Emma AdBåge och Jenny Jägerfeld nominerade till Augustpriset

Foto av :

Maria Östlin

Publicerad:

2018-10-22

Två böcker med starka barnperspektiv har chans att vinna Augustpriset i kategorin Årets bästa barn- och ungdomsbok.

Nu har de nominerade till årets Augustpris avslöjats. I kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok hittar vi två författare från Rabén & Sjögren: Emma AdBåge, som både skrivit och illustrerat bilderboken Gropen, och Jenny Jägerfeld, författare till romanen Comedy Queen. Gemensamt för båda böckerna är att de har starkt och tydligt barnperspektiv – på olika sätt. Gropen handlar om rätten att få leka som man vill och Comedy Queen om Sasha som försöker hitta sitt sätt att sörja efter att ha förlorat sin mamma.

Det är fjärde gången som Emma AdBåge Augustnomineras. 

– Det känns oerhört fint och ärofyllt att vara nominerad i år igen – jag är så glad! Tänk att en stor grop kan bli nominerad till ett tjusigt pris! säger Emma AdBåge.

Juryns motivering lyder:

Gropen är en livsbejakande hyllning till den fria leken bortom trygghetstänk och säkerhetscertifierade sandlådor. Med dråplig humor och suverän bildbehandling visas att fantasin gror i det obevakade och vilda. Med ett konsekvent barnperspektiv gestaltas barn som ett ”vi” som gör barndom på egna villkor mitt inför de vuxnas ängslan inför all denna urkraft. Aldrig har väl en bok om den grå skolvardagen varit så färgsprakande!”

Även Jenny Jägerfeld har tidigare varit nominerad till Augustpriset och tog hem priset för ungdomsromanen Här ligger jag och blöder år 2010. Juryns motivering i år lyder:

Comedy Queen är en bok som balanserar mellan skratt och gråt, och som handlar om att hitta tillbaka till livet efter djup sorg. I centrum står Sasha. Hennes överlevnadsstrategi är enkel: för att inte dö måste hon bli allt det hennes döda mamma inte var, hon måste bli en Comedy Queen! Allt är nattsvart hemskt och hejdlöst roligt på samma gång. På språksprakande prosa utvinns humor och livsglädje ur den djupaste sorg.”

– Jag känner mig så himla, himla glad! Hedrad! Stolt! Överväldigad! Comedy Queen var en väldigt speciell bok att arbeta med, i den har jag skrivit in mitt hjärta, min djupaste sorg och min allra fnissigaste, tramsigaste glädje. Jag hoppas att den som läser den kan känna det! säger Jenny Jägerfeld.

Priset delas ut 26 november.

Relaterat

Gropen

Om boken

Vinnare av Augustpriset 2018!

Dom vuxna hatar Gropen. Dom tycker inte att vi ska vara där och leka för man kan dö.

- Åtminstone ramla och slå sej! säger Eva.

- En gång ramlade jag och slog mej, säger jag. Men det var inte i Gropen för det var i kuddis när Hannes skulle hoppa från ribbstolen och kom på mej istället för på tjockmattan.

Eva svarar inte. Hon bara gör liten mun och tittar bort.

- Gropen är ändå dålig, mumlar hon.

Gropen ligger bakom gymnastiksalen. Någon tog bort en massa grus där förr i tiden, nu växer det sly och stubbar och man kan vara där och leka. Hur länge som helst, hur roliga lekar som helst. Alla älskar Gropen - utom de vuxna. De hatar Gropen!

Emma Adbåges Gropen är en fantastisk bilderbok om fantasins och lekens kraft. Om fega vuxna och om att aldrig ge sig! För hur skulle det bli om de vuxna bestämde allt?

Emma AdBåge, Emma AdBåge

Gropen

Relaterade artiklar

I ateljén med: Emma AdBåge

Vi har hälsat på hos en av våra mest älskade och uppmärksammade bilderbokskonstnärer. Sedan debuten 2001 har Emma AdBåge illustrerat en rad böcker, såväl egna som andra författares texter. Hon är flerfaldigt prisbelönt, och har bland annat tilldelats Augustpriset för Gropen (2018). Senast har hon gjort bilderna till Lisen Adbåges bok Äppelkänslan.