men det kunde jag ju inte säga till mitt barn. "Slå dem bara så ska du se att det löser sig."

Efter en tid slutade mobbningen, men den perioden fick mig att börja fundera på hur vi kan närma oss problematiken utan att det blir förmanande eller skamfyllt. Kanske genom ett äventyr?
Då finns det ju en möjlighet för barnen att prata om mobbning utan att det blir lika personligt. Det är ju karaktärerna i böckerna som de pratar om.

Vad har ni för relation till superhjältevärlden? 

Agnes: Jag är en inbiten superhjälte-nörd och har älskat den världen så länge jag kan minnas. Men de flesta superhjältarna är vuxna människor med övernaturliga förmågor, som de dessutom har fått på de mest konstiga sätt. Vad vi saknade var en helt vanlig ung tjej som läsarna kunde identifiera sig med.

Vad har varit det svåraste med att göra bok tillsammans? Det roligaste?

Agnes: Det bästa och roligaste är att vi tillsammans skapat en värld med äventyr som andra människor får ta del av. Det svåraste har varit att fortsätta jobba innan vi visste att böckerna faktiskt skulle bli utgivna. Jag illustrerade våra berättelser om Lisa på heltid i två år innan vi kom i kontakt med förlaget.

Elias: Det svåraste är att vi alltid är tillsammans i processen. Det innebär att vi alltid jobbar. Vi har inget nio till fem-jobb som vi sedan kan koppla bort. Samtidigt brinner vi ju båda för de här berättelserna och det är en fantastisk känsla att skapa något tillsammans.

Det ryktas om att det finns en "riktig" Lisa också – kommer man att kunna träffa henne?

Ja, vi har utlyst en skylttävling bland alla bokhandlare i sommar. Den bokhandlare som vinner kommer att få ett personligt besök av vår superhjälte. Tävlingen gäller över hela Sverige. Under besöket kommer vår superhjälte att ge prov på några av sina superkrafter samt ge tips på hur barnen ska träna upp sin egen styrka. Dessutom kommer hon naturligtvis att signera böckerna.

Vår superhjälte porträtteras av den 12-åriga Elli Siambalis. Hon har tidigare synts i Agenterna på Barnkanalen och är nu aktuell med filmen Halvdan Viking där hon spelar en av de två huvudrollerna. Elli är dessutom en av de absolut bästa i Sverige i Kata (karate) i sin åldersgrupp.

Relaterat

Handbok för superhjältar 2

Om boken

Vinnare av Årets barndeckare 2018!

Om man drömmer om något tillräckligt länge kommer det en dag att bli verklighet. Lisa har klarat av sitt första superhjälteuppdrag, men det känns som om hon bara drömt det. För i hennes vardag är allt som vanligt: hon vantrivs i skolan och killgänget är värre än någonsin. De ger sig på de svagaste och mobbar alla, inklusive Lisa. Varje ledig stund läser Lisa i boken hon hittade på biblioteket, Handbok för superhjältar.

Fartfyllt, spännande och läckert om en liten tjej som tar saken i egna händer. Ett slags modern Pippi Långstrump med superkrafter som skildras med fantastiska illustrationer.

Elias Våhlund, Agnes(Agnieszka) Våhlund, Agnes Våhlund

Handbok för superhjältar 2

Relaterade artiklar

Seriebok med Röda Masken

Äventyr för superhjältar är en helt ny serie med Röda Masken! Renodlade serieböcker för de lite äldre fansen, med högt tempo och nervkittlande handling − perfekta för alla de som älskar superhjältarna och bara vill ha mer!