Jenny Jägerfeld tilldelas Astrid Lindgren-priset

Foto av :

Hugo Thambert

Publicerad:

2017-11-14

Författaren Jenny Jägerfeld tilldelades idag Astrid Lindgren-priset för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen.

Motiveringen lyder:

"Jenny Jägerfeld skriver känsligt och insiktsfullt om stora, samtida livsfrågor. På en vacker, lättflytande prosa låter hon både smärta, drama och drastisk humor ta plats i texten och skapar på så vis stora läsupplevelser för unga läsare".

Jenny Jägerfeld är författare och utbildad psykolog. Hon debuterade 2006 och har bland andra gett ut den Augustprisbelönta ungdomsboken Här ligger jag och blöder (2010) och den mycket uppmärksammade barnboken Brorsan är kung! (2016).

"När det ringde hade jag fem minuter tidigare råkat välta ut ett paket med kalaspuffar som jag dessutom trampat i. Så när jag svarade var jag fullt upptagen med att försöka ta bort kalaspuffar från strumporna. När jag fattade vad det gällde bara skrek jag rakt ut: ÄR DET SANT? ÄR DET SANT?", berättar Jenny Jägerfeld för oss.

"Jag blev så fruktansvärt glad. Och hedrad. Astrid Lindgren är en sådan ikon, är så känd att man ibland nästan glömmer bort hur oerhört bra hon var. För att hon liksom är en sådan självklar del av vår litteraturhistoria. Men hon har ju skrivit allt det där, det kom ju från hennes hjärta och hjärna. Och jag tänker, så som hon lyckades framkalla känslor, sätta ord på allt det man kan vara med om i livet oavsett om det är svåra känslor som sorg, förlust, ilska eller härliga känslor som glädje, nyfikenhet, livsglädje har såväl hjälpt som roat barn och vuxna ända sedan hennes första bok kom ut. Om jag bara kunde åstadkomma en promille av det hon gjort kommer jag att dö nöjd."


Foto: Hugo Thambert

Jenny Jägerfeld hörs ofta i radio och tv, sänder podden Superältarna, har samtalsserierna Psykologer läser böcker, Psykologer tittar på film och Psykologer går på teater och skriver för Svenska Dagbladets tidning Junior. Parallellt med författandet arbetar hon som psykolog och föreläsare.

Astrid Lindgren-priset instiftades av Rabén & Sjögren den 14 november 1967 på Astrids 60- årsdag. Priset har sedan dess delats ut årligen för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen. Priset är ett av de främsta prisen för författarskap för barn och unga. I samband med prisets 50-årsjubileum i år dubbleras prissumman till 100.000 kr. Saltkråkan, Astrid Lindgrens rättighetsinnehavare går in med 50.000 kr som medstiftare.

Juryn för Astrid Lindgren-priset består av Karin Nyman, Annika Lindgren, Cecilia Knutsson samt Ann Sköld.

Relaterat

Brorsan är kung!

Om boken

Jag såg mig omkring. Taket var vitt och nästan lika högt som himlen och hölls upp med hjälp av enorma röda stålbalkar. Jag läste på en skylt, svarta bokstäver på vit botten: MALMÖ. Inom mig pirrade något slags bubblig förväntan. För här visste ingen något om mig. Här kunde jag vara precis exakt den jag var.

Måns bor egentligen i Stockholm, där är allt ganska trist och jobbigt. Men nu är han i en ny stad över sommaren. Han har följt med sin mamma till Malmö där hon ska jobba. En av de första dagarna träffar han på Mikkel, en kille som ser helt livsfarlig ut, ögonen är smala, arga springor och han har tatueringar över hela armarna. Mikkel utmanar Måns på skateboard, och Måns lyckas mycket bättre än Mikkel hade trott. Från och med den dagen börjar de hänga och Måns har aldrig haft så roligt med någon annan. Sommaren i Malmö verkar bli den bästa i Måns elvaåriga liv. Men vad händer när ens nyvunna vän inte tycker att man varit ärlig med allt?

Jenny Jägerfeld

Brorsan är kung!

Relaterade artiklar

Jenny Jägerfeld nomineras till Deutscher Jugendliteraturpreis 2024

Jenny Jägerfeld nomineras till priset för sin bok Brorsan är kung!.