Comedy Queen får Barnens Romanpris

Foto av :

Foto: Maria Östlin

Publicerad:

2018-11-05

Författaren Jenny Jägerfeld har mottagit Barnens Romanpris för Comedy Queen och en prissumma på 30 000 kronor.

Priset är unikt eftersom det är de unga läsarna själva som utser årets bästa bok. Juryn består av mellanstadieelever som läser och diskuterar böckerna, och därefter utser en vinnare som både tar hem äran och prissumman på 30 000 kronor.

Över sommarlovet läser juryn de fem nominerade böckerna. Därefter träffas de och pratar om böckerna. Bokdiskussionerna blir till en radioserie på Barnradion, där varje program handlar om en av de nominerade böckerna. I det sjätte och sista programmet, som i år sändes 4 november, väljs en vinnare. Alla program går att lyssna på i efterhand på sr.se, på ur.se eller som podd.

- Jag är galet hedrad, stolt och tacksam! Att det är just barnen som valt, och också just dessa barn, gör det så otroligt mycket värt! Tack! Tack! Tack! säger en lycklig Jenny Jägerfeld.

Jenny Jägerfeld, född 1974, är psykolog och författare. Hon vann Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok 2010 för Här ligger jag och blöder, och nominerades samma år till Slangbellan. 2017 fick hon ta emot Astrid Lindgren-priset för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen. 

Den prisvinnande romanen Comedy Queen är en bok som handlar om att hitta tillbaka till livet efter djup sorg. I centrum står Sasha, som försöker hitta en väg ut ur saknaden efter sin mamma. Hennes överlevnadsstrategi är att bli glad, normal och rasande rolig – hon måste bli en comedy queen! En bok att både skratta och gråta till. 

Comedy Queen är även nominerad Augustpriset, som delas ut 26 november.

Relaterat

Comedy Queen

Om boken

Nominerad till Augustpriset 2018!

Mamma fick folk att gråta. Hon får fortfarande folk att gråta fastän hon inte ens lever. Ibland när pappa duschar hör jag att han gråter. Jag tror att han tror att det inte hörs. Men det gör det. Därför tänker jag aldrig gråta. Aldrig! Och jag tänker inte få folk att gråta. Jag tänker få folk att skratta. Det är min mission!

Sasha har just fyllt tolv år. Atomnumret för magnesium. Hennes mamma brukade säga att en del människor har funny bones. De är liksom roliga ända in till skelettet. Sen finns det de som kan lära sig att bli roliga, om de övar. Det finns också en tredje sort som inte är roliga alls, hur mycket de än försöker (troligen är Cecilia, Sashas lärare, en sån). Tyvärr misstänker Sasha att hon inte har funny bones, men hon har en plan: Hon SKA bli en riktig comedy queen! Och hon tänker öva tills vartenda halvtrist ben i kroppen är roligt. Om hon bara lyckas få folk att skratta kanske det andra försvinner. Det som ligger bakom ögonen och bränner och hotar att trilla ner för kinderna i form av - jo faktiskt - livsfarlig gråt.

Jenny Jägerfeld

Comedy Queen

Relaterade artiklar

Jenny Jägerfeld nomineras till Deutscher Jugendliteraturpreis 2024

Jenny Jägerfeld nomineras till priset för sin bok Brorsan är kung!.