Jenny Jägerfeld nomineras till Deutscher Jugendliteraturpreis 2024

Foto av :

Hugo Thambert

Publicerad:

2024-03-22

Jenny Jägerfeld nomineras till priset för sin bok Brorsan är kung!.

Nomineringarna till Tysklands mest prestigefyllda barn- och ungdomslitteraturpris har offentliggjorts. Av 658 bidrag valde tre oberoende juryer ut de 29 bästa barn- och ungdomsböckerna 2023. Priset delas ut på bokmässan i Frankfurt den 18 oktober.

Jenny Jägerfeld nominerades till priset 2022 för Mitt storslagna liv, första delen i Skärblackatrilogin. I år nomineras hon för Brorsan är kung!, Best Bro Ever! i översättning av Susanne Dahmann. Boken hyllades av en samstämmig kritikerkör när den utkom 2016 och blev året därpå dramaserie i Drama för unga i P4. 

Juryns uttalande:

”Med värme och humor vecklar Jenny Jägerfeld upp historien om en speciell vänskap. Elvaårige Måns beskriver sina upplevelser under en sommar i Malmö på ett fartfyllt, ironiskt och samtidigt känsligt sätt. I skateparken träffar han Mikkel, som är jämnårig och som han beundrar för sin coolhet. En skridskoolycka förvandlar de två till "blodsbröder" och de tillbringar en intim och händelserik tid. När Mikkel upptäcker att Måns föddes som flicka är deras vänskap i fara. Den känslige transpojken Måns får uppleva – inte för första gången – hur det speciella med hans identitet är en stor fråga för andra. Inget kan längre tas för givet. Allt är ifrågasatt. En djup insikt om värdet av vänskap får Måns att kämpa hårt för Mikkels förståelse och tillgivenhet. Med framgång.

Denna barnbok visar lugnt och tydligt praktiska aspekter av könsmångfald. Frågan ställs ärligt och utan utsmyckning: Vad är sanning och vad är lögn? Är döljande en lögn? Eller är själva lögnen könsinformationen i passet? Karaktärerna i denna empatiska berättelse är kärleksfullt och autentiskt gestaltade. Översättaren Susanne Dahmann återger skickligt deras specifika ton utan att hänge sig åt ungdomsspråket.”

Relaterat

Brorsan är kung!

Om boken

Jag såg mig omkring. Taket var vitt och nästan lika högt som himlen och hölls upp med hjälp av enorma röda stålbalkar. Jag läste på en skylt, svarta bokstäver på vit botten: MALMÖ. Inom mig pirrade något slags bubblig förväntan. För här visste ingen något om mig. Här kunde jag vara precis exakt den jag var.

Måns bor egentligen i Stockholm, där är allt ganska trist och jobbigt. Men nu är han i en ny stad över sommaren. Han har följt med sin mamma till Malmö där hon ska jobba. En av de första dagarna träffar han på Mikkel, en kille som ser helt livsfarlig ut, ögonen är smala, arga springor och han har tatueringar över hela armarna. Mikkel utmanar Måns på skateboard, och Måns lyckas mycket bättre än Mikkel hade trott. Från och med den dagen börjar de hänga och Måns har aldrig haft så roligt med någon annan. Sommaren i Malmö verkar bli den bästa i Måns elvaåriga liv. Men vad händer när ens nyvunna vän inte tycker att man varit ärlig med allt?

Jenny Jägerfeld

Brorsan är kung!

Relaterade artiklar

Jenny Jägerfeld nomineras till Deutscher Jugendliteraturpreis 2024

Jenny Jägerfeld nomineras till priset för sin bok Brorsan är kung!.