Läsande, tänkande, medborgarskap

Publicerad:

2017-08-22

Möt Philip Pullman, Ola Rosling och Lena Andersson på Astrid Lindgren-konferensen!

För Astrid Lindgren var få saker lika viktiga som barns rätt till fantasi, tänkande och läsning. Den synen genomsyrar Astrid Lindgren-konferensen 2017, som arrangeras på författarens 110-årsdag den 14 november på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Konferensen tar avstamp i Astrid Lindgrens författarskap och hennes grundläggande demokratiska värderingar. Från olika perspektiv och med öppen blick vill vi lyfta frågan hur läsning och självständigt tänkande hänger ihop. Vilka berättelser kommer att bära vår framtid och hur kommer de att berättas? Vilka tar del av dem och vilka hamnar utanför? Vi rör oss från den globala nivån till Stockholms förorter och tillbaka igen. Naturvetenskap varvas med humaniora, författare och konstnärer delar scen med debattörer och forskare.

Bland de medverkande finns den brittiska författaren och ALMA-pristagaren Philip Pullman, journalisten och författaren Elisabeth Åsbrink, statsvetaren och juristen Milad Mohammadi, vd:n och grundaren av stiftelsen Gapminder Ola Rosling, Unga Klaras konstnärliga ledare Farnaz Arbabi, regissören Tomas Alfredson, författarna Lena Andersson och Ann-Helén Laestadius, konstnären Jesper Waldersten och forskaren Armita Golkar.

– Att lyfta frågor kring barnlitteraturens betydelse och hur läsning påverkar våra ungas värderingar och därmed vårt samhälle känns mer angeläget än någonsin, menar Ann Sköld, förlagschef Rabén & Sjögren.

– Jag var fjorton första gången jag förstod att Astrid Lindgrens ord hade makt och att hennes uttalanden och åsikter kunde påverka samhället. Det var 1976 och artikeln om Pomperipossa i Monismanien väckte uppståndelse till och med bland eleverna i min högstadieskola. Farmor visade mig att även mina ord, tankar och idéer hade betydelse, och genom sina berättelser lärde hon oss att fundera över vad som är rätt och fel, rättvist eller orättvist, säger Annika Lindgren, Head of Publishing på Saltkråkan och barnbarn till Astrid Lindgren.

– Vi är många som inspireras av Astrid Lindgrens tankar och värderingar och den här konferensen är ett sätt att föra dem vidare, säger Gunilla Halkjaer Olofsson, ordförande i Astrid Lindgren-sällskapet.
Vid sidan av sitt eget författarskap hann Astrid Lindgren också med att som förlagsredaktör under 25 år introducera vad som har kallats svensk barnlitteraturs andra guldålder.

Se hela programmet här: www.astridlindgrenkonferensen.se

"Ett barn ensamt med sin bok skapar sig någonstans inne i själens hemliga rum egna bilder, som överträffar allt annat. Sådana bilder är nödvändiga för människan. Den dagen barnens fantasi inte längre orkar skapa dem, den dagen blir mänskligheten fattig."
Astrid Lindgren

Varmt välkomna.

Astrid Lindgren-konferensen arrangeras av Saltkråkan AB, Rabén & Sjögren, Astrid Lindgrensällskapet i samarbete med Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) och Kulturhuset Stadsteatern.

Biljetter säljs via Kulturhuset Stadsteatern.

Relaterade artiklar

David Sundin är Karlsson på taket

Han är en vacker och genomklok och lagom tjock man i sina bästa år. Astrid Lindgrens Karlsson på taket är dessutom bäst i allting, om man får tro honom själv. Med en av Sveriges mest älskade komiker, programledare och författare i studion får berättelserna om Karlsson nytt liv. David Sundin läser in och i en ny rolig ljudvärld får vi följa med upp på taket.