Jenny Jägerfeld tilldelas Kulla-Gullapriset 2022

Foto av :

Hugo Thambert

Publicerad:

2022-05-13

Hennes realistiska prosa utmärks av skarp situationskomik och en särskild förmåga att skapa bilder och karaktärer som stannar hos läsaren, skriver juryn i sin motivering.

Jenny Jägerfeld är psykolog och författare. Hon har sedan debuten 2006 givit ut flera hyllade barnböcker för mellanåldern. Senast trilogin om Sigge där den avslutande delen, Min storslagna kärlek, utkommer i höst. I böckerna berättar Jägerfeld med hisnande humor och bråddjupt allvar en historia som inte lämnar någon läsare oberörd.

Hennes böcker Comedy Queen och Så jävla easy going har båda filmatiserats med biopremiär våren 2022.

Jenny Jägerfeld får Kulla Gulla-priset 2022 med motiveringen:

”Jenny Jägerfeld har med sitt författarskap skapat en värld som känns fast förankrad i samtiden och samtidigt alldeles egen. Det är en värld som vibrerar av liv och energi. Hennes realistiska prosa utmärks av skarp situationskomik och en särskild förmåga att skapa bilder och karaktärer som stannar hos läsaren. Bakom skrattet finns ett tydligt syfte att behandla svåra ämnen och en obruten lojalitet med unga människors upplevelser. De existentiella frågorna gestaltas på ett originellt sätt i en hoppfull riktning mot förståelse och försoning.”

Om priset:

Kulla Gulla-priset instiftades 1999 av Martha Sandwall-Bergström och delas vartannat år ut till i Sverige boende författare (huvudsakligen barn- och ungdomsförfattare) som skriver prosa. Priset delas ut genom Stiftelsen Martha Sandwall-Bergströms författarfond och prissumman är 89 000 kronor.

Bland tidigare pristagare finns Åsa Lind, Ulf Stark, Frida Nilsson och Jakob Wegelius.

Relaterade artiklar

Jenny Jägerfeld nomineras till Deutscher Jugendliteraturpreis 2024

Jenny Jägerfeld nomineras till priset för sin bok Brorsan är kung!.