Handbok för superhjältar blir Årets Barndeckare!

Foto av :

Foto: Göran Segeholm

Publicerad:

2018-09-29

Superhjältefebern fortsätter! På lördagen mottog Elias och Agnes Våhlund pris för Årets Barndeckare under Crimetime Specsavers Award.

I juni förra året kom den första delen av Handbok för Superhjältar och sedan dess är inget sig likt i barnboks-Sverige! De fartfyllda böckerna om hur en liten tjej som tar saken i egna händer har hittills sålt i över 150 000 exemplar – och nu får upphovsmakarna dessutom pris för Årets barndeckare. Priset är både för Handbok för Superhjältar Del 2: Röda masken och Handbok för Superhjältar Del 3: Ensam.

Årets Barndeckare delades ut under Bok- och biblioteksmässan i Göteborg och ska gå till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år. Utgivningen ska ha bidragit till att utveckla genren och till att öka barns intresse för böcker och läsning. 

Juryns motivering:

För en fantasieggande och gränslöst fint tecknad barnboksserie som i grunden behandlar ett angeläget problem som många barn kan relatera till, att vara mobbad. Vi i juryn imponeras av det nyskapande sättet att berätta historien i bild och text, och att kvaliteten och spänningen håller så fint genom de tre första delarna, som får oss att längta efter mer. Vi förstår verkligen varför läsarna har tagit huvudpersonen Lisa till sina hjärtan och är övertygade om att serien bidrar till att skapa nya små bokslukare. Vi älskar också idén att man inte föds till superhjälte, utan att det är något man kan bli – genom att läsa en bok som man hittar på biblioteket!

– Det är så oerhört roligt att priset Årets barndeckare går till Agnes och Elias! Visst trodde vi att serien skulle kunna bli något stort, men att det skulle gå så fort hade vi inte vågat drömma om, säger Sofia Hahr, parets förläggare på Rabén och Sjögren. Agnes och Elias har jobbat extremt hårt, och det känns fantastiskt att de får det här erkännandet, särskilt med tanke på att de andra nominerade också har skrivit väldigt bra böcker. Hurra!

De andra nominerade författarna var Martin Widmark och Helena Willis (LasseMajas Detektivbyrå – Slottsmysteriet), Camilla och Viveca Sten (Sjörök), Karin och Albin Alvtegen (Hinsides väktare, del 3) och Christina Wahldén (Falafelflickorna).

Vinnaren har utsetts av en jury i kombination av läsarröster. Resultatet av läsarnas röster har vägt lika tungt som en juryröst. Crimetime Specsavers Award instiftades 2015 av deckarfestivalen Crimetime Gotland och huvudpartnern Specsavers Sverige. Syftet med priset är att sprida kriminallitteraturens kraft.

Nästa del av Handbok för Superhjältar kommer ut i slutet av november.

Relaterat

Handbok för superhjältar 3

Om boken

Vinnare av Årets barndeckare 2018!

"Ensam är inte stark"

Att vara superhjälten Röda Masken har förändrat allt för Lisa. Hon har fått självförtroende och vågar för första gången i sitt liv säga ifrån men i skolan hon är fortfarande lika ensam.

Om kvällarna flyger hon ut över staden och bekämpar brottslingar. Varenda rånare och tjuv är rädda att möta superhjälten. Alla utom stadens farligaste skurk, Wolfgang. Han är inte det minsta rädd och han har svurit att fånga in Röda Masken. Kommer Lisa hinna sätta Wolfgang bakom lås och bom innan han fångar henne?

Fartfyllt, spännande och läckert om en liten tjej som tar saken i egna händer. Ett slags modern Pippi Långstrump med superkrafter som skildras med fantastiska illustrationer. Ett äventyr som man slukar, med en hjältinna som man bara måste älska!

Elias Våhlund, Agnes(Agnieszka) Våhlund, Agnes Våhlund

Handbok för superhjältar 3

Relaterade artiklar

Seriebok med Röda Masken

Äventyr för superhjältar är en helt ny serie med Röda Masken! Renodlade serieböcker för de lite äldre fansen, med högt tempo och nervkittlande handling − perfekta för alla de som älskar superhjältarna och bara vill ha mer!