”Böckerna har förändrat allt för oss - vi lever verkligen vår dröm”

Foto av :

Foto: Göran Segeholm

Publicerad:

2018-04-25

Elias och Agnes Våhlund har tagit världen med storm med sin Handbok för superhjältar. Nu släpps Ensam, den tredje boken i serien. Och den är minst sagt efterlängtad! Vi har intervjuat Elias och Agnes.

Hej Elias och Agnes! Hypen kring Handbok för superhjältar är otroligt stor, och den bara växer. Vad tror ni ligger bakom succén?

Agnes: Vi arbetade med böckerna i över två år innan förlaget fick upp ögonen för våra berättelser. Det gjorde att vi fick tid att bygga upp världen och karaktärerna i lugn och ro.

Elias: Vi har också fått världens bästa förläggare i Sofia Hahr och världens i särklass bästa redaktör i Fabian Göranson. Utan deras hjälp och tankar hade vi aldrig kunnat få till så genomarbetade berättelser. De tog verkligen det hela till en högre nivå. Dessutom är Agnes illustrationer i absolut världsklass! Utan hennes uppfinningsrikedom och känsla för vårt universum hade vi aldrig blivit publicerade.

Agnes: Och utan Elias känsla för spännande berättelser och hans besatthet av marknadsföring hade vi inte heller kommit någon vart.

Hur känns det när böckerna översätts till andra språk och lanseras utanför Sverige?

Agnes: Det känns helt otroligt. Varje gång vi får reda på att ett nytt land har köpt rättigheterna jublar vi högt. Det betyder ju att våra berättelser når ut till ännu fler läsare i alla möjliga sorters länder.

Elias: Men det är också nervöst. Har översättaren fått med allt det vi vill förmedla? Kommer böckerna att sälja? Vi hoppas att de ska bli lika populära i de andra länderna också, men det finns det naturligtvis ingen garanti för.

Varför tror ni att böckerna funkar både i Sverige utomlands?

Agnes: Tyvärr är ämnet universellt. Mobbning är en del av vardagen för barn över hela världen oavsett kön, nationalitet eller hudfärg.

Elias: Jag tror att det finns många läsare runt om i världen som kan känna igen sig i Lisa. Hon är en ung tjej som har det tufft i skolan. Hon är retad och känner sig utanför. Många barn kan känna igen sig i eller sätta sig in i hur det skulle kännas. Det känns verkligt och nära. När Lisa sen finner handboken för superhjältar på biblioteket så känns det också möjligt. Det går med andra ord att relatera till hennes liv och äventyr.

Hade ni planer från början på att lansera böckerna utomlands?

Elias: Det här kommer säker att låta väldigt kaxigt men, ja, det hade vi faktiskt. Jag har själv bott fler år utomlands än jag bott i Sverige och Agnes kommer ifrån Polen. Berättelserna skrevs på svenska men vi har alltid diskuterat dem på engelska då detta varit vårt gemensamma språk sedan vi träffades. När vi hade den fantastiska turen att Rabén & Sjögren ville ge ut böckerna kändes det naturligt att börja i Sverige. Men tanken har hela tiden varit att ge ut berättelserna internationellt.

Agnes: När Elias berättade om Handboken för mig såg jag framför mig en blandning av olika kulturer. Jag ville skapa en värld som många kunde känna igen sig i. Så arkitekturen är en blandning av fler olika europeiska städer samtidigt som barnen har skoluniform som inte hör till något särskilt land.

Vad har Handbok för Superhjältar lärt er?

Elias: Det är på många sätt en självhjälpsbok för barn. En bok som ger tips, hopp och inspiration att våga göra saker. Att inte ge upp direkt utan kämpa på fastän det är motigt i början. Att våga drömma. Det har kommit att bli vår ledstjärna också. Så den ”äkta” Handboken för Superhjältar tror jag faktiskt har lärt oss massor under tiden som vi skrivit den.

Varningstexten till böckerna lyder ”Varning! De här böckerna har makt att förändra liv!”. Hur har böckerna förändrat era liv?

Agnes: På många olika sätt men det allra mest märkbara är att vi faktiskt kan leva på böckerna. Vi jobbar nu heltid enbart med att utveckla vårt universum och skapa fler berättelser.

Elias: Jag menar att böckerna förändrat allt för oss. Vi lever verkligen vår dröm.

Relaterat

Handbok för superhjältar 3

Om boken

Vinnare av Årets barndeckare 2018!

"Ensam är inte stark"

Att vara superhjälten Röda Masken har förändrat allt för Lisa. Hon har fått självförtroende och vågar för första gången i sitt liv säga ifrån men i skolan hon är fortfarande lika ensam.

Om kvällarna flyger hon ut över staden och bekämpar brottslingar. Varenda rånare och tjuv är rädda att möta superhjälten. Alla utom stadens farligaste skurk, Wolfgang. Han är inte det minsta rädd och han har svurit att fånga in Röda Masken. Kommer Lisa hinna sätta Wolfgang bakom lås och bom innan han fångar henne?

Fartfyllt, spännande och läckert om en liten tjej som tar saken i egna händer. Ett slags modern Pippi Långstrump med superkrafter som skildras med fantastiska illustrationer. Ett äventyr som man slukar, med en hjältinna som man bara måste älska!

Elias Våhlund, Agnes(Agnieszka) Våhlund, Agnes Våhlund

Handbok för superhjältar 3

Relaterade artiklar

Handbok för superhjältar blir musikal

– Nu tar vi Sveriges modigaste nioåring till scenen med stunts, fantastisk musik och en historia som berör, säger författaren Elias Våhlund.