Jenny Jägerfeld tilldelas Kulla-Gullapriset 2022

2022-05-13

Foto av :

Hugo Thambert

Hennes realistiska prosa utmärks av skarp situationskomik och en särskild förmåga att skapa bilder och karaktärer som stannar hos läsaren, skriver juryn i sin motivering.

Jenny Jägerfeld är psykolog och författare. Hon har sedan debuten 2006 givit ut flera hyllade barnböcker för mellanåldern. Senast trilogin om Sigge där den avslutande delen, Min storslagna kärlek, utkommer i höst. I böckerna berättar Jägerfeld med hisnande humor och bråddjupt allvar en historia som inte lämnar någon läsare oberörd.

Hennes böcker Comedy Queen och Så jävla easy going har båda filmatiserats med biopremiär våren 2022.

Jenny Jägerfeld får Kulla Gulla-priset 2022 med motiveringen:

”Jenny Jägerfeld har med sitt författarskap skapat en värld som känns fast förankrad i samtiden och samtidigt alldeles egen. Det är en värld som vibrerar av liv och energi. Hennes realistiska prosa utmärks av skarp situationskomik och en särskild förmåga att skapa bilder och karaktärer som stannar hos läsaren. Bakom skrattet finns ett tydligt syfte att behandla svåra ämnen och en obruten lojalitet med unga människors upplevelser. De existentiella frågorna gestaltas på ett originellt sätt i en hoppfull riktning mot förståelse och försoning.”

Om priset:

Kulla Gulla-priset instiftades 1999 av Martha Sandwall-Bergström och delas vartannat år ut till i Sverige boende författare (huvudsakligen barn- och ungdomsförfattare) som skriver prosa. Priset delas ut genom Stiftelsen Martha Sandwall-Bergströms författarfond och prissumman är 89 000 kronor.

Bland tidigare pristagare finns Åsa Lind, Ulf Stark, Frida Nilsson och Jakob Wegelius.

Relaterade artiklar

Finalen av hyllade Skärbackatrilogin

Jenny Jägerfeld är tillbaka med en berättelse om familj och vänskap, identitet och kärlek – och att få lov att både vara och älska den man vill. Min storslagna kärlek är den avslutande delen av trilogin om Sigge, där den första delen, Mitt storslagna liv, vann Barnradions bokpris 2020 och nominerades till såväl Augustpriset som det prestigefulla Deutscher Jugendliteraturpreis.