Jesper Waldersten och Tomas Alfredson ger Bröderna Lejonhjärta ny skepnad

Foto av :

Alla bilder: Jesper Waldersten

Publicerad:

2017-11-14

I maj 2018 ges Astrid Lindgrens klassiker Bröderna Lejonhjärta ut i en ny utgåva, illustrerad av konstnären Jesper Waldersten. Berättelsens eviga teman kring mod, kampen mot förtryck, kärlek och död träder fram i en samtida skepnad.

I samband med Tomas Alfredsons planerade filmatisering av Bröderna Lejonhjärta inledde han och konstnären Jesper Waldersten ett unikt samarbete. Deras gemensamma sökande efter en ny bildvärld kring Astrid Lindgrens berättelse har lett fram till två fantastiska nyutgåvor av boken och en stor utställning på Kulturhuset Stadsteatern våren 2018.

– Tomas och jag var som två terapeuter, två patienter, Samtidigt. Båda med mottagning i Törnrosdalen och alltid med dörr på vid gavel. Genom att öppna oss själva hoppades vi på att finna bildens själ i berättelsen. Bildens DNA, säger Jesper Waldersten.

Idag, på Astrid Lindgren-konferensen, berättar Tomas Alfredson och Jesper Waldersten för första gången om sitt samarbete.

De nya bilderna ger Astrid Lindgrens berättelse en ny, djupare, klangbotten. Berättelsens eviga teman kring mod, kampen mot förtryck, kärlek och död träder fram i en samtida skepnad.

– Det är farligt att skriva någon på näsan. Liksom att teckna någon på ögat. Så jag lägger mina bilder runt magen och hjärtat. Det är där jag tror Astrid menade att allt skulle vila. Och gro, berättar Jesper Waldersten.

– Astrid Lindgren arbetade med de bästa, säger Annika Lindgren på Saltkråkan, Astrid Lindgrens rättighetsbolag. De bästa illustratörerna, filmregissörerna och producenterna. De vill vi fortsätta att göra. När stora självständiga konstnärskap möts kan ett plus ett bli mycket mer än två.

I maj 2018 ges två nya utgåvor av Bröderna Lejonhjärta ut på Rabén & Sjögren. Utöver en normal textbok gör förlaget även en större praktutgåva i en begränsad upplaga där Jesper Walderstens bilder kommer till sin fulla rätt.

– Bröderna Lejonhjärta är en berättelse som rör både unga och äldre läsare på djupet och fortfarande är skrämmande aktuell. Att illustrera den på nytt med Jespers avskalade, dova bilder känns djärvt men också självklart och helt rätt i tiden, säger Ann Sköld, förlagschef på Rabén & Sjögren.

Samtidigt invigs sommarens stora utställning på Kulturhuset Stadsteatern vid Segels torg i Stockholm.

Relaterade artiklar

David Sundin är Karlsson på taket

Han är en vacker och genomklok och lagom tjock man i sina bästa år. Astrid Lindgrens Karlsson på taket är dessutom bäst i allting, om man får tro honom själv. Med en av Sveriges mest älskade komiker, programledare och författare i studion får berättelserna om Karlsson nytt liv. David Sundin läser in och i en ny rolig ljudvärld får vi följa med upp på taket.