Nu är det jul igen hos Astrid Lindgren

2017-12-03

Levande ljus i granen. Blått skymningsljus och 20 röda äpplen i adventsstaken. Vi firar utgivningen av Räven och tomten med autentisk julstämning hemma hos Astrid Lindgren på Dalagatan 46.

Räven och tomten är, så vitt vi vet, den sista opublicerade texten av Astrid Lindgren som finns kvar. På 60-talet trycktes den av ett tyskt förlag, men nu ges den för första gången ut på svenska, kongenialt illustrerad av Eva Eriksson. Två stjärnor har skapat en blivande julklassiker, tror vi som har läst den.

Eva Eriksson och Karin Nyman tar emot journalister från TT och DN för intervjuer och adventsfika i Astrids våning. Alla originaldekorationer från förr är på plats, efter instruktioner från Karin.

 

Relaterat

Räven och tomten

Om boken

Dubbel-premiär! Eva Eriksson illustrerar för första gången en text av Astrid Lindgren och texten publiceras för första gången i Sverige!

Precis som med Tomten (bilder av Kitty Crowther), som kom för några år sedan, så skapade Astrid Lindgren på 60-talet en text baserad på ett annat diktverk. Detta är hennes tolkning av Karl-Erik Forsslunds Räven och tomten.

Berättelsen utspelar sig på landet, där Mickel räv smyger sig fram till gården där människorna bor. Inte märker de att han kommer tassande men gårdstomten ser räven. Nu får hönorna se upp, det är dem räven suktar efter. Men tomten håller vakt, och han blidkar den hungriga räven och delar med sig av gröten, som barnen satt ut. Låt bli våra höns! förmanar tomten. Och räven kanske bara nöjer sig med gröten ...

En smula juldramatik suveränt återskapad i bild av Eva Eriksson, som bjuder på magisk julstämning med enastående bilder! En ny klassiker är född!

Astrid Lindgren, Eva Eriksson

Räven och tomten

Relaterade artiklar

Laga pannkakor som Pippi Långstump

Här är den – den perfekta kokboken för alla barn som bor ensamma i ett stort hus tillsammans med en apa och en häst. Men – den fungerar också utmärkt om man inte har en apa eller en häst. Om man till exempel bor med en familj som består av stora och små personer som bara vill laga eller baka något gott tillsammans. Vi firar boksläppet med att bjuda på receptet på Pippis pannkakor!