Jenny Jägerfeld får Broocmanpriset 2019

Foto av :

Hugo Thambert

Publicerad:

2019-10-14

Norrköpings Tidningars stora kulturpris har delats ut sedan 1958 till någon som gjort "kulturellt berömvärda insatser" och som har anknytning Norrköping och Östergötland. I år heter pristagaren Jenny Jägerfeld.

Jenny Jägerfeld, född 1974, är psykolog och författare. Hon vann Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok 2010 för Här ligger jag och blöder, och nominerades samma år till Slangbellan. 2018 blev hon Augustnominerad för Comedy Queenoch tilldelades Barnens Romanpris för samma bok. Sedan flera år tillbaka svarar Jenny Jägerfeld på barns frågor om känslor i SvD Junior, något som resulterade i Fråga Jenny! Om kroppen, själen och allt runtomkring som gavs ut tidigare i år. I september släpptes hennes senaste bok, Mitt storslagna liven berättelse om ensamhet och vänskap, utanförskap och popularitet och om att välja vem man själv vill vara.

Hon får Broocmanpriset med motiveringen: "Med känsla, kunskap, balans och mod vågar Jenny Jägerfeld ta sig an svåra, jobbiga och tunga ämnen i vårt samhälle. Författaren balanserar på livets utmaningar och sätter ord på dem i allas vår vardag genom sina böcker och fångar läsare över generationer. Hennes produktivitet är lika bred som imponerande. Hon vände hem till sin barndoms rötter i Skärblacka i "Mitt storslagna liv" och har hyllats och prisats stort genom åren. Nu är hon även en mottagare av NT:s stora kulturpris."

– Så roligt! Mitt hjärta klappar verkligen lite extra för Norrköping och Östergötland, säger Jenny Jägerfeld till Norrköpings Tidningar. Att vara författare är en väldig bipolär verksamhet. Du pendlar mellan att du själv tycker du är bra och helt värdelös så priser är bra för självförtroendet också. Det kan behövas ibland. 

Just nu skriver Jenny Jägerfeld på en ny bok, tillsammans med författaren Mats Strandberg. Bokens titel är Monster i terapi och kommer ut på Norstedts våren 2020. 

Relaterat

Mitt storslagna liv

Om boken

Nominerad till Augustpriset 2019! Vinnare av Barnradions bokpris 2020!

Mamma har alltid sagt att jag är "en unik människa" att jag är "annorlunda" och "speciell". Jag tror egentligen bara att det är ett snällare sätt att säga "konstig" på.

Nu hade jag exakt sextio dagar på mig på att bli en ny person. Eller ja, femtionio. Sedan var sommarlovet slut och skolan skulle börja. Det var givetvis inte lätt, men det var inte heller omöjligt. Om man kan åka till månen, borde man ju kunna bli populär? Eller? Jag skulle ta reda på exakt hur.

Sigge och hans mamma och syskon har flyttat från Stockholm till Skärblacka, hem till mormor och hennes pensionat. Sigge tycker att det är toppen. Nu kan han reboota sig själv och bli en ny människa. Planen är att bli omåttligt populär eller i alla fall att kunna prata med folk utan att de tittar på honom som om han var ett freak. Men hur gör man för att få vänner? Hur blir man populär? Och framför allt: Kan man fixa det på 59 dagar?

Jenny Jägerfeld är tillbaka med en berättelse om ensamhet och vänskap, utanförskap och popularitet och om att välja vem man själv vill vara. Precis som i kritikerrosade Brorsan är kung och Augustnominerade Comedy Queen berättar Jägerfeld med hisnande humor och bråddjupt allvar en historia som inte lämnar någon läsare oberörd.

Jenny Jägerfeld

Mitt storslagna liv

Relaterade artiklar

Jenny Jägerfeld nomineras till Deutscher Jugendliteraturpreis 2024

Jenny Jägerfeld nomineras till priset för sin bok Brorsan är kung!.