Sista delen av succéserien är här!

Foto av :

Foto: Kajsa Göransson

Publicerad:

2018-12-06

250 000 unga läsare har aldrig fel. På bara ett år har Handbok för superhjältar-serien gått från böcker till ett fenomen. Nu kommer Vargen kommer, den avslutande delen på det första äventyret om mobbade Lisas väg till att bli en superhjälte.

För drygt ett år sedan fick världen möta Lisa, ett slags modern Pippi Långstrump med superkrafter som skildras med fantastiska illustrationer. Och sedan dess har barnboks-Sverige inte varit sig likt. De tre första Handbok för superhjältar-böckerna har toppat försäljningslistorna i månader och sålt i totalt 250 000 exemplar i Sverige. Böckerna har översatts till 17 språk och på Bokmässan i år mottog paret priset Årets barndeckare under Crimetime Specsavers Award. Och superhjältefebern ser inte ut att mattas av.

– Det här överträffar alla våra drömmar och förhoppningar. Vi träffar sexåringar som har stenkoll på datumet för nästa boksläpp. Vi får rapporter om väntelistor på biblioteken som är över hundra reservationer långa och en förskola i Linköping har fått sitt namn efter bokserien. Det känns lätt surrealistiskt, säger Agnes Våhlund, som är illustratör och medförfattare till serien.

Nu släpps äntligen Handbok för Superhjältar 4: Vargen kommer, den fjärde och avslutande delen på det första äventyret. Stadens farligaste skurk, Wolfgang, har kidnappat borgmästaren och vill ha Röda masken i utbyte. Han har länge velat fånga Lisa, och nu verkar han ha kommit på precis hur han ska göra. Lisa vet inte vad hon ska ta sig till – ska hon rädda sig själv eller överlämna sig för att rädda borgmästaren? Men hjälp dyker upp från oväntat håll. Frågan är bara om Lisa kan lita på sina nya vänner.

Det är helt enkelt ett äventyr som man slukar, med en hjältinna som man bara måste älska! Trots det till synes lättsamma temat har böckerna en allvarlig botten om mobbning och utanförskap och är troligtvis en av anledningarna till att de blivit efterfrågade som populära högläsningsböcker i skolorna.

– Tanken var att skapa en berättelse som handlade om mobbning men som samtidigt var så spännande att precis alla barn i klassrummet ville följa med i handlingen. Vi brukar säga att vi vill ”lura” barnen att prata om mobbning och värdegrund, säger Elias Våhlund som skapat bokserien.

Trots att detta är den avslutande delen i det första äventyret så har vi inte sett det sista av Lisa.

– Vi planerar att göra 24 böcker om Lisa och hennes superhjältar, så vi har ganska bra koll på vad vi ska göra de närmaste tio åren, säger Agnes och skrattar.

I serien ingår sedan tidigare:

Del 1: Handboken Del 2: Röda masken Del 3: Ensam

Relaterat

Handbok för superhjältar 4

Om boken

"En superhjälte får aldrig avslöja sin riktiga identitet"

Stadens farligaste skurk, Wolfgang, har kidnappat borgmästaren och vill ha Röda masken i utbyte. Han har länge velat fånga Lisa, och nu verkar han ha kommit på precis hur han ska göra. Lisa vet inte vad hon ska ta sig till ska hon rädda sig själv eller överlämna sig för att rädda borgmästaren?

Men hjälp dyker upp från oväntat håll. Frågan är bara om Lisa kan lita på sina nya vänner.

Fartfyllt, spännande och läckert om en liten tjej som tar saken i egna händer. Ett slags modern Pippi Långstrump med superkrafter som skildras med fantastiska illustrationer. Ett äventyr som man slukar, med en hjältinna som man bara måste älska!

Elias Våhlund, Agnes(Agnieszka) Våhlund, Agnes Våhlund

Handbok för superhjältar 4

Relaterade artiklar

Seriebok med Röda Masken

Äventyr för superhjältar är en helt ny serie med Röda Masken! Renodlade serieböcker för de lite äldre fansen, med högt tempo och nervkittlande handling − perfekta för alla de som älskar superhjältarna och bara vill ha mer!