Julaftonspremiär: Astrid Lindgrens Räven och Tomten

2019-12-13

Foto av :

Qvisten Animation
”Natten är stjärnklar och Mickel räv smyger fram till gården där människorna bor. Inte märker de att han kommer tassande – men det gör gårdstomten.” Den nya kortfilmen Räven och Tomten premiärvisas på julafton kl. 14.40 på SVT.

Den nya kortfilmen Räven och Tomten är producerad av norska Qvisten Animation och Astrid Lindgren Film. Den är baserad på Astrid Lindgrens populära bilderbok. Boken, med stämningsfulla illustrationer av Eva Eriksson, blev en stor succé när den släpptes julen 2017 och är hittills såld till 15 länder. Räven och Tomten bygger på dikten, med samma titel, av Karl-Erik Forslund.

Det är samma dikt som även Joakim Berg från Kent nu har bearbetat och tonsatt som ledmotiv till filmen. Den framförs av Peter Jöback och Moonica Mac och är producerad av Peter Kvint. Den norske jazzmusikern Gaute Storaas har komponerat den fina bakgrundsmusiken, baserad på Joakim Bergs melodi. Den svenska berättarrösten görs av Claes Månsson.

Räven och Tomten premiärvisas kl. 14.40, innan Kalle Ankas Jul, på SVT.

– Tidigare var Astrids Lindgrens Jul en fin tradition på tv. Med Räven och Tomten hoppas vi skapa en ny sådan, säger Nils Nyman, vd på Astrid Lindgren Film AB. Han fortsätter:
– Det har varit ett nöje att arbeta med Qvisten och regissörerna Are Austnes och Yaprak Morali. Vi är mycket nöjda med resultatet, till exempel hur de med hjälp av danska Hydralab har lyckats skapa de fina modellbyggda miljöerna samt gett liv åt de animerade karaktärerna. Vi ser detta som starten på ett nytt större samarbete med Qvisten kring flera av Astrid Lindgrens klassiska julberättelser.

– Att få jobba med Astrid Lindgrens universum är både en ära och en stor utmaning. Jag hoppas vi har lyckats med uppdraget och skapat en fin julklapp till tv-tittarna som man vill se flera gånger” säger Ove Heiborg, ansvarig producent på Qvisten Animation.
– Hela teamet har gått in all in och det har varit ett mycket roligt projekt och vi ser fram emot att jobba vidare med Astrid Lindgren Film.

Relaterat

Räven och tomten-pop-up

Om boken

Dubbel-premiär! Eva Eriksson illustrerar för första gången en text av Astrid Lindgren och texten publiceras för första gången i Sverige!

Precis som med Tomten (bilder av Kitty Crowther), som kom för några år sedan, så skapade Astrid Lindgren på 60-talet en text baserad på ett annat diktverk. Detta är hennes tolkning av Karl-Erik Forsslunds Räven och tomten.

Berättelsen utspelar sig på landet, där Mickel räv smyger sig fram till gården där människorna bor. Inte märker de att han kommer tassande men gårdstomten ser räven. Nu får hönorna se upp, det är dem räven suktar efter. Men tomten håller vakt, och han blidkar den hungriga räven och delar med sig av gröten, som barnen satt ut. Låt bli våra höns! förmanar tomten. Och räven kanske bara nöjer sig med gröten ...

En smula juldramatik suveränt återskapad i bild av Eva Eriksson, som bjuder på magisk julstämning med enastående bilder! En ny klassiker är född!

Astrid Lindgren, Eva Eriksson

Räven och tomten-pop-up

Relaterade artiklar

Laga pannkakor som Pippi Långstump

Här är den – den perfekta kokboken för alla barn som bor ensamma i ett stort hus tillsammans med en apa och en häst. Men – den fungerar också utmärkt om man inte har en apa eller en häst. Om man till exempel bor med en familj som består av stora och små personer som bara vill laga eller baka något gott tillsammans. Vi firar boksläppet med att bjuda på receptet på Pippis pannkakor!