Handbok för superhjältar årets bästa ljudbok för barn!

Illustration av:

Agnes Våhlund

Publicerad:

2019-04-04

Agnes och Elias Våhlunds Handbok för superhjältar Del 1 blev vinnare på ljudboksgalan Storytel awards. Inläsare är skådespelaren Frida Hallgren.

Elias och Agnes Våhlunds serie om mobbade Lisas väg till att bli en superhjälte går från klarhet till klarhet. De fyra Handbok för superhjältar-böckerna toppar försäljningslistorna, har översatts till 18 språk och har snart sålt i 400.000 exemplar – på mindre än två år. Under Bokmässan mottog paret pris för Årets Barndeckare på Crimetime Specsavers award. Nu kan de placera ytterligare ett fint pris i hyllan, nämligen ljudbokspriset i kategorin Barn. De och inläsaren Frida Hallgren mottog priset för Handbok för superhjältar 1: Handboken.

– Det är helt galet, säger författaren Elias Våhlund.

Under en lång tid var paret Våhlund tveksamma till att det skulle bli en ljudbok eftersom de kände att det inte skulle gå att göra berättelsen rättvisa utan Agnes Våhlunds omtyckta bilder i boken.

– Jag vet inte hur många gånger vi sa nej. Men sedan fick vi höra Fridas fantastiska inläsning. Hon målade bilder med sin röst på samma sätt som Agnes med sina illustrationer. Tillsammans med ljudeffekterna och den nyskrivna musiken blev vi själva indragna i berättelsen och ville veta vad som skulle hända härnäst. Vi är väldigt stolta över att få vara en del av det här produktionen, säger Elias Våhlund.

Det är en gedigen process ligger bakom utnämnandet av vinnaren. Antal lyssningar, betyg och ljudboksupplevelsen har vägts in. Förlag har fått nominera böcker, lyssnarna har fått rösta (i år blev det röstningsrekord med 20.000 deltagare) och slutligen har en jury fått säga sitt. Årets jury i kategori Barn har bestått av: Amanda Stenberg, Bibliotekspedagog på Tiotretton på Kulturhuset i Stockholm, Sara Edwardsson, programledare, skådespelare och inläsare samt Albin Alvtegen Lundgren, förra årets vinnare i samma kategori. Juryns motivering är följande:

I den här ljudboken inspireras lyssnaren till att överkomma rädslor och tro på sig själv. En klassisk historia som berättas på ett nytt sätt. En ljudbild som låter serietidning och inläsarens fenomenala gestaltande tolkning får lyssnaren att flyga fram.

Samtliga författare och inläsare som vunnit får varsin statyett, varsitt diplom och varsin prispeng på 10.000 kronor.

Detta är Storytel Awards:
Storytel Awards är galan för ljudboksbranschen och priset som hyllar ljudboken. Priset hyllar författare och inläsare i fyra kategorier: Roman, Spänning, Ungdom och Barn. Läs mer om priset och samtliga nominerade på awards.storytel.com

Relaterat

Handbok för superhjältar 1

Om boken

Lisa måste bo hos sin mormor i några månader eftersom hennes mamma jobbar i en annan stad. Problemet är bara att Lisa vantrivs något fruktansvärt i sin nya skola. Killgänget retar henne konstant för hennes utstående öron, och varje kväll somnar Lisa med händerna tryckta mot öronen, för att de förhoppningsvis ska sluta stå ut så mycket.

En dag när Lisa, i vanlig ordning, blir jagad av killgänget rymmer hon in på biblioteket. Där, längst ner på en hylla, står en bok som liksom lyser. Lisa dras till hyllan och får fram boken som har det besynnerliga namnet "Handbok för superhjältar". Märkligt nog är inte boken registrerad i bibliotekets system, och bibliotekarien viskar till Lisa att det nog är så att handboken helt enkelt ska följa med Lisa hem och stanna där. Och i det ögonblicket börjar Lisas resa mot att bli superhjälten Röda masken!

Fartfyllt, spännande och läckert om en liten tjej som tar saken i egna händer. Ett slags modern Pippi Långstrump med superkrafter som skildras med fantastiska illustrationer. Ett äventyr som man slukar, med en hjältinna som man bara måste älska!

Fyra delar är planerade i tät utgivningstakt.

Elias Våhlund, Agnes(Agnieszka) Våhlund, Agnes Våhlund

Handbok för superhjältar 1

Relaterade artiklar

Handbok för superhjältar blir musikal

– Nu tar vi Sveriges modigaste nioåring till scenen med stunts, fantastisk musik och en historia som berör, säger författaren Elias Våhlund.