Jenny Jägerfeld får Expressens Heffaklumpen

Foto av :

Magnus Liam Karlsson

Publicerad:

2020-02-18

Mottagarna av Expressens kulturpriser har tillkännagivits och årets pristagare av Expressens barn- och ungdomskulturpris Heffaklumpen 2019 är författaren Jenny Jägerfeld.

Jenny Jägerfeld är psykolog och författare. Hon debuterade 2006 med Hål i huvudet och vann Augustpriset 2010 för Här ligger jag och blöder. Sedan dess har hon givit ut flera hyllade barnböcker för mellanåldern: Brorsan är kung!Comedy Queen och Mitt storslagna liv. 

Juryns motivering lyder:

I osviklig kontakt med allt som pågår i unga hjärnor matar hon rörande, roligt och ständigt ifrågasättande sina bokslukare med nya berättelser och nya uppslag. Inget ämne är för svårt och ingenting blir nånsin tråkigt. 

I Jenny Jägerfelds prosa ryms kroppen, själen och allt runtomkring.

Heffaklumpen 2019 för framstående barn-och ungkultur går till Jenny Jägerfeld.

– Det känns helt magiskt och underbart!, säger Jenny Jägerfeld. Särskilt med tanke på vilka giganter som fått priset innan: Ilon Wikland, Pija Lindenbaum, Ulf Stark, Peter Pohl, Sven Nordqvist, Barbro Lindgren, Lennart Hellsing, Jan Lööf, Maria Gripe, för att bara nämna några. Somliga var mina idoler redan som barn, andra lite senare, när jag hunnit bli vuxen. De har betytt så mycket både förr och nu. Jag blir alldeles varm i hjärtat när jag tänker på att mina böcker också kan betyda något för andra läsare där ute. 

Expressens Heffaklumpen är ett årligt pris för barn- och ungdomskultur som delas ut av kulturredaktionen. Priset instiftades 1966 och består av en statyett som skapas varje år av konstnären Stina Opitz. Namnet Heffaklump är hämtat ur A.A. Milnes bok om Nalle Puh. 

Juryn består av Gunilla Brodrej, Dan Hallemar, Hanna Höglund, Sven Olov Karlsson och Margareta Sörenson.

Relaterat

Mitt storslagna liv

Om boken

Nominerad till Augustpriset 2019! Vinnare av Barnradions bokpris 2020!

Mamma har alltid sagt att jag är "en unik människa" att jag är "annorlunda" och "speciell". Jag tror egentligen bara att det är ett snällare sätt att säga "konstig" på.

Nu hade jag exakt sextio dagar på mig på att bli en ny person. Eller ja, femtionio. Sedan var sommarlovet slut och skolan skulle börja. Det var givetvis inte lätt, men det var inte heller omöjligt. Om man kan åka till månen, borde man ju kunna bli populär? Eller? Jag skulle ta reda på exakt hur.

Sigge och hans mamma och syskon har flyttat från Stockholm till Skärblacka, hem till mormor och hennes pensionat. Sigge tycker att det är toppen. Nu kan han reboota sig själv och bli en ny människa. Planen är att bli omåttligt populär eller i alla fall att kunna prata med folk utan att de tittar på honom som om han var ett freak. Men hur gör man för att få vänner? Hur blir man populär? Och framför allt: Kan man fixa det på 59 dagar?

Jenny Jägerfeld är tillbaka med en berättelse om ensamhet och vänskap, utanförskap och popularitet och om att välja vem man själv vill vara. Precis som i kritikerrosade Brorsan är kung och Augustnominerade Comedy Queen berättar Jägerfeld med hisnande humor och bråddjupt allvar en historia som inte lämnar någon läsare oberörd.

Jenny Jägerfeld

Mitt storslagna liv

Relaterade artiklar

Jenny Jägerfeld nomineras till Deutscher Jugendliteraturpreis 2024

Jenny Jägerfeld nomineras till priset för sin bok Brorsan är kung!.