De är nominerade till Deutscher Jugendliteraturpreis 2022

Publicerad:

2022-04-01

Emma AdBåge och Jenny Jägerfeld har nominerats till Tysklands mest prestigefyllda barn- och ungdomslitteraturpris.

Emma AdBåge nomineras med motiveringen: 

"Gropen är en berättelse om hur viktig en oövervakad barndom är, hur barn skapar utrymme för lek och hur de gör något meningsfullt av ingenting. Lekplatsen är ett övergivet grustag bakom idrottshallen där grenar och stenar på marken är en outtömlig källa till lek. Men lärarna som övervakar gillar det inte alls: Platsen är alldeles för farlig. Ett beslut som de vuxna fattar leder till att barnen förlorar sin lekplats. Men bara en kort tid!

I text och bild ställer sig den svenska barnboksillustratören Emma AdBåge på barnens sida, som porträtteras med känslighet och klurig humor. Barnen skildras med stor sympati i akvarellerna med naturnära färgtoner. Utan några som helst klichéer visar den här barnboken att barnen helt själva vet vad de verkligen behöver för att leka. Översättaren Friederike Buchinger träffar med kongenial säkerhet jagberättarens ton."

Jenny Jägerfeld nomineras med motiveringen: 

"Handlingen i den här skruvade romanen är både udda och fantastisk: 12-åriga Sigge, som älskar konståkning och som enligt sin egen uppfattning har ett skelande ”zombieöga”, flyttar från Stockholm till den lilla orten Skärblacka. Där driver hans mormor Charlotte en liten hotellrörelse. Hon är en excentrisk och resolut kvinna med svart humor. Innan skolan börjar om 59 dagar ska hon hjälpa honom att skaffa en ny image så att han äntligen kan få vänner.

I romanen möter vi ett brokigt persongalleri. Särskilt betydelsefullt är förhållandet mellan Sigge och mormodern. Inte bara ger Charlotte Sigge en cool frisyr utan försöker också att stärka hans dåliga självförtroende. Snart blir Sigge vän med den jämnåriga Juno. I sammanhanget spelar en trädgårdstomte en viktig roll. Boken berör också aktuella ämnen som nätmobbning, mångfald och hur man framställer sig på sociala medier. Birgitta Kicherers översättning återger med stor säkerhet det mångtydiga och ibland vildsinta språket med dess kreativa nybildningar och ofullständiga meningar. Hon gör verkligen de roliga dialogerna och situationskomiken rättvisa."

Priset delas ut sedan 1956 i kategorierna bild, barn, ungdom och facklitteratur. Årets prisutdelning äger rum den 21 oktober på bokmässan i Frankfurt.

Relaterat

Mitt storslagna liv

Om boken

Nominerad till Augustpriset 2019! Vinnare av Barnradions bokpris 2020!

Mamma har alltid sagt att jag är "en unik människa" att jag är "annorlunda" och "speciell". Jag tror egentligen bara att det är ett snällare sätt att säga "konstig" på.

Nu hade jag exakt sextio dagar på mig på att bli en ny person. Eller ja, femtionio. Sedan var sommarlovet slut och skolan skulle börja. Det var givetvis inte lätt, men det var inte heller omöjligt. Om man kan åka till månen, borde man ju kunna bli populär? Eller? Jag skulle ta reda på exakt hur.

Sigge och hans mamma och syskon har flyttat från Stockholm till Skärblacka, hem till mormor och hennes pensionat. Sigge tycker att det är toppen. Nu kan han reboota sig själv och bli en ny människa. Planen är att bli omåttligt populär eller i alla fall att kunna prata med folk utan att de tittar på honom som om han var ett freak. Men hur gör man för att få vänner? Hur blir man populär? Och framför allt: Kan man fixa det på 59 dagar?

Jenny Jägerfeld är tillbaka med en berättelse om ensamhet och vänskap, utanförskap och popularitet och om att välja vem man själv vill vara. Precis som i kritikerrosade Brorsan är kung och Augustnominerade Comedy Queen berättar Jägerfeld med hisnande humor och bråddjupt allvar en historia som inte lämnar någon läsare oberörd.

Jenny Jägerfeld

Mitt storslagna liv

Relaterade artiklar

Välkänd känsla får äntligen ett namn

Ingen kan som Emma och Lisen Adbåge skildra starka känslostormar, dumma bråk men också känslan i att få landa i en mjuk famn när ilskan lagt sig. Äppelkänslan har de haft i sig sedan barnsben, en slags kombination av saknad och stark kärlek.