Mitt storslagna liv vinner Barnradions bokpris 2020

Foto av :

Hugo Thambert

Publicerad:

2020-11-02

Barnjuryn har enats och utsett Mitt storslagna liv av Jenny Jägerfeld till årets bästa svenska barnbok för 9-12-åringar. Det är andra gången Jägerfeld får priset.

Juryns motivering: "Mitt storslagna liv av Jenny Jägerfeld är en självklar vinnare! Den är både rolig och allvarlig. Vi kämpar alla med något, precis som Sigge, och det är skönt att veta att man inte är ensam. Det är bra att kunna skämta men kanske inte om allt och författaren balanserade humorn med allvaret riktigt bra. Ett gott skratt och en påminnelse om att vi alla kämpar. Den enda frågan är: När kommer uppföljaren?"

– Jag är så otroligt glad och hedrad att jag knappt har ord för det, säger Jenny Jägerfeld. Fast okej, några ord har jag! Det var som att det tjongade till i skallen (på ett bra sätt) när jag fick veta, för att det var så oväntat. Det som gör att det känns så extra makalöst fint är att det ju är barnen som har valt ut boken, de som jag faktiskt skriver för, de som jag vill ska läsa och skratta och känna en massa olika saker. Det är de som tyckte om den och brydde sig om min Sigge! Det gör mig så himla glad. Jag är också så galet hedrad eftersom de andra böckerna och författarna är så jäkla bra. Så jag vill bara säga ett stort TACK!!! i versaler, precis som Majken skulle ha gjort!

I Mitt storslagna liv möter vi Sigge, hans mamma och syskon som har flyttat från Stockholm till Skärblacka, hem till mormor och hennes pensionat. Sigge tycker att det är toppen. Nu kan han reboota sig själv och bli en ny människa. Planen är att bli omåttligt populär eller i alla fall att kunna prata med folk utan att de tittar på honom som om han var ett freak. Men hur gör man för att få vänner? Hur blir man populär? Och framför allt: Kan man fixa det på 59 dagar?

I mars 2021 är Sigge tillbaka i Min storslagna död

Det här är andra gången Jenny Jägerfelt tilldelas Barnradions bokpris som hon fick 2018 för Comedy Queen

Barnradions bokpris är Sveriges Radio och UR:s pris för årets bästa svenska barnbok för 9-12-åringar. Priset är unikt eftersom det är de unga läsarna själva som utser vinnaren. Juryn består av fem elever från mellanstadiet som läser och diskuterar böckerna och utser en vinnare som tar hem äran och prissumman på 30 000 kronor. I år kommer juryn från Årstaskolan i Stockholm. 
Nominerad till årets pris var även Vi går varvet av Ina Lagerwall. Förra årets vinnare var F som i sämst av Cilla Jackert. 

Relaterat

Mitt storslagna liv

Om boken

Nominerad till Augustpriset 2019! Vinnare av Barnradions bokpris 2020!

Mamma har alltid sagt att jag är "en unik människa" att jag är "annorlunda" och "speciell". Jag tror egentligen bara att det är ett snällare sätt att säga "konstig" på.

Nu hade jag exakt sextio dagar på mig på att bli en ny person. Eller ja, femtionio. Sedan var sommarlovet slut och skolan skulle börja. Det var givetvis inte lätt, men det var inte heller omöjligt. Om man kan åka till månen, borde man ju kunna bli populär? Eller? Jag skulle ta reda på exakt hur.

Sigge och hans mamma och syskon har flyttat från Stockholm till Skärblacka, hem till mormor och hennes pensionat. Sigge tycker att det är toppen. Nu kan han reboota sig själv och bli en ny människa. Planen är att bli omåttligt populär eller i alla fall att kunna prata med folk utan att de tittar på honom som om han var ett freak. Men hur gör man för att få vänner? Hur blir man populär? Och framför allt: Kan man fixa det på 59 dagar?

Jenny Jägerfeld är tillbaka med en berättelse om ensamhet och vänskap, utanförskap och popularitet och om att välja vem man själv vill vara. Precis som i kritikerrosade Brorsan är kung och Augustnominerade Comedy Queen berättar Jägerfeld med hisnande humor och bråddjupt allvar en historia som inte lämnar någon läsare oberörd.

Jenny Jägerfeld

Mitt storslagna liv

Relaterade artiklar

Jenny Jägerfeld nomineras till Deutscher Jugendliteraturpreis 2024

Jenny Jägerfeld nomineras till priset för sin bok Brorsan är kung!.