Julaftonspremiär: Astrid Lindgrens Räven och Tomten

Foto av :

Qvisten Animation

Publicerad:

2019-12-13

”Natten är stjärnklar och Mickel räv smyger fram till gården där människorna bor. Inte märker de att han kommer tassande – men det gör gårdstomten.” Den nya kortfilmen Räven och Tomten premiärvisas på julafton kl. 14.40 på SVT.

Den nya kortfilmen Räven och Tomten är producerad av norska Qvisten Animation och Astrid Lindgren Film. Den är baserad på Astrid Lindgrens populära bilderbok. Boken, med stämningsfulla illustrationer av Eva Eriksson, blev en stor succé när den släpptes julen 2017 och är hittills såld till 15 länder. Räven och Tomten bygger på dikten, med samma titel, av Karl-Erik Forslund.

Det är samma dikt som även Joakim Berg från Kent nu har bearbetat och tonsatt som ledmotiv till filmen. Den framförs av Peter Jöback och Moonica Mac och är producerad av Peter Kvint. Den norske jazzmusikern Gaute Storaas har komponerat den fina bakgrundsmusiken, baserad på Joakim Bergs melodi. Den svenska berättarrösten görs av Claes Månsson.

Räven och Tomten premiärvisas kl. 14.40, innan Kalle Ankas Jul, på SVT.

– Tidigare var Astrids Lindgrens Jul en fin tradition på tv. Med Räven och Tomten hoppas vi skapa en ny sådan, säger Nils Nyman, vd på Astrid Lindgren Film AB. Han fortsätter:
– Det har varit ett nöje att arbeta med Qvisten och regissörerna Are Austnes och Yaprak Morali. Vi är mycket nöjda med resultatet, till exempel hur de med hjälp av danska Hydralab har lyckats skapa de fina modellbyggda miljöerna samt gett liv åt de animerade karaktärerna. Vi ser detta som starten på ett nytt större samarbete med Qvisten kring flera av Astrid Lindgrens klassiska julberättelser.

– Att få jobba med Astrid Lindgrens universum är både en ära och en stor utmaning. Jag hoppas vi har lyckats med uppdraget och skapat en fin julklapp till tv-tittarna som man vill se flera gånger” säger Ove Heiborg, ansvarig producent på Qvisten Animation.
– Hela teamet har gått in all in och det har varit ett mycket roligt projekt och vi ser fram emot att jobba vidare med Astrid Lindgren Film.

Relaterat

Räven och tomten-pop-up

Om boken

Kika bakom luckor och var beredd på andra effektfulla överraskningar! Nu kommer Räven och tomten i pop-up-version!

Astrid Lindgrens stämningsfulla berättelse med enastående fina bilder av Eva Eriksson blev en omedelbar succé julen 2017. Då var det dubbelpremiär, eftersom texten publicerades för första gången i Sverige och eftersom det var Eva Erikssons första bilderbok med en text av Astrid Lindgren!

Berättelsen handlar om Mickel räv som smyger sig fram till gården där människorna bor. Inte märker de att han kommer tassande men gårdstomten ser allt. Nu får hönorna se upp! Tomten håller vakt, och för att skona hönsen blidkar han den hungriga räven och delar med sig av gröten, som barnen satt ut. Och räven kanske bara nöjer sig med gröten ...

Nu är det alltså premiär igen för en härlig pop-up-bok full med luckor och effekter som förstärker både stämning och dramatik i den fina berättelsen.

Astrid Lindgren, Eva Eriksson

Räven och tomten-pop-up

Relaterade artiklar

Kan Melkersons rädda Snickargården?

I den femte bilderboken om livet på Saltkråkan är det kris på ön! Den älskade Snickargården är till salu och en direktörsfamilj vill köpa tomten för att riva och bygga en bungalow … Illustratören Maria Nilsson Thore har återigen skapat fenomenala bilder till Astrid Lindgrens berättelse.